Helseleksikon: Betennelse under forhuden (balanitt)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Betennelse under forhuden (balanitt)

Infeksjon under forhuden. Et problem som ofte er knyttet til trang forhud (fimose).

Årsaker

Det er nesten ikke til å unngå at svette og sekresjon havner inn under forhuden. Noen ganger blir imidlertid området betent. Mens voksne kan rulle tilbake forhuden og vaske under den, vil forhuden til gutter ofte ikke være så fleksibel før de er omkring fem år. Hos små gutter kan forsøk på å trekke forhuden tilbake føre til arrdannelser som gjør at den blir trangere. Man ser ofte at det er en klar sammenheng mellom trang forhud (fimose) og gjentatte betennelser under forhuden, og at dette er en "høna-og-egget-problematikk".

Symptomer

Ytterste del av forhuden blir rød og betent. I noen tilfeller hovner den opp. Hevelsen er imidlertid helt ufarlig ettersom huden er så slapp. Infeksjonen kan spre seg til resten av penisområdet, og man vil ofte se at penishodet også blir litt hovent. Under forhuden samler det seg puss. Etter gjentatte betennelser blir forhuden fortykket, sprukket og trang.

Behandling

Ved milde infeksjoner, kan det være til stor hjelp å bade penis i varmt, saltet vann, og forsiktig skylle det betente området. Ved mer alvorlige infeksjoner brukes kremer som har en kombinert soppdrepende, betennelseshemmende og antibiotisk effekt. Ofte ser man nemlig at soppinfeksjoner bidrar til å forverre betennelser under forhuden. Når forhuden både er sår og trang, er det ofte vanskelig å lykkes med påsmøringen. Mange tar derfor antibiotika gjennom munnen i tillegg til å bruke kremen.

Det er svært ubehagelig med tilbakevendende betennelser. Betennelsene bidrar også til at forhuden blir trangere. I noen tilfeller kan enten en kirurgisk utviding av forhuden, eller sågar omskjæring, være en løsning.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!