Pollenallergi

Dette hjelper mot pollenallergi

Pollenallergi skyldes at mange reagerer allergisk på visse proteiner som finnes i pollen fra gress, burot, salix, hassel og bjørk. Typiske symptomer er rennede nese og øyne som både renner og klør.

POLLENALLERGI: Pollenallergi skyldes at mange reagerer allergisk på visse proteiner som finnes i pollen fra gress, burot, salix, hassel og bjørk. Foto: Getty Images

POLLENALLERGI: Pollenallergi skyldes at mange reagerer allergisk på visse proteiner som finnes i pollen fra gress, burot, salix, hassel og bjørk. Foto: Getty Images

Publisert Oppdatert

På fagspråket kalles pollenallergi sesongallergisk rhinitt, på folkemunne høysnue.

Om lag 15-20 prosent av oss er allergiske mot bjørkepollen. Men trolig er det enda flere som plages av diverse typer pollenallergi når våren kommer.

Regner man med mørketall er prosenten enda større, og antallet som får stilt diagnosen bjørkepollenallergi, gresspollenallergi, burotpollenallergi, salixpollenallergi og hasselpollenallergi øker. Årsaken mener man mener kan være at økende forurensning, stress og matvaner gir flere symptomer på allergisk rhinitt, eller høysnue.

Men fortvil ikke om du er én av de mange som sliter når løvet spretter. Det finnes nemlig løsninger, både innen tradisjonell skolemedisin og det alternative. Et godt råd er å først sjekke om du har kryssallergi mot matallergi.

Enkle råd for hvis du mistenker at du har pollenallergi

- Kløe i øynene og kjedenysing skiller pollenallergi fra en vanlig vårforkjølelse.

- Følg med på pollenvarslingen og værmeldingen

- Du får reseptfri pakker i små doser på apoteket både i form av øyendråper, nesedråper og tabletter. Men gå til lege for å få en skikkelig konsultasjon så snart som mulig

- Pollenallergi kan måles gjennom blodprøver, pusteprøver og prikktest på huden

- Du bør begynne med vaksine når pollensesongen er slutt. Så venner du kroppen gradvis til stadig høyere doser.

Pollenallergi kan være arvelig betinget

Selve fenomenet pollenallergi er en form for overfølsomhet mot stoffer i luften, som oftest luftbåren pollen. Pollen kan nærmest sammenlignes med en usynlig «fiende» som angriper slimhinnene i nesen og bihulen, og skaper irritasjon i øynene.

Som oftest merker man denne overfølsomheten allerede som barn, og ikke sjelden er fenomenet arvelig betinget.

Om én av foreldrene har allergi, som atopisk eksem eller pollenallergi, øker risikoen for at også barnet får slike problemer.

Les også: Stadig flere barn utvikler atopisk eksem

Symptomer og årsaker til pollenallergi

I enkelte tilfeller kan pollenallergi også gi symptomer som astma. Og hos personer som har astma eller atopisk eksem forekommer som oftest også allergi. har man først bjørkeallergi, øker risikoen for gressallergi og burotallergi.

De meste typiske symptomene på pollenallergi er kløe i nesen, tett og rennende nese, kløende, røde og rennende øyne.

Man kan også oppleve kløe i brystet og at man blir tungpustet, samt hoste i forbindelse med slimdannelse.

Årsaken til plagene skyldes at når pollen kommer inn i nesen og øynene, reagerer kroppen hos allergikerne med å produsere antistoffer.

Disse antistoffene kalles histamin og fungerer som en form for motgift. Histamin virker igjen slik at slimhinnene i nesen og luftveiene blir irritert og hovner opp, og at øynene blir irritert og røde.

Kilde: Norges astma- og allergiforbund og HelseDoktoren.no

Allergimedisiner for dem som er hardt rammet

Stadig ny medisin utvikles i behandling av pollenallergi.

I dag benyttes blant annet kortisoninnsprøytninger - til og med vaksine - som behandling av dem som er hardest rammet.

Allerede i slutten av februar/begynnelsen av mars merker de som har bjørkepollenallergi symptomer, spesielt om det er mildvær og trærne danner knopper. Pollen slippes med andre ord ut i luften allerede før løvet spretter. Tradisjonell skolemedisinsk behandling av pollenallergi er øyedråper og nesespray som inneholder antihistamin. Plagene reduseres - for virkningene av allergimedisinene blir mest effektive dersom man begynner tidlig med behandlingen. Når allergien gir symptomer kan det være nødvendig med nesesprayer som inneholder kortison, og/eller allergitabletter som inneholder antihistamin. Antihistamin hindrer nemlig utviklingen av histamin. En del allergimedisiner selges reseptfritt på apoteket.

Les også: 10 ting du bør vite om allergi

Kortison

For dem som er hardt rammet av pollenallergi og ikke får nok hjelp med tradisjonelle medikamenter, kan legen gi sprøyter med kortison, et stoff som virker betennelsesdempende på slimhinnene. Injeksjonene gir som regel hurtig effekt, men hjelper bare mot visse typer pollen, blant annet pollen fra bjørk og gress. Noen ganger virker en injeksjon med kortison mot hele pollensesongen, men som oftest er den bare effektiv i noen uker.

Les også: Forskjell på allergi og forkjølelse

Allergivaksine

Ved alvorlig allergi finnes det også muligheter for allergivaksine.

Da sprøytes det inn små mengder av den type pollen man er allergisk mot i huden, og behandlingen gjentas med jevne mellomrom. Etter hvert økes dosen, slik at man oppnår å bli immun. Er vaksinen vellykket, forsvinner symptomene. Ulempen med denne formen for behandling er at den må foretas over et lengre tidsrom, gjerne over flere år, og behandlingen utføres også bare på enkelte klinikker.

Tidligere overlege ved Voksentoppen senter for astma og allergi og spesialist i immunologi, Ragnhild Halvorsen er skeptisk til pollenvaksine.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning