Helseleksikon: Vannkopper (varicella)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Vannkopper (varicella)

Virusinfeksjon kjennetegnet av vablete utslett.

Årsaker

Vannkopper er forårsaket av viruset varicella zoster, som senere i livet kan reaktiveres i form av helvetesild. Sykdommen er svært smittsom i tidsrommet fra når blemmene blir synlige, fram til de har skorpet seg. Får man vannkopper som barn, har vannkopper vanligvis et relativt mildt forløp, mens sykdommen hos voksne kan gi store plager.

Symptomer

To til tre uker etter at man har blitt smittet, får man de første symptomene: feber og muskelømhet. To til tre dager senere får man små prikker som senere blir til væskefylte blemmer. Disse kan i løpet av få timer spre seg til hele kroppen, bortsett fra håndflatene og fotsålene.

Behandling

Den vanligste plagen ved vannkopper er kløe. Kløen kan imidlertid lindres ved hjelp av et kløestillende medikament eller hvitvask. Etter omkring ti dager blir blemmene dekket av skorper, før de forsvinner to til tre uker senere. For å unngå arrdannelser bør man unngå å klø på utslettet eller å rive av skorpene.

Vannkopper kan noen ganger gi komplikasjoner i form av bronkitt eller lungebetennelse, som eventuelt behandles med antibiotika. Voksne kan bli ordentlig syke av vannkopper og behandles gjerne med et antiviralt legemiddel. I enkelte land gis det vaksine mot vannkopper, men denne utgjør forleløpig ingen del av det norske vaksinasjonsprogrammet.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!