Helseleksikon: Øyekatarr (konjunktivitt)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Øyekatarr (konjunktivitt)

Inflammasjon i øyet som skyldes infeksjon eller allergi.

Årsaker

Øyekatarr er en betennelse i øyets skimhinne som både kan skyldes bakterier, virus, allergi eller et fremmedlegeme. Bakterielle infeksjoner er vanlige blant barn og sprer seg raskt i barnehager og på skoler. Infeksjon forårsaket av bakterier, kan også oppstå fordi man får et fremmedlegeme, f.eks. støv, inn i øyet.

Spedbarn har ofte klebrige øyne rett etter fødselen fordi de har blitt infisert på vei ut av mors liv. Øyekatarr forårsaket av virus bryter ofte ut lokalt og lar seg ikke behandle med antibiotika.

Allergi og infeksjon virker mer eller mindre inn på øyet på samme måte, men tiden på året når plagene oppstår, og omfanget, vil ofte gi en indikasjon på om katarren skyldes det ene eller det andre. Både pollen, støv og irriterende avgasser kan virke allergifremkallende.

Symptomer

Øynene klør, svir og kjennes ubehagelige ut. Blodårene, som vanligvis ikke synes i øynene, utvides slik at øynene blir røde. Karakteristisk for øyekatarr er at det er ytterkanten av øynene som blir aller rødest. Første symptom på betennelse er gjerne at en våkner opp med gjenklistret øye, og at væsken som tyter ut av øyet er gul- eller grønnfarget.

Er det først og fremst området rundt iris som er rødt, er årsaken ofte annen sykdom, som f.eks. betennelse i regnbuehinnen (iritis) eller sår på hornhinnen.

Øyekatarr som skyldes virus gir tilsvarende symptomer, men mens en bakteriell infeksjon normalt varer noen få dager, kan en virusinfeksjon vare i flere uker.

Når katarren er forårsaket av en allergisk reaksjon, fører den til vedvarende irriterte og røde øyne: Øynene - og ofte nesen - renner, og man nyser.

Ved alle former for øyekatarr er undersiden av øyelokkene røde og betente. Når katarren skyldes en allergisk reaksjon, kan man i tillegg se små cystedannelser.

Behandling

Tårene våre inneholder et naturlig bakteriedrepende stoff som leger de fleste mindre infeksjoner i løpet av et par dager. Hvis øyet utsondrer mye væske og er rødt, foreskrives det gjerne øyesalve eller -dråper som inneholder antibiotika - alt ettersom hva man foretrekker. Dråpene skal tas fire til seks ganger om dagen, mens salven skal smøres på to til fire ganger daglig. Det anbefales å gi dråper til barn, ettersom de lett kan dryppes på øyevippene og etterlater en mindre ubehagelig følelse enn en øyesalve.

Når det gjelder virusinfeksjoner lar de seg ikke behandle med antibiotika. Når katarren skyldes en allergisk reaksjon, vil omfanget og eventuelle andre symptomer avgjøre hva slags behandling som anbefales. Allergiøyedråper eller -salve kan tas tre til fem ganger om dagen. Antihistaminer lindrer generelle allergiplager, som kløe, og bidrar til at blodkarene trekker seg sammen igjen, slik at øynene får tilbake sin normale farge.

Sammenklistrede øyne hos spedbarn vaskes med en egnet saltvannsoppløsning, eller dryppes - ved påvist øyekatarr - med øyedråper som inneholder antibiotika.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!