Helseleksikon: Bronkiolitt

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Bronkiolitt

Barne-virusinfeksjon som fører til hoste og hvesing.

Årsaker

RS-viruset (respiratorisk syncytielt virus - RSV), er ett av flere virus som forårsaker bronkiolitt. Tilstanden fører også til betennelse i lungene, og er svært smittsom.

Symptomer

Det er først og fremst spedbarn mellom to og seks måneder som får bronkiolitt. Første symptomer på infeksjonen er rennende nese og hvesende hoste. Mens mange spedbarn bare får en svakt nedsatt allmenntilstand, blir noen svært syke i løpet av bare noen timer etter at de første symptomene har meldt seg. Symptomer på at sykdommen forverres, er at barnet blir sløvt og får rask pust, og at ribbena tilsynelatende blir sugd inn ved hvert innpust. Pustevanskene vanskeliggjør amming. Blir barnet blåfarget rundt leppene, er dette en indikasjon på oksygenmangel og lege/sykehus må kontaktes umiddelbart.

Behandling

Hvis ikke barnets allmenntilstand er for dårlig, holder det å sørge for at det får hvile og drikke. Ettersom symptomene i noen tilfeller forverres raskt, nøler leger ofte ikke med sykehusinnleggelse for å være på den sikre siden. Den akutte dårlige perioden varer gjerne i tre til fem dager.

Ettersom omkring 10 prosent av barna som får bronkiolitt utvikler pneumoni (ensidig lungebetennelse), velger leger ofte å foreskrive antibiotika. Virusinfeksjonen som er utgangspunkt for plagene, lar seg imidlertid ikke behandle med antibiotika.

De dårligste barna, som blir lagt inn på sykehus, er astmatiske og blir behandlet med antiastmatiske medisiner. For noen danner dette opptakten til spedbarns- og småbarnsastma. Disse barna blir fram til tre-fire-årsalder astmatiske i forbindelse med luftveisinfeksjoner i vinterhalvåret.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!