Helseleksikon: Helvetesild (Herpes zoster)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Helvetesild (Herpes zoster)

Smertefullt hudutslett forårsaket av herpes zoster-viruset.

Årsaker

Årsaken til at enkelte får det som populært omtales som helvetesild, er herpes zoster-viruset, som også forårsaker vannkopper. I noen tilfeller forblir dette viruset i en "slumrende" tilstand i kroppen (i en gruppe nerveceller i ryggmargen) etter at selve vannkoppene er forsvunnet. Uten at man helt vet hvorfor, kan viruset aktiveres igjen flere tiår senere, men da i form av helvetesild. Herpes zoster er ikke smittsomt i vanlig forstand, men en som ikke har hatt vannkopper kan få det ved hudkontakt med en som har helvetesild.

Symptomer

Sykdommen starter gjerne med en opplevelse av ubehag i et hudområde. Man kan ha smerter i ansiktet, i ribbena eller i en arm eller et ben. Etter syv til ti dager vil det oppstå et vablete utslett i det angrepne hudområdet. I de tilfellene hvor smertene er lokalisert til bryst eller mage, vil utslettet bare komme til syne på en kroppshalvdel, noe som er helt spesielt ved herpes zoster. Etter omlag tre uker vil utslettet normalt forsvinne, men mange vil like fullt ha smerter i det aktuelle hudområdet i både måneder og år etterpå.

Behandling

Smertestillende medikamenter er det som normalt tilbys personer med herpes zoster, i første fase av sykdommen. Etter at utslettet har brutt ut, finnes det flere antivirale medikamenter som kan tas i bruk. Effekten er best når behandlingen starter tidlig. Disse produktene kan både virke lindrende på symptomene og forhindre at smertene vil vedvare også etter at utslettet har forsvunnet. Ved herpes zoster i øvre del av ansiktet, er det påkrevd med en egen form for behandling som forhindrer at det oppstår en kronisk sårdannelse i øyet (ulcerasjon).

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!