Metanol i omløp igjen:

Dødens cocktail tilbake på markedet

Da metanolspriten skvulpet over landet i 2002, døde 18 personer. Tollvesenets ferske fangst av giftig sprit vitner om at folk på nytt er villig til å risikere livet for billig børst.

SCANNES: PÅ hver vakt scannes mellom 40 og 60 vogntog.

SCANNES: PÅ hver vakt scannes mellom 40 og 60 vogntog. Foto: Ole G. Olsen

Publisert Oppdatert
SPRIT-SCANNING: Slik ser bildet ut på tollernes skjerm når trailere scannes.

SPRIT-SCANNING: Slik ser bildet ut på tollernes skjerm når trailere scannes. Foto: Ole G. Olsen

FARLIG: Igjen ruller sprit med gift over Norges grenser.

FARLIG: Igjen ruller sprit med gift over Norges grenser. Foto: Ole G. Olsen

Det røde lyset tennes, stråleadvarselen runger gjennom høyttaleranlegget, og med et lite rykk smyger den kostbare skanneren seg innpå det polskregistrerte vogntoget som er vinket inn i hallen. Høstnatta er travel og ufyselig.

Inne i tollvesenets venterom på Svinesund sitter to sjåfører med gryende engstelse plastret over hele sine skjeggete ansikter. Har de noe å skjule, vil røntgenmonsteret avsløre dem. Den eldste polakken tygger på sneipen sin.

Dødslasten fra Portugal

Skanneren beveger seg med halv fart, da dekker den 20 centimeter i sekundet. I kontrollrommet står vaktteamet som en ørneflokk over dataskjermene og gransker detaljene med trente blikk. Tusen vogntog ruller gjennom tollstasjonen hvert eneste døgn, og flere titalls av dem gjennomlyses på hver vakt.

Zoom inn på hengeren! De seks store trekassene innerst i hengeren inneholder utvilsomt noe som skvulper. Den ene sjåføren blir hentet og bedt om å kjøre vogntoget inn i ransakingshallen. Han mumler sint idet han klatrer opp i førerhuset. Tollerne gjør klar brekkjern.

Giftig sprit igjen!

Skrikene fra trekasser som flerres åpne, overdøves av tollerteamets stille jubel. Snart kan det dannes et lite hav av 5-literskanner med blank væske som definitivt ikke er beregnet på spedbarn. Tellingen stopper noen få slurker unna 10 000 liter.

Men tollvesenets laboratorium gjør et skremmende funn. Smuglerspriten inneholder tre prosent isopropanol, som brukes iblant annet vindusspylervæske og frostvæske. En fyllekule på denne spriten vil gjøre deg jævlig sjuk. Spres giftig sprit over hele landet igjen?

Fra 2002 til 2004 døde i alt 18 mennesker etter å ha drukket gifttig sprit. Det begynte 6. september 2002, da en voksen kvinne ble lagt inn på Østfold sykehus med metanolforgiftning. Hun var sjanseløs. Et par dager senere fikk en 66-årig mann smerter i brystet etter å ha drukket i flere dager. Om morgenen blir han funnet steinkald av sin sviresøster. Mannen hadde kjøpt den dødelige spriten av sin egen sønn. Og sånn fortsatte det, stadig flere forgiftninger utover i september 2002.

LES OGSÅ:

10 råd mot svak festblære

Så mye kan det koste deg å smugle

Alkotesten som får deg til å drikke mindre

Kynisme i høyeste potens

Samtidig, med base i Osloområdet, har en smuglerlegende hatt salgsfest med et kjempeparti på minst 70 000 liter 96-prosent. Spriten kommer fra samme fabrikk i Portugal som gutta fra Østfold har handlet hos. Erik Fallo stoler på sin faste leverandør.

Resten av historien er kjent; folk begynner å dø, Fallo prøver å tilbakekalle spriten, han pågripes 15.oktober sammen med en sine største distributører: Per Erik Fossum.

TOPP VERKTØY: Scanneren til Tollvesenet kostet 20 millioner kroner, men har gjort solid nytte for seg.

TOPP VERKTØY: Scanneren til Tollvesenet kostet 20 millioner kroner, men har gjort solid nytte for seg. Foto: Ole G. Olsen

Fra september 2002 til august 2004 døde 18 personer etter å ha drukket metanolholdig sprit. 30 personer ble innlagt på sykehus og trengte akutt og langvarig behandling. Mange fikk livsvarige mèn.

DØDSSPRIT: Nye beslag av 96 med gift er gjort på norske grenseoverganger.

DØDSSPRIT: Nye beslag av 96 med gift er gjort på norske grenseoverganger. Foto: Ole G. Olsen

VARSKO: Etterforskningsleder Terje Berget håper tørste nordmenn bruker hodet.

VARSKO: Etterforskningsleder Terje Berget håper tørste nordmenn bruker hodet. Foto: Ole G. Olsen

Folk glemmer fort

Desember 2009: Skanneren på Svinesund har fått kjørt seg i dag. Tilsiget av vogntog er stort og konstant. Men dunsten av ulovlig sprit har vi foreløpig ikke fått ferten av.

