Helseleksikon: Seksuelt overførbare sykdommer hos kvinner

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Seksuelt overførbare sykdommer hos kvinner

Sykdommer som smitter ved seksuell kontakt.

Bakgrunn

Mange av de seksuelt overførbare sykdommene som kvinner får er mer ubehagelige enn alvorlige. Det er imidlertid noen sykdommer som smitter ved seksuell kontakt som er av mer alvorlig karakter. Det foruroligende med disse sykdommene, er at de vanligvis gir få symptomer. Dette gjelder bl.a. gonoré og klamydia. Det er derfor av stor betydning at menn som vet at de har blitt smittet av en seksuelt overførbar sykdom informerer partnerne sine om at de også kan ha blitt smittet. Dette forklarer også hvorfor det er viktig med aktiv partneroppsporing når smitte er påvist.

Ulike typer seksuelt overførbare sykdommer:

Trichomonas-infeksjon

Årsaker

En encellet organisme som vanligvis, men ikke bestandig, smittes ved seksuell kontakt.

Symptomer

Vaginitt; dvs. smerter og betennelse i skjeden, i tillegg til grønn eller gul skummende utflod.

Behandling

Antibiotikumet metronidazol.

Herpes simplex

Årsaker

Dette er samme virus som kan forårsake munnsår (forkjølelsesssår). Man blir smittet av viruset ved å ha seksuell kontakt med en person som har en aktiv genital herpesinfeksjon, eller ved å ha munnsex med en som har munnsår. Akkurat som ved andre herpesvirus, kan herpes simplex-viruset overleve i nervesystemet i mange år, og bli reaktivert fra tid til annen. Dette innebærer at symptomer kan gjenoppstå flere ganger i året, og det gjennom flere år.

Symptomer

Etter noen dager med en brennende og ubehagelig følelse nedentil, oppstår det et tynt lag med blemmer på kjønnsorganene. Det tar syv til ti dager før blemmene tørker ut og forsvinner. Blemmene er smittebærende i løpet av denne perioden og i noen dager etter at de har forsvunnet. Det er vanlig at blemmene kommer tilbake, ikke minst i perioder hvor man er under stress. Forløpet vil hver gang innledes av noen dager med smerter og irritasjon nedentil.

Behandling

Antivirale medikamenter, som hvis de tas tidlig nok i forløpet kan begrense omfanget av plagene ved hvert enkelt utbrudd. Acyclovir (krem eller tabletter) brukes ofte i behandlingen av herpes simplex. Normalt blir angrepene sjeldnere og mindre alvorlige med tiden. Gravide kvinner som har herpesutbrudd når de skal føde, må for å unngå at smitten blir overført til barnet, ta keisersnitt.

Vaginal soppinfeksjon (vaginal trøske, candida albicans)

Årsaker

Dette er en av de mest utbredte underlivsplagene hos kvinner. Det er ikke alltid infeksjonen smittes seksuelt, ettersom candidasoppen, som er årsak til infeksjonen, har naturlig tilhold i kroppen. I tilfeller der infeksjonen er tilbakevendende, viser den seg ofte å være overført seksuelt.

Symptomer

Kløe nedentil og tykk, kornete utflod som ikke lukter.

Behandling

Infeksjonen behandles med soppdrepende kremer, vagitorier eller ved spesielt motstandsdyktige tilfeller, med tabletter (f.eks. fluconazol).

Gonoré

Årsaker

Mens gonoré hos menn gir symptomer som utflod fra penis og svie ved vannlating, får kvinner få symptomer. Ettersom gonokokkene (bakteriene som forårsaker gonoré) lever inne i skjeden, er det ofte først når kvinnen får påvist bekkeninfeksjon, eller viser seg å ha problemer med å bli gravid, at sykdommen påvises.

Symptomer

Enkelte kvinner får symptomer som sterk utflod eller urinrørsbetennelse. Bekkeninfeksjon gir plager som smerter i bekkenet og høy feber. Omkring 70 prosent av alle kvinner som er smittet av gonoré får imidlertid ingen spesifikke symptomer.

Behandling

Langt på vei de fleste blir kurert for gonoré ved hjelp av antibiotika (ofte penicillin). Blir lidelsen kronisk hos kvinner som også har bekkeninfeksjon, lar den seg imidlertid vanskelig behandle. Gonoré kan spre seg til egglederne og føre til sterilitet.

