Helseleksikon: Byller, utslett og abscesser (verkebyller)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Byller, utslett og abscesser (verkebyller)

Ulike typer hudinfeksjoner.

Årsaker

Infeksjoner oppstår relativt sjelden hvis man tar i betraktning hvor mange forurensede stoffer huden kommer i kontakt med. Dette er takket være kroppens ulike beskyttelsesmekanismer. Fett på hudoverflaten, og de tørre ytterste hudlagene, holder bakterier på avstand. Vennligsinnede mikrober sørger for at andre ikke fullt så vennligsinnede mikrober ikke trenger inn i huden. Likevel kan både kutt, rifter og skrubbsår åpne huden for bakterier, f.eks. stafylokokker eller streptokokker.

Symptomer

Infeksjonene gir seg til å begynne med til kjenne ved at huden hovner litt opp. Deretter oppstår det gjerne en liten gul hevelse bestående av puss, som er en blanding av døde forsvarsceller og bakterier. Jo verre infeksjonen er, desto større blir ansamlingen av puss og betent vev. Disse store ansamlingene i form av byller eller abscesser kan være ubehagelige, eller regelrett smertefulle.

Behandling

Små utslett eller byller kan behandles med antibiotiske kremer, som gnis på det aktuelle stedet. Er utslettet eller byllene større enn et par centimeter i omkrets, kan det være aktuelt å ta en antibiotika-tablettkur i stedet. En abscess, som består av store mengder puss, tømmes vanligvis når den er blitt moden. Tømmingen foregår gjerne ved at legen legger et snitt i abscessen og på den måten drenerer den.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!