Helseleksikon: Seneskjedebetennelse

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Seneskjedebetennelse

"Musesyke" skyldes overbelastning av strekkemusklene i underarmen.

Årsaker

Det er mange sener som beskyttes av skjeder som bidrar til å gi dem retning og smøre dem. Hvis en sene overbelastes og hovner opp kan det føre til økt friksjon i skjeden, som i utgangspunktet skal virke beskyttende. Plagen betegnes som seneskjedebetennelse, og rammer først og fremst fingrene (deriblant tomlene). Det finnes ulike former for seneskjedebetennelse, som alle har ulike navn og gir typiske symptomer.

Diagnosen "musesyke" er mer kontroversiell, og gir symptomer som ikke-spesifikk slitenhet og ubehag, særlig i hendene. Det begynner nå å bli allment akseptert at musesyke skyldes en overbelastning av strekkemusklene i underarmen. En slik form for overbelastning er vanlig, og kan enten skyldes vedvarende tastaturbruk, eller samlebåndsarbeid - begge funksjoner som innebærer gjentakende håndledd- og fingerbevegelser.

Symptomer

Seneskjedebetennelse oppstår i spesifikke sener, f.eks. i fingrene, som ofte blir røde og betente. Ofte gir det en gnagende følelse å bøye leddene, også legen erfarer at leddene ikke fungerer som de skal. På sitt verste kan en seneskjedebetennelse innebære at senen ikke løper som den skal gjennom skjeden, og i stedet beveger seg støtvis og smertefullt.

Ved "musesyke" oppdager ikke legen noe uvanlig når han undersøker pasienten. Diagnosen gis ene og alene på bakgrunn av at pasienten forteller om overbelastning av muskler og sener, som gir seg til kjenne som smerter i arbeidssituasjonen, men som forsvinner under hvile.

Behandling

Legen vil først utelukke at plagene skyldes kjente lidelser som gir smerter i hendene og håndleddene, og som lar seg behandle - deriblant Carpal tunnel-syndrom som innebærer at en av underarmens store nerver (nervus medianus) utsettes for vedvarende trykk ved sin passasje ut i hånden, forbi håndleddet. Tilstanden gir karakteristiske smerter i flere av fingrene. Det må tas nerveledningstester før man kan utelukke at plagene skyldes Carpal tunnel-syndrom. Påvises sykdommen, behandles den kirurgisk.

Ved seneskjedebetennelse er det først og fremst viktig å la armen få hvile, eventuelt ved hjelp av en benskinne på håndleddet, en betennelseshemmende gel eller tabletter, eller fysioterapi. Viser disse tiltakene seg ikke å være tilstrekkelige, er neste skritt en injeksjon med steroider som settes direkte inn i det smertefulle området. Enkelte får konstante smerter og irritasjon i senene. I disse tilfellene anbefales det ofte at man får åpnet opp seneskjeden kirurgisk, selv om enkelte opplever at smertene blusser opp igjen til tross for dette inngrepet.

De som har vagere symptomer på "musesyke", anbefales å holde seg unna arbeidsoppgaven(e) som har utløst symptomene i noen uker - eventuelt i kombinasjon med at de tar et betennelseshemmende preparat. Før man gjenopptar arbeidet, er det viktig å vurdere, helst i samarbeid med en fysioterapeut, om det er forhold på arbeidsplassen som bør forandres. Tar man tilstrekkelig - og lange nok - pauser? Vil det være mer hensiktsmessig med en annen høyde på arbeidsbordet/pulten, eller å bytte ut kontorstolen? Mange som tilbringer store deler av dagen foran pc'en opplever dessuten at ubehaget blir mindre når de bruker en håndleddsstøtte.

Enkelte som er plaget av "musesyke" finner imidlertid ut at de ikke klarer å være i en jobb som innebærer så mye tastaturarbeid, eller gjentatte finger- og håndleddsbevegelser i forbindelse med andre arbeidsoppgaver.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!