Helseleksikon: Barn og søvnproblemer

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Barn og søvnproblemer

Det er mange grunner til at barn ikke klarer - eller nekter - å sovne, eller våkner i løpet av natten.

Årsaker

Mens et nyfødt barn normalt sover mesteparten av tiden, har det som ettåring ikke mer enn to eller tre omganger med søvn i døgnet. Ved fylte tre år, har de aller fleste barn også droppet formiddagsluren. Mange barn våkner av seg selv mellom klokka fem og seks om morgenen. Det er også vanlig at barn ligger våkne og prater eller underholder seg selv natterstid fra de er omkring ett og et halvt år gamle.

Det kan være mange grunner til at barn ikke vil legge seg, eller våkner om natten: for mye søvn på dagtid, dårlige leggerutiner eller at barnet er redd for å være alene. Det er særlig barn i ett og et halvt- til to og et halvt- årsalderen som liker dårlig å adskilles fra foreldrene. Barns dårlige søvnvaner kan også skyldes forstyrrelser som trafikk, at fjernsynet står høyt på eller at foreldrene krangler.

Symptomer

Barnet gråter når det skal sove, eller sover bare i korte intervaller, avbrutt av gråt eller forsøk på å stå opp. Noen barn har problemer knyttet til søvn over tid, mens andre barn har søvnvansker bare i en kortere periode. Også barn som åpenbart er søvnige på dagtid, kan nekte å legge seg om kvelden.

Behandling

Det første man bør gjøre er å finne ut om barnet er sultent eller tørst, for varmt eller for kaldt, eller om det blir forstyrret av andre forhold, som høye lyder.

Søvnmønstre og leggerutiner

Prøv å unngå at barnet sover om dagen, eller sørg for at en eventuell formiddagslur ikke blir for lang. Innfør rutiner som innleder leggetiden, og gjør barnet klar over hva du forventer deg av ham/henne i den forbindelse. Både kveldsbad, høytlesing, synging og andre aktiviteter som innebærer nærhet og kos innleder leggetiden på en god måte. TV-titting før sengetid gjør også større barn urolige.

Gråt

Det er vanlig at babyer gråter noen minutter før de slår seg til ro i sengen. Man bør derfor motstå fristelsen til å gå inn igjen før man har sett om barnet går til ro av seg selv. Eldre, og mer "listige" barn, vil fortsette å gråte helt til en forelder kommer inn på rommet. Også her bør man vente fem eller ti minutter før man går inn og sjekker at ikke noe er galt, og så gå ut igjen. Fortsetter barnet å gråte, venter man nye ti minutter før man går inn igjen og forsikrer barnet om at en er der, og så går ut igjen. Denne prosedyren fortsetter man med så lenge det er nødvendig, men man bør la barnet gråte litt lenger for hver gang man går inn. Det er lite som tyder på at gråt i forbindelse med legging skader barnet mentalt.

Det er relativt stor enighet blant fagfolk om at det er viktig å gi barn faste, men omsorgsfulle rammer, og forutsigbarhet, når de ikke vil legge seg eller er krevende natterstid. I noen familier gjør foreldrenes inkonsekvente holdninger til barnets legge- og søvnvaner sitt til at de selv ikke får nok søvn og hvile, og tilsvarende lite overskudd i hverdagen.

Våkner barnet og gråter i løpet av natten, bør dette takles på tilsvarende måte: Det første man bør gjøre er å sjekke om noe er galt, om barnet er for kaldt eller varmt eller har vondt noe sted. Ser alt bra ut, bør man forlate rommet selv om barnet fortsatt gråter. Slik kan man holde på så lenge en har nerver til. Ofte ser man at barnets søvnvaner forandrer seg drastisk tre-fire dager etter en slik "kur", selv om noen barn selvsagt er mer standhaftige.

Det er svært sjelden at barn over fem år har søvnproblemer.

Medisinering

Medisinering av barn som har søvnproblemer er noe man bare tyr til når alle andre tilnærminger har vist seg nyttesløse. Det finnes flere typer medisiner som kan være aktuelle, men de bør bare brukes noen få dager (opptil en uke) av gangen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!