Helseleksikon: Benbrudd (frakturer)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Benbrudd (frakturer)

Benbrudd kan skyldes mange forhold.

Årsaker

Det er lett å tenke at bena våre er en død masse som ene og alene er slags bærebjelker i kroppen. Sannheten er at benmassen er en levende organisme som både har en sentral rolle i forhold til kroppens kalsiumstoffskifte og til dannelsen av cellene som sirkulerer med blodstrømmen. Benbrudd heles av seg selv, nettopp fordi benmassen er en levende organisme.

De fleste benbrudd skyldes ulykker, enten i form av direkte skader eller av belastning over tid som fører til at det affiserte benet blir splintret. I teorien kan alle bena i kroppen brekke, men i praksis er det, av mekaniske årsaker, først og fremst de lange bena i armene og lårene som er utsatte for bruddskader. Det er imidlertid noen få, små ben som lett brekkes pga. deres utforming, deriblant benet man finner lengst nede på tommelen.

Alt som bidrar til at benmassen svekkes, bidrar samtidig til å øke risikoen for benbrudd. Den vanligste årsaken til at benmassen svekkes er benskjørhet (osteoporose), som ofte medfører brudd både i ryggrad og hofter.

Det finnes mange typer kreft som sprer seg til benmassen, og som foruten å forårsake smerter, kan føre til benbrudd. Det er først og fremst ryggraden og de lange bena i armer og ben som er utsatte i forbindelse med kreftsykdom som har spredd seg til benmassen.

Symptomer

Et ben som er påført skade føles både ømt og er vondt å bevege. Noen ganger kommer benet ut av posisjon. Det kan også være sårdannelser eller hevelser rundt skaden. En sjelden gang kan det oppstå smerter i benmassen uten at det foreligger noen skade, først og fremst skjer dette i forbindelse med at ryggraden pga. benskjørhet kollapser. Noen ganger seg man også at tretthetsbrudd (stressfrakturer) forekommer i de små bena i føttene.

Når et av kroppens lange ben på uforklarlig vis plutselig brekker, kan dette være et uttrykk for en bakenforliggende bensykdom eller kreftspredning. Dette forekommer imidlertid relativt sjelden.

De fleste bruddskader påvises ved røntgenbilder. En gang i blant må det imidlertid videre utredninger og gjentatte røntgenfotograferinger til for at små bruddskader kan påvises.

Behandling

Hva slags behandling som iverksettes ved bruddskader, avhenger av hvor bruddet er lokalisert, og hvor alvorlig skaden er. Ved alvorlige brudd i en hofte eller i hodeskallen (kraniumbrudd), er det påkrevd med operasjon umiddelbart. Grunnen til dette er at det er viktig å få fjernet dødt vev og benrester, og å få bena i riktig posisjon igjen så snart som mulig. Noen ganger, først og fremst ved hoftebrudd, kan det være nødvendig å erstatte ben eller å feste dem igjen ved hjelp av skruer og ulike innretninger. Oftest er imidlertid benbrudd av det mindre kompliserte slaget, og det er tilstrekkelig å bruke gips eller en stram bandasje for å legge forholdene til rette for tilheling.

Det er ikke alle brudd som trenger noen form for behandling. Eksempelvis vil et brukket ribben eller ben i foten normalt bli tilhelet bare ved redusert aktivitet og ro. For mange vil fysioterapi som tar sikte på å trene opp muskulaturen rundt bruddskaden være til god hjelp.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!