Helseleksikon: Sti på øyet

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Sti på øyet

Infeksjon i øyevipperøttene som minner om infeksjoner andre steder på kroppen.

Årsaker

Øyevipperøttene er et egnet sted for bakterier å entre kroppen. Bakteriene danner en liten abscess (materiefylt byll) som kalles en sti, og som ofte oppstår i forlengelsen av at man har gnidd irriterte øyelokk.

Symptomer

Første symptom på sti er ofte ubehag nederst i en øyevipp. I løpet av noen få timer hovner området opp til en synbar abscess med gult hode. Resten av øyelokket blir ofte også litt hovent.

Behandling

Trekk ut øyevippen slik at pusset kan få utløp. Infeksjonen behandles enten med øyedråper eller -salve som inneholder antibiotika. Å skylle øynene med saltvannsoppløsning er et annet alternativ. I de aller fleste tilfeller forsvinner stien ved hjelp av en av disse behandlingsformene i løpet av tre til fem dager. Når infeksjonen en sjelden gang trenger inn i selve øyelokket og fører til at det hovner opp på alvor, behandles den med antiobiotika som tas gjennom munnen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!