Helseleksikon: Tuberkulose

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Tuberkulose

En langsomt fremskridende infeksjon, som kan spre seg fra lungene til resten av kroppen. Hvor alvorlig sykdommen er, kommer an på pasientens generelle allmenntilstand.

Årsaker

Tuberkulose er forårsaket av at bakterien mycobacterium tuberculosis finner vei inn i lungene. Smitten spres først og fremst ved hoste. Hos personer med en generelt god allmenntilstand, vil infeksjonen normalt ha et lett forløp og gi få - hvis noen - symptomer. Dette innebærer at kroppens immunforsvar selv kvitter seg med bakteriene.

Sykdommen kan imidlertid reaktiveres flere måneder eller år senere. En forutsetning for at dette skal skje, er at man av ulike grunner har fått nedsatt motstandskraft. De reaktiverte tuberkulosebakteriene kan angripe både lunger, hjernen, ben og ledd.

Oppblussingen av tuberkulose i den vestlige verden skyldes til en stor grad spredningen av Aids. Aids svekker immunforsvaret og gjør pasientene ekstra utsatte for andre typer infeksjoner, deriblant tuberkulose.

Symptomer

Hvis infeksjonen gir innledende symptomer overhodet, er det i form av nedsatt allmenntilstand og langvarig hoste. Reaktivert sykdom kan gi ulike symptomer, alt ettersom hvilken del av kroppen som er angrepet. Vanlige symptomer er imidlertid hoste, som med tiden blir kronisk, samt vedvarende ubehag, vekttap og nattesvette. Man vil ofte hoste opp blodig slim. På dette stadiet oppdager en også gjerne at lymfeknutene, særlig i nakken, er blitt større.

Miliær tuberkulose

Navnet tilsier at tuberkulosebakteriene har spredt seg via blodstrømmen. Første symptom på tilstanden er en følelse av generelt ubehag. Tilstanden forverres ofte raskt, og enkelte pasienter utvikler hjernehinnebetennelse. Miliær tuberkulose er en relativt sjelden sykdom som kan oppstå flere år etter at pasienten opprinnelig ble smittet av tuberkulose. Først og fremst rammer sykdommen personer med generelt svekket helse.

Komplikasjoner

Tuberkulose rammer ofte benvevet. Leger ønsker derfor fortsatt å utelukke tuberkulosesmitte hos personer som har vedvarende smerter i bensubstansen. Ben som er rammet av tuberkulose blir gradvis ødelagt, før de til slutt helt slutter å fungere. Før i tiden førte denne komplikasjonen ofte til at tuberkulosepasienter fikk omfattende ødeleggelser i ryggområdet.

Andre organer som kan rammes er: magen/underlivet (i form av smerter, blødninger, kronisk tarminfeksjon og fertilitetsproblemer); nyrene (kronisk nyreinfeksjon), og testiklene. Tuberkuløs hjernehinnebetennelse er en livstruende komplikasjon som det er spesielt vanskelig å diagnostisere.

Tuberkulose påvises ved typiske forandringer på røntgenbilder av brystet, ved undersøkelse av lymfeknuter, ved spyttprøver, eller ved vevsprøver.

Det er heldigvis sjelden at tuberkulose innebærer alvorlige komplikasjoner i vår del av verden.

Behandling

Tuberkulose behandles normalt med en seks måneder lang antibiotikakur (rifampicin eller isoniazid), i noen tilfeller opp i mot et år. Medikamentene har vist seg effektive og gir få bivirkninger. Nesten alle som tar den foreskrevne medisinen regelmessig blir helt friske igjen. Noen er imidlertid blitt resistente for medisintypen som blir foreskrevet, noe som er et relativt nytt og skremmende fenomen.

Ved miliær tuberkulose og tuberkuløs hjernehinnebetennelse kreves det en mer omfattende form for behandling.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!