Helseleksikon: Betennelse i strupehodet (laryngitt)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Betennelse i strupehodet (laryngitt)

Årsaker

Det er i hovedsak de øvre luftveier som bærer byrden med alt det omgivelsene utsetter en for: sigarettrøyk, avgasser, pollen, bakterier og virus. Noen opplever at tørr luft og klimaanlegg gir plager i luftveiene. Overdreven bruk av stemmen kan også føre til at luftveiene blir betente. Man skiller mellom to former for betennelse i strupehodet; akutt og kronisk, som begge er særlig utbredte blant røykere.

Symptomer

Noen får en brennende smerte som kjennes fra langt bak i halsen til ned bak brystbenet. Strupebetennelse kan både gjøre stemmen hes og pipete. Noen mister stemmen helt.

Barn, som har trangere luftveier enn voksne, blir ofte svært plaget av hoste. Voksne som er hese lenger enn i tre uker, bør utredes for å utelukke at stemmeforandringen skyldes kreft i strupehodet.

Behandling

Første bud for røykere er å stumpe røyken. De fleste tilfeller av betennelse i strupehodet skyldes virus, og lar seg derfor ikke behandle med antibiotika. Man bør la stemmen hvile mest mulig, holde halsen fuktig ved hjelp av rikelig med drikke eller pastiller, og unngå røykfylte og tørre omgivelser. Hos barn kan tilstanden noen ganger bedres hvis de oppholder seg i et dampfylt rom. Når betennelsen en sjelden gang fører til at luftveiene blokkeres, er det påkrevd med sykehusinnleggelse.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!