=

HELSELEKSIKON: Sykdommer fra A til Å. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Helseleksikon: Nyresten

Nyresten

En utbredt plage som forårsaker infeksjon og smerter.

Helseleksikon: Nyresten

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Nyresten

En utbredt plage som forårsaker infeksjon og smerter.

Årsaker

Nyrestener er stenliknende klumper som blir til ved at det dannes saltavleiringer fra filtrert væske. Nyrestener består av ulike kalsiumsalter, og kan være alt fra bitte små til å fylle hele nyren.

Enkelte som har konstant høye kalsiumverdier i blodet, er spesielt utsatte for nyresten. Uregelmessigheter i nyrens anatomi bidrar også til økt risiko. Det samme gjelder personer som blir dehydrerte og derfor har begrenset vannlating. Av denne grunn er nyresten en spesielt utbredt plage i varme land og om sommeren. Blæresten oppstår mer eller mindre av samme årsaker som nyresten.

Symptomer

Overraskende nok gir store nyrestener færre symptomer enn små, ettersom de holder seg på plass i nyren. Store stener kan forårsake svake smerter over nyren og en noe økt risiko for urinveisinfeksjoner, men de kan pga. størrelsen ikke forflytte seg. Små stener derimot, starter sin ”reise” i nyren og fortsetter nedover urinlederen, før de ender opp i blæren. ”Reisen” innebærer uutholdelige smerter i form av såkalt nyrekolikk. Smertene forårsakes av spasmene som oppstår i urinlederens muskelvegger, samt mottrykket som oppstår fordi uringjennomstrømmingen stopper opp.

De forferdelige smertene stråler ut fra nyren og ned i underlivet fram til skjeden eller tuppen av penis. Under anfallet svetter man og er kvalm. Man finner alltid spor av blod i urinen. De fleste nyrestener bruker alt fra noen dager til flere uker på å komme fram til blæren. Det er til en viss grad også forbundet med smerter at stenen finner sin vei ut av blæren, men dette er normalt ingenting sammenliknet med smertene som oppleves når stenen forflytter seg i urinlederen.

Klassisk nyrekolikk er ikke til å ta feil av. Lettere kolikk kan derimot være til forveksling lik lumbago eller uspesifikke magesmerter.

Behandling

Akutt er det bare sterkeste sort smertestillende preparater som hjelper. Petidin brukes ofte; injisert diclofenac er et annet effektivt, og mindre beroligende alternativ. Det anbefales dessuten at man drikker mye, ettersom væske gir fortgang til nyrestenens ferd gjennom systemet. Omlag 90 prosent av stenene kan observeres og følges ved hjelp av røntgenbilder. På lengre sikt kan man ved hjelp av ultralydundersøkelser av urinveiene både påvise og overvåke nyrestener.

Røntgenundersøkelser av nyrebekkenet ved hjelp av intravenøs kontrastvæske kan også gi en et omriss av det som foregår i urinveiene. Med få ord er tålmodighet, rikelig med drikke og smertestillende medisiner det som skal til for at man kvitter seg med nyrestener.

Stener som setter seg fast knuses gjerne ved hjelp av ultralyd (”nyrestensknuser”), slik at nyrestenrestene lettere kan skylles ut med urinen. Takket være denne teknikken behandles nyresten sjelden kirurgisk i våre dager. En sjelden gang åpnes imidlertid nyren slik at store stener kan fjernes. Hvis inngrep er påkrevd, kan stenen også fjernes ved hjelp av en innretning som føres inn i urinlederen, der den kan ta tak i stenen og trekke den ut.

Etter at en nyresten har kommet ut analyseres den slik at man kan finne ut hva den består av. Det tas i tillegg blodprøver av pasienten. Hensikten med disse undersøkelsene er å få klarhet i om pasienten har en eller annen form for biokjemisk lidelse som medfører økt tendens til nyrestendannelse.

Kommentarer:

Trude Susegg Redaktør Helse

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Treningsvideoer

Øvelsen som gir en snerten rumpe

Øvelsen er effektiv for både...

Se video

3. Flies med håndvekter

En brystøvelse der du trener bevegelighet...

Se video

1. Push-ups med vekter

Klassisk øvelse som gir deg bedre holdning.

Se video

4. Pullover med vekter

Øvelsen som gjør overkroppen mer...

Se video

2. Fremoverbøyd roing med håndvekter

Tren holdningsmusklene med denne enkle...

Se video

5. Skulderpress

Gir deg god holdning og økt selvtillit!

Se video

Slik gjør du armhevninger riktig

Supereffektiv for overkroppen.

Se video

Utfall gir deg strammere rumpe og lår

Enkel øvelse for kjappe resultater.

Se video

På forsiden av Doktoronline

kne

Knaker kneet, må du være obs

Noen lyder fra ledd er helt ufarlige, andre kan bety slitasje.

Slik vet du at du har normal hjerterytme

Sjekk om du har unormal hjerterytme

Hjertet kan slå noen hundre ekstraslag i døgnet.

Usikker på sol, hudkreft eller føflekker?

Dette er hudlegens syv svar.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Dropp denne - slik vasker du terrassen skikkelig

Overdreven bruk av høytrykkspyler fliser opp treverket.

artikkel bilde

Stor påskequiz for hele familien

25 spørsmål å bryne seg på for både store og små.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Denne siden er en del av Klikk.no

Redaktør Helse:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktør:

  Jan Thoresen

 • Ansvarlig redaktør:

  Elisabeth Lund-Andersen

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på Doktoronline

Stringtrusa får skylden for det nye underlivsproblemet

Ukjent underlivsplage gir brennende og sviende smerter.

Øreverk

Ørebetennelse er en utbredt plage, først og fremst blant barn. Når voksne får øreplager dreier det seg oftest om eksem i det ytre øret.

Her de mest populære debattene fra forumet

Noen debatter er mer engasjerende enn andre. Du finner dem her.