Helseleksikon: Testikkelvridning (testikkeltorsjon)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Testikkelvridning (testikkeltorsjon)

Tilstand som gir smerter i lysken og som kan virke inn på menns fruktbarhetsevne.

Årsaker

Testiklene henger og dingler inni pungen i enden av sædstrengen. Sædstrengen sørger for blodtilførselen og består av nerver og sædlederen, som sæden føres gjennom på sin vei ut av testiklene. Teoretisk sett burde dette innebære en høy risiko for testikkelvridning, men takket være et omkringliggende lag med vev holdes testiklene på plass.

Man vet ikke med sikkerhet hva som fører til at testiklene enkelte ganger vrir seg. Mye tyder imidlertid på at vridningen oppstår i forlengelsen av at en voldsom muskelsammentrekning har gjort at testikkelen har blitt trukket oppover og vridd seg. Vridningen innebærer at blodtilførselen stopper opp, og er en tilstand som fordrer øyeblikkelig hjelp. Det er stort sett gutter tidlig i tenårene som opplever å få testikkelvridning.

Symptomer

Første symptom er sterke smerter i den ene testikkelen som hovner opp og kjennes svært øm selv ved den letteste berøring, mens pungen som huser testikkelen blir rød. Noen blir kvalme og kaster opp, og får smerter nederst i mageregionen. Den affiserte testikkelen henger vesentlig høyere enn den andre.

Spedbarn som får testikkelvridning skriker av smerte og trekker opp bena. Med mindre pungen undersøkes inngående, kan man lett komme til å overse tilstanden hos guttebabyer.

Det er også andre forhold som kan gi smerter i en testikkel; bl.a. infeksjon i bitestikkelen (epidydimitt), som gir smerter bak testikkelen. Ulike former for skader kan også føre til smerter og hevelse. Betennelse i én eller begge testikler (orkitt) kan oppstå helt uten videre. Disse diagnosene er ofte forklaringen på smerter i testiklene hos voksne menn. Før gutter når 16-årsalderen kan det være vanskelig å skille mellom de ulike diagnosene.

Noen ganger behøver ikke en testikkelvridning til å begynne med gi andre symptomer enn en rød og hoven pung. Innen fire timer etter at testikkelen har vridd seg, vil imidlertid testikkelen ha blitt påført omfattende skader pga. manglende blodtilførsel. Hvis ikke vridningen blir korrigert før det har gått omkring 12 timer, vil testikkelen krympe og bli mindre fruktbar på permanent basis.

En skanning med radioisotop kan ofte vise om testikkelsmertene skyldes den ene eller den andre av tilstandene nevnt over. Ofte vil imidlertid et kirurgisk inngrep være mest hensiktsmessig, slik at kirurgen med egne øyne kan se hva plagene skyldes.

Behandling

Noen ganger er det mulig, i lokalbedøvelse, å manøvrere testikkelen tilbake i riktig posisjon. Mer vanlig er det imidlertid å åpne opp pungen og vri testikkelen tilbake i riktig stilling, for så å sy den fast i pungen slik at man unngår fremtidige problemer. Hvis først én testikkel har vridd seg, vil også den andre med relativt stor sannsynlighet gjøre det. Det er derfor tilrådelig å sy fast begge testiklene når inngrepet først utføres.

I tilfeller hvor den affiserte testikkelen har blitt ugjenkallelig skadet, er det ofte best å få fjernet den i sin helhet.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!