Helseleksikon: Elveblest (urtikaria)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Elveblest (urtikaria)

Hudutslett forårsaket av en allergisk reaksjon.

Årsaker

Elveblest er uttrykk for at noe har utløst en allergisk reaksjon i huden. Mens hudreaksjonen pågår retter huden forsvarsceller mot den antatte angriperen. Cellene utstyres med kjemikalier som histaminer og prostaglandiner, som i sin tur også bidrar til at huden blir rød og vablete, og klør.

Noen ganger er elveblest en åpenbar reaksjon på en matvare man har spist eller en substans man har vært i nærkontakt med, f.eks. skalldyr, jordbær, planter eller acetylsalisylsyre-preparater. Ofte finner man imidlertid ikke ut hva man har reagert på, ikke en gang etter å ha blitt allergitestet hos legen.

Det finnes også en type elveblest som ikke forårsakes av allergier, men som kan utløses av både kulde, vind, solskinn og vann. Det finnes dessuten noen få uvanlige og arvelige forhold som kan gjøre en utsatt for elveblest, og som det i så fall kan være en idé å kartlegge. Som ved mange andre hudlidelser, kan stress og andre psykologiske faktorer virke forverrende på et elveblestanfall.

Elveblest er mest utbredt blant barn og unge voksne.

Symptomer

Ved elveblest går det vanligvis bare noen minutter fra man har blitt utsatt for det som utløser reaksjonen, til huden reagerer. Noen ganger reagerer imidlertid ikke huden før etter noen timer. Det er særlig i de sistnevnte tilfellene det er vanskelig å påvise hva som har forårsaket elveblesten.

Ofte er hudområdene til å begynne med røde og hovne. Etter hvert blir hevelsene gjerne bleke i midten. Utslettet kan bestå av noen få store, eller en rekke små, strimer i alle tenkelige fasonger. Karakteristisk for elveblest er at vablene kommer og går på ulike deler av kroppen. Utslettet kan vare i opp til to timer på et sted før det forsvinner og dukker opp et annet sted på kroppen. Tilstanden kan vare i alt fra noen minutter, til flere timer, og i noen tilfeller, i flere dager.

Bløtvev

Det er ikke uvanlig at lepper og øyelokk hovner opp. Reaksjonen kalles angioødem, og er uttrykk for en omfattende allergisk reaksjon. Noen ganger kan også bløtvevet i halsen og luftveiene hovne opp, slik at en får pusteproblemer. Dette er en relativt sjelden, og alvorlig tilstand.

Allergisk sjokk (anafylaksi)

Dette er en livstuende allergisk reaksjon, som innebærer et dramatisk fall i blodtrykket. Blodtrykksfallet gjør at livsviktige organer som hjerne, hjerte, lunger og nyrer ikke får nok blod, og i verste fall slutter å fungere. Et allergisk sjokk kan utløses av både insektbitt, matvarer (særlig nøtter) og legemidler.

Behandling

Det finnes flere måter å behandle elveblest på. Lett til moderat elveblest behandles med antihistamintabletter eller - injeksjon. En sårsalve kan også lindre plagene hos barn noe.

Når den allergiske reaksjonen affiserer bløtvevet (se over) vil en kort behandling med steroider (kortison) raskt dempe symptomene. Ved det minste tegn på at reaksjonen medfører puste- eller svelgevansker, må man øyeblikkelig tilkalle lege.

Allergisk sjokk (anafylaksi)

Ved et allergisk sjokk, er det påkrevd med øyeblikkelig hjelp (113 eller nærmeste lege). Mens man venter på legehjelp er det viktig at pasienten legges i stabilt sideleie. Normal behandlingsprosedyre ved denne tilstanden er at det gis en adrenalininjeksjon som virker stabiliserende på blodtrykket. Deretter behandles det gjerne videre med antihistaminer og/eller steroider.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!