Helseleksikon: Nyresvikt

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Nyresvikt

Tilstanden innebærer at nyrene av ulike årsaker ikke fungerer som de skal.

Årsaker

Nyrene filtrerer rundt 180 liter blod om dagen og trekker ut avfallsstoffene som oppstår i forbindelse med stoffskiftet. Først og fremst dreier dette seg om urinstoff (urea), et avfallsstoff fra kroppens proteinomsetning. Nyrene har også til oppgave å regulere blodtrykket (via angiotensin-reninsystemet), blodvolumet, vitamin D- og kalsiumbalansen, samt produksjonen av røde blodlegemer.

Filtreringen av blodet finner sted gjennom en tynn membran, som normalt er den delen av nyren som rammes ved kronisk nyresykdom. Membranen affiseres oftest ved at det oppstår betennelse i filtreringsmekanismen. Dette har med kroppens forsvarsmekanismer å gjøre (en immunologisk reaksjon). Høyt blodtrykk bidrar til å forstyrre blodgjennomstrømmingen i nyrene, men nyresykdom i seg selv fører også til høyt blodtrykk.

En annen vanlig årsak til nyresvikt er diabetes, som fører til at overflaten på filtreringshinnen skades og forstyrrer blodgjennomstrømmingen. Andre mindre vanlige, men alvorlige årsaker til nyresvikt er: infeksjoner, store nyrestener, at uringjennomstrømmingen er blokkert, alvorlig blodtrykksfall, visse medisintyper, svulster og medfødte nyremisdannelser.

Symptomer

Symptomene er sjelden dramatiske til å begynne med: urinen er litt tynnere enn vanlig og blodtrykket øker noe. Etter hvert som tilstanden forverres blir man ofte trøtt og kvalm, noe som skyldes opphopninger av avfallsstoffer i blodet. Noen ganger får man svært høyt blodtrykk og anemi (alvorlig blodmangel), og opplever at lemmene hovner opp. Langt ut i sykdomsforløpet blir man ofte svært trøtt, kvalm og får kløe og smerter i bena. I siste instans kan en ende opp omtåket og få krampeanfall.

Nyresvikt påvises ved blodprøver som avslører at det er unormalt høye verdier av avfallsstoffene urinstoff (urea) og kreatinin i blodet. Spesielle målinger kan avgjøre i hvilken grad nyrene fungerer som de skal. I mange tilfeller må man ta i bruk nyrebiopsi for å få klarhet i hva som har forårsaket nyresvikten.

Akutt nyresvikt kan vanligvis ses i sammenheng med lavt blodtrykk som skyldes omfattende blødninger (oppstått i forbindelse med en ulykke eller en større operasjon f.eks.), eller en akutt infeksjon.

Behandling

Det sier seg selv at både blodtrykk, eventuelle obstruksjoner (blokkeringer) og diabetes må behandles optimalt. Spesielle dietter kan bidra til å begrense inntaket av salter som vanskelig brytes ned ved nyresykdom, så som natrium, kalium, kalsium og fosfat. Et kosthold fattig på proteiner kan både bidra til å redusere belastningene nyrene utsettes for, og sågar medvirke til at sykdommen ikke utvikler seg så raskt som den ellers ville gjort. Anemi, som en gang i tiden var så vanskelig å få bukt med, lar seg i våre dager behandle med en syntetisk fremstilt versjon av hormonet erytropoetin, som injiseres. Dette hormonet produserer normalt nyrene selv for å oprettholde antallet røde blodlegemer.

I noen tilfeller er tilstanden så vidt alvorlig, at det er påkrevd med nyredialyse eller nyretransplantasjon.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!