Syfilis

Årsaker

Begynnende infeksjon gir ennå sjeldnere symptomer ved syfilis enn ved gonoré. Syfilis skyldes bakterien treponema pallidum, og kan føre til varige skader i nervesystemet, og vil overføres til barnet ved en eventuell graviditet.

Symptomer

Én til tre uker etter smitteoverføring oppstår det et lite sår der bakteriene har trengt inn i kroppen. Oftest vil såret være på kjønnsorganene, men det kan også være i endetarmen, munnen eller andre steder på kroppen. Såret er ikke særlig smertefullt, og etter noen uker forsvinner det av seg selv uten noen form for behandling. Lymfekjertlene som er nærmest såret, og ofte de i armhulene og lysken, vil svulme opp. Syfilis vil deretter ofte ikke gi noen plager i mange år. I det som omtales som sykdommens tredje stadium, kan bakterien angripe både hjerne, hjerte og blodomløp, hud og knokler, og i siste instans, føre til demens. Diagnosen blir påvist ved en blodprøve.

Behandling

I første fase av påvist sykdom gis det penicillininjeksjoner. Sykdommen kan også behandles med penicillin senere i forløpet, men skader på nervesystemet lar seg ikke reversere.

Klamydia

Årsaker

Det er etter hvert stor enighet blant fagfolk om at klamydia er en av de viktigste årsakene til bekkeninfeksjon og sterilitet. Undersøkelser tyder på at så mange som 30 prosent av alle seksuelt aktive kvinner har hatt sykdommen. Særlig er denne underlivssykdommen utbredt blant yngre kvinner.

Symptomer

Bakterien kan forårsake urinrørsinfeksjon, som gir symtomer som svie ved vannlating og utflod, men dette er relativt sjelden. Ellers kan den føre til infeksjon i livmorhalsen, som sprer seg videre til livmoren og egglederne. I 70 prosent av sykdomstilfellene gir imidlertid ikke sykdommen symptomer, men virker i det stille. En gang i blant fører klamydia til kroniske bekkensmerter og uregelmessige blødninger.

Mye tyder på at klamydia gir økt risiko for ektopisk svangerskap (svangerskap der fosteret har festet seg utenfor livmoren). For hver klamydiainfeksjon en kvinne har, øker risikoen for at hun skal få fertilitetsproblemer. Klamydiabakterien påvises ved en prøve der en bomullspinne stikkes inn i urinrøret og/eller livmorhalsen.

Behandling

Klamydia behandles med antibiotika, f.eks. tetracyclin eller erytromycin, som tas i én til tre uker.

Kjønnsvorter (kondylomer)

Årsaker

Dette er en svært utbredt seksuelt overførbar sykdom, som er forårsaket av vortevirus og som oppstår plutselig. (Ved syfilis kan det oppstå større genitale vorteansamlinger.) Utvekster som er nye eller som vokser, kan være kjønnsvorter. Små utvekster ved inngangen til skjeden eller rundt penishodet kan også være helt normale. Kløe, svie og sprekker i huden kan være tegn på kjønnsvorter, men er vanligere ved andre seksuelt overførbare sykdommer.

Symptomer

Ansamlinger av flate vorter rundt kjønnsorganene. Hos dem som praktiserer analsex kan vorteansamlingene ses rundt anus. Noen ganger er vorteansamlingene små, mens de andre ganger er enorme.

Behandling

Når man har kjønnsvorter vil man også utredes for andre seksuelt overførbare sykdommer. Selv om man normalt kan se forskjell på vanlige kjønnsvorter og dem som oppstår ved syfilis, bør man ta en blodprøve for å utelukke denne alvorlige sykdommen. Behandling består gjerne i at man pensler vortene med et middel.

Andre måter å fjerne kjønnsvorter på er å fryse dem med en sprayvæske eller brenne dem bort med laser. En krem for egenbehandling, Imiquimod, bekjemper viruset ved at den stimulerer kroppens eget immunforsvar. Denne behandlingen kan ta litt lenger tid, men det ser ut til at den gir lavere risiko for tilbakefall enn annen behandling.

Vorteviruset kan spre seg til livmorhalsen og øke risikoen for livmorhalskreft, så det er viktig med oppfølging når kjønnsvorter er påvist.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!