Helseleksikon: Hjertebank (palpitasjoner)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Hjertebank (palpitasjoner)

Unormal hjerterytme som ofte er helt ufarlig.

Årsaker

Normalt banker hjertet regelmessig takket være et intrikat system som sender elektriske signaler om at hjertet skal slå. Signalene sendes via nervebaner som går ut fra et stimulatorsenter til resten av hjertet. Dette systemet sørger for at hjertemuskelen slår regelmessig og effektivt. Det er imidlertid svært vanlig med forstyrrelser i dette systemet, og vi har alle opplevd å ha variasjoner i hjerterytmen fra tid til annen.

Diagnosen er ofte vanskelig å påvise, og det finnes et utall mulige forklaringer på forstyrrelser i hjerterytmen, bl.a stress, koffein, alkohol og astmasprayer. Moderne innretninger kan imidlertid registrere hjerteslagene i løpet av en 24 timers periode, hvorpå registreringene kan analyseres ved hjelp av datateknologi.

Rask puls

En hjerterytme som overstiger 100 slag i minuttet når vi er i ro, gir hjertebank og anses for å være unormal. Mulige årsaker her er atrieflimmer (forkammerflimmer) og tyrotoksikose (overproduksjon av skjoldbruskkjertel-hormoner). Det er mange som opplever å ha raske hjerteslag innimellom helt normale intervaller. Dette forekommer også blant friske unge mennesker, og behøver ikke indikere noen form for hjerteforstyrrelse. Noen ganger kan imidlertid uregelmessighetene være en indikasjon på underliggende hjertesykdom, f.eks. åreforkalkning.

Langsom puls

Hvis hjertet utelater et slag - noe det ofte gjør - er det påfølgende slaget ofte uvanlig hardt og føles som et dunk i brystet. En annen, ikke uvanlig, årsak til langsom puls, er hjerteblokk, dvs. brudd på ledningssystemet som gir impulser som fører til sammentrekninger i hjertet. Langsom hjerterytme kan også være forårsaket av alvorlige forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen.

Symptomer

Tatt i betraktning at palpitasjoner er såpass vanlig, er det ingen grunn til å kontakte lege med mindre hjertebanken er virkelig plagsom eller oppstår i kombinasjon med smerter i brystet, tretthet eller åndebesvær.

Behandling

Ofte skyldes ikke palpitasjoner noen sykdom og behøver heller ikke behandles. Er man i tvil, kan det være en idé å oppsøke lege og få forsikret seg om at hjertet fungerer som det skal. Mange opplever at det å kutte ned på hjertestimulanter som kaffe, alkohol, sigaretter og visse medisintyper bidrar til at hjertebanken opphører.

Rask puls

Det finnes flere medisiner som kan kontrollere rask puls, f.eks. digoxin, som først og fremst brukes i behandlingen av atrieflimmer (rask og uregelmessig puls). Andre medikamenter som brukes er amiodaron og verapamil. Ved atrieflimmer er det stadig flere spesialister som anbefaler at det brukes et antikoagulerende middel, som kan bidra til å redusere slagrisikoen for pasientgruppen. Betablokkere brukes til å redusere hjerterytmen og har også en mild angstdempende effekt. Behandlingen av hjerteflimmer som man ikke får bukt med ved hjelp av medisiner, består i å "sjokkere" hjertet tilbake til normal hjerterytme med en såkalt defibrillator.

Langsom puls

Hjerteblokk behandles med pacemaker, som sørger for at det gis signaler til hjertet om at det skal banke regelmessig.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!