Metanolskandalen klarte å dempe selv de mest kyniske spritsmuglerne. I 2001 beslagla tollvesenet 255 287 liter sterk sprit. Brått var det nesten ingenting. I 2007 var fangsten ubetydelige 310 liter, og det var ikke fordi tollerne ikke lette grundig. De samme organisasjonene som drev stort med sprit, fylte nå trailerne med øl, vin og originalt brennevin.

Men det nylig avsluttede året har gitt en skremmende pekepinn om at tragedien er glemt. I januar 2009 gjorde tollvesenet i Kongsvinger det første beslaget av 96-prosent siden 2002. Riktignok gjemte østeuropeerne bare totalt 25 liter i bilen sin, men spriten inneholdt så mye som sju prosent isopropanol.

I juni avdekket tollere i Hamar 5760 liter sprit i poser med tappekraner i en polskregistrert trailer. I september aksjonerte tollere fra Oslo mot en kassebil ved et lagringssted i hovedstaden. To nordmenn ble pågrepet sammen med 3735 liter sprit. Også den spriten inneholdt isopropanol.

Metanolforgiftning i november 2009

Og så, onsdag 11. november, ble en mann i 40-årene fra Estland innlagt på Ullevål universitetssykehus med alvorlig metanolforgiftning. Hvor den spriten kom fra, er fortsatt uvisst.

Både før og etter høstens kjempebeslag på 10 000 liter har det tilflytt tips om spritsmugling, og mye tyder på at flere lass har sneket seg unna kontroller.

- Har ikke folk lært, sier etterforskningsleder Terje Berget ved Halden politistasjon hoderystende. Teamet hans har jobbet beinhardt med å fravriste det polske smuglettoktet dets hemmeligheter.

Hvor skulle spriten?

- Gutta har ikke sagt all verden om mottaksapparatet, men man frakter ikke et så stort lass helt fra Spania og hit uten et solid mottaksapparat i ryggen. Utblandet ville sprit­mengden gitt 20-25 000 liter brennevin, og da snakker vi om et godt, gammelt trailerlass fra 90-tallet. Sporene så langt viser at spriten skulle spres på Vestlandet og rundt i Oslo-området, forteller Berget. Og legger til:

- FAR LED EN GRUSOM DØD: Søndag 22. september ble Dagfinn Johansen Dybdal lagt inn på sykehuset i Moss bevisstløs. To dager før hadde han drukket sprit. Etter et døgn på sykehus døde han. Tilbake sitter en bitter sønn, som først opplevde at bakmennene i Portugal (de som hadde tilsatt metanol) ble frifunnet i retten og deretter at selgerne i Norge ikke er blitt stilt til ansvar. ¿ Far var en såkalt kveldsalkis, og smuglersprit var vanlig. Spriten som tok kverken på ham, kjøpte han av de to sønnene til samboeren hans, forteller John Ole Johansen Dybdal. ¿ Da jeg møtte far på fredagen, var han rar. Han trodde han hadde falt i trappa, klagde over vondt i siden. En tredjedel av ryggen hans var helt svart. Det var grusomt. Lørdag hørte jeg ingenting fra ham. Det siste han sa til samboeren sin på vei inn i ambulansen, var: Jeg ser deg ikke! Sønnene hennes gråt like mye som jeg og søsteren min i begravelsen. Det sier litt om dårlig samvittighet, sier John Ole, som mener at politiet i denne enkeltsaken gjorde en slett jobb. - Selgerne slapp unna alt.

- FAR LED EN GRUSOM DØD: Søndag 22. september ble Dagfinn Johansen Dybdal lagt inn på sykehuset i Moss bevisstløs. To dager før hadde han drukket sprit. Etter et døgn på sykehus døde han. Tilbake sitter en bitter sønn, som først opplevde at bakmennene i Portugal (de som hadde tilsatt metanol) ble frifunnet i retten og deretter at selgerne i Norge ikke er blitt stilt til ansvar. ¿ Far var en såkalt kveldsalkis, og smuglersprit var vanlig. Spriten som tok kverken på ham, kjøpte han av de to sønnene til samboeren hans, forteller John Ole Johansen Dybdal. ¿ Da jeg møtte far på fredagen, var han rar. Han trodde han hadde falt i trappa, klagde over vondt i siden. En tredjedel av ryggen hans var helt svart. Det var grusomt. Lørdag hørte jeg ingenting fra ham. Det siste han sa til samboeren sin på vei inn i ambulansen, var: Jeg ser deg ikke! Sønnene hennes gråt like mye som jeg og søsteren min i begravelsen. Det sier litt om dårlig samvittighet, sier John Ole, som mener at politiet i denne enkeltsaken gjorde en slett jobb. - Selgerne slapp unna alt. Foto: Ole G. Olsen

- Det er ikke spesielt heldig å drikke sprit med isopropanol. Du blir sjuk.

Ifølge etterforskerne i fylket er det i dag fem til ti store smuglere i Østfold. Men alle distrikter har sine smuglere. Holdt i god forretningsform av den samme holdning som har preget nordmenn siden forbudstiden på 1920-tallet: Sprit må folk ha! Og helst så billig som mulig.

Siste gift­drink neppe drukket

Men skanneren på Svinesund durer ufortrødent videre på jakt etter mordersprit. For var det noe metanolsaken som ble rullet opp i Moss og Oslo viste, var det at hjernene bak de største spritlastene inn i Norge er minst like kyniske og grådige som alle andre organiserte kriminelle. Siste gift­drink er neppe drukket.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning