Helseleksikon: Svimmelhet og vertigo

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Svimmelhet og vertigo

Plager som først og fremst rammer eldre mennesker.

Årsaker

Vertigo er et mer spesifikt begrep enn svimmelhet, og innebærer en illusjon om at en selv eller omgivelsene er i bevegelse. Svimmelhet derimot, innebærer at en føler seg ør og har en fornemmelse av å kunne besvime når som helst. Det finnes mange mulige forklaringer på fenomenet, men det er i hovedsak de samme få og ufarlige tilstandene som forårsaker både svimmelhet og vertigo.

Virusinfeksjonen Ménières sykdom (labyrinthitis) fører til akutt vertigo og kvalme. Vertigo kan også skyldes øreinfeksjon eller opphopning av blod i et øre. Mye tyder dessuten på at dårlig blodtilførsel til ørene kan føre til denne spesielle formen for svimmelhet. Akutt hjerneslag kan i tillegg til andre symptomer også forårsake vertigo og balanseproblemer. Andre, og mindre vanlige, årsaker til vertigo, er bl.a. medsiner som affiserer ørene, svulst på hørselnerven og ulike neurologiske sykdommer.

Slitasjesykdommen osteoartritt setter seg i nakken hos de fleste eldre mennesker og kan presse på de største arteriene som går til hjernen når nakken holdes i gitte posisjoner. Dette fører til at blodstrømmen stopper noe opp, og påfølgende svimmelhet. Mange eldre mennesker opplever dessuten at såkalt postural hypotensjon (det at blodtrykket faller fordi man reiser seg raskt fra liggende til sittende, eller fra sittende til stående stilling) gjør dem svimle. Mennesker som har en stressende tilværelse eller er rammet av depresjon, klager også ofte over svimmelhet.

Symptomer

Man vil ofte skjønne hva svimmelheten skyldes ved å undersøke hvordan symptomene arter seg. De fleste diagnoser påvises i forlengelsen av undersøkelser og vurderinger av pasientens ører, hjertelyd, armer og bens bevegelsesradius og blodtrykk - samt av hans/hennes mentale tilstand. Hjerneskanninger og spesielle tester som tas av balanseorganene inni ørene, kan være nyttige i tilfeller med vedvarende svimmelhet eller vertigo, men er oftest til liten hjelp når akutte tilfeller skal diagnostiseres.

Akutt vertigo og kvalme som ikke kan ses i sammenheng med en ørebetennelse, skyldes vanligvis et virus. Akutt vertigo i kombinasjon med snøvlete tale eller muskelsvakhet i armer og ben, kan derimot være forårsaket av hjerneslag eller hjernesykdom.

Osteoartritt i nakken kan føre til at en blir svimmel når en ser opp. Blir man ør og får blodtrykksfall når man står oppreist, kan dette tyde på postural hypotensjon eller anemi. Triaden vertigo, tinnitus og døvhet utgjør i kombinasjon Ménières sykdom.

Behandling

Ørheten og kvalmen som oppstår ved et akutt vertigoanfall, kan man behandle med f.eks. proklorperazin eller domperidon som både kan tas som piller og i form av en injeksjon. Behandlingen fortsettes så lenge det anses som nødvendig, men de fleste akutte vertigo-tilfeller gir seg etter en uke eller to.

Plager knyttet til postural hypotensjon og osteoartritt i nakken, er vanskelige å behandle effektivt. Man kan imidlertid lære seg til å reise seg langsomt, og deretter stå stille noen sekunder, slik at blodtrykket får stabilisert seg. Et annet alternativ er å bruke støttestrømper for å holde blodtrykket jevnt, også når man reiser seg, og vurdere eventuell bruk av medisiner som skal bidra til å senke blodtrykket. Er man plaget av osteoartritt i nakken, må man lære seg å unngå brå nakkebevegelser.

Er årsaken til svimmelheten av mental art, kan ulike former for psykoterapi og antidepressiva være aktuelle tiltak.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!