Helseleksikon: Bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt)

Betennelsesreaksjon i bukspyttkjertelen som alltid er av alvorlig karakter.

Årsaker

Bukspyttkjertelen ligger bak magesekken, like ved siden av leveren. Kjertelen produserer stoffer som deltar i fordøyelsesprosessen, ikke minst fordøyelsen av fett og proteiner. Deler av kjertelen produserer insulin, som bidrar til å regulere sukkerinnholdet i blodet. Man skiller mellom akutt og kronisk bukspyttkjertelbetennelse.

Akutt bukspyttkjertelbetennelse

En plutselig betennelse i bukspyttkjertelen skyldes oftest lever- eller galleblæreproblemer. Dette henger sammen med at kanalene som fører bukspyttet ut i tarmene er lokalisert rett ved disse organene, og kan bli blokkert av gallesten. Noen medisintyper, og en sjelden gang virusinfeksjoner (bl.a. kusma), kan også forårsake bukspyttkjertelbetennelse.

Kronisk bukspyttkjertelbetennelse

Kronisk bukspyttkjertelbetennelse innebærer at det er en kronisk irritasjonstilstand i bukspyttkjertelen. Sykdommen er ofte forårsaket av leversykdom som skyldes et overdrevent alkoholinntak.

Symptomer

Ved akutt bukspyttkjertelbetennelse er første symptom akutte magesmerter som stråler ut i ryggen. På dette stadiet av sykdommen er det imidlertid vanskelig å skille plagene fra dem som følger med alvorlig fordøyelsesbesvær. Smertene er ikke nødvendigvis så sterke, men de vedvarer. Enkelte opplever imidlertid smertene som uutholdelige, og får samtidig et drastisk redusert blodtrykk og blir kvalme. Sett i sammenheng vil disse plagene umiddelbart vekke mistanke om at det her dreier seg om akutt bukspyttkjertelbetennelse. Det er imidlertid vanskelig å stille diagnosen før man har fått målt blodverdiene av de enzymene som frigjøres når bukspyttkjertelen er betent. Først og fremst gjelder dette verdiene av fordøyelsesenzymet amylase, som alltid bør måles når det foreligger sterke magesmerter.

Kronisk bukspyttkjertelbetennelse er karakterisert ved tilbakevendende magesmerter. Etter hvert som bukspyttkjertelen fungerer stadig dårligere, går man ned i vekt. Insulinmangelen fører til diabetes. Sykdommen påvises vanligvis ved hjelp av CT-røntgen (computertomografi).

Behandling

Akutt bukspyttkjertelbetennelse er en alvorlig tilstand. Behandlingen består av intravenøst drypp, som skal bidra til å opprettholde blodtrykket, og tiltak som virker hemmende på de ulike indre betennelsene man gjerne pådrar seg i forbindelse med sykdommen. Noen pasienter får også væskefylte cyster i magen som må dreneres kirurgisk. Tilhelingen kan ta fra noen uker til flere måneder. Alkohol bør unngås.

Det er svært viktig at alkoholiserte pasienter slutter å drikke, slik at man unngår at sykdommen utvikler seg videre. Skadene som pasienten allerede har pådratt seg, kan imidlertid ikke reverseres. Diabetes behandles med insulin, medisiner og ved hjelp av endringer av kosthold - alt ettersom hvor omfattende sykdommen er. Et annet alternativ er kapsler som inneholder fordøyelsesenzymene som ikke lenger produseres i bukspyttkjertelen. Smertestillende medisiner kan brukes ved vedvarende smerter.

Det er også mulig å foreta et inngrep der man fjerner de ødelagte delene av bukspyttkjertelen. Kronisk bukspyttkjertelbetennelse kan være forferdelig smertefullt, og noen ganger er morfin e.l. eneste utvei for å lindre smertene.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!