Helseleksikon: Brokk

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Brokk

Brokk oppstår når deler av et organ i bukhulen poser ut gjennom et svakt punkt i bukveggen.

Årsaker

Lyskebrokk, som er den vanligste formen for brokk, oppstår i lysken der muskelveggen er relativt svak. Brokk er langt mer utbredt blant menn enn blant kvinner. Hos gutter (menn) forflytter testiklene seg fra bukområdet og ned i skrotum rett før - eller rett etter - fødselen. Testiklene følger en kanal som kalles lyskekanalen og som er litt utsatt fra naturens side. Alt som bidrar til å belaste mageområdet, for eksempel hosten som følger med kronisk bronkitt, eller tunge løft over tid, virker også belastende på denne kanalen. Med tiden kan overbelastningen føre til at muskulaturen blir så svekket at en del av tarmen ender opp inni kanalen og utenfra fremstår som en kul.

Andre steder på kroppen det kan oppstå et brokk er i navlen, som går gjennom muskelveggen i magen, og på steder der det er foretatt kirurgiske inngrep over en muskel (arrbrokk).

Symptomer

Lyskebrokk fremstår først som en liten ubehagelig kul i lysken. Etter hvert blir den imidlertid stadig større i omfang. Kulen gjør vondt når en står, og ikke minst, ved anstrengelser. Når man ligger ned og slapper av later det til at kulen forsvinner.

Et brokk betegnes som inneklemt når det er forårsaket av at en del av tarmen er fastklemt, og brokket kjennes fast og ømt ut. Mer alvorlig er det når tarmen ikke bare er inneklemt, men at dette innebærer at blodgjennomstrømmingen stopper opp. Når dette er tilfelle, blir brokket svært hardt og smertefullt, og man kaster gjerne opp. Tilstanden tilsier at man trenger øyeblikkelig hjelp. Brokk andre steder på kroppen kan også i teorien bli inneklemt eller forårsake at blodgjennomstrømmingen stopper opp, men dette forekommer nokså sjelden.

Lyskebrokk er relativt vanlig hos guttebabyer, men ikke rent sjelden blir disse mindre og forsvinner uten at det blir gitt noen form for behandling.

Behandling

Når man først har pådratt seg et lyskebrokk som voksen, er det bare et tidsspørsmål før det vokser seg større og må opereres. Mens brokkbind var det vanligste tiltaket ved brokk noen år tilbake, anbefaler leger flest nå å fjerne brokk kirurgisk. Vanligvis innebærer inngrepet at brokket skyves på plass, og det svake stedet syes igjen. Ved hjelp av kikkehullskirurgi (laparaskopi) gjennomføres inngrepet på en slik måte at det bare gjøres et lite snitt og sys innvendig.

Et inneklemt brokk kan behandles ved hjelp av generell bedøvelse som bidrar til at muskulaturen rundt brokket slapper av. Et brokk med avstengt blodtilførsel må tas hånd om øyeblikkelig, slik at man forhindrer at tarmen blir påført skader.

Det er alltid en viss fare for at brokk gjenoppstår hos personer som er plaget av vedvarende hoste, eller er overvektige.

Andre typer brokk enn lyskebrokk forårsaker oftest ikke særlige plager, og opereres derfor normalt ikke.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!