- Sår hals skyldes ofte en virusinfeksjon som går over av seg selv. Behandlingen går derfor ut på å lindre smertene, sier farmasøyt og seniorrådgiver Hilde Ariansen i Apotekforeningen.

Hun forteller at vanlige smertestillende medisiner ofte vil gi god smertelindring ved halsbetennelse.

- Førstevalget bør være paracetamol som de aller fleste kan bruke. Ibuprofen kan også brukes mot vond hals, men vær klar over at dette preparatet ikke bør kombineres med visse typer medisiner eller brukes av astmatikere og gravide i siste trimester. Spør derfor på apoteket for å få råd om hvilken type smertestillende som passer best for deg, sier hun.

Det finnes en rekke reseptfrie legemidler du kan prøve, som sugetabletter som har lokalbedøvende effekt.

- Selv om det ikke er bevist at noen av disse produktene gjør deg raskere frisk, er det ingen tvil om at de kan lindre smertene når du er hoven og sår i halsen. Det kan også hjelpe å drikke noe varmt, spise iskrem eller suge på en isbit, sier Ariansen.

Dersom du røyker, bør du også unngå å røyke mens du har halsbetennelse.

- Velg da for eksempel nikotintyggegummi hvis du må ha nikotin, sier hun.

Lindrende råd mot sår hals

  • Smertestillende medisiner
  • Varm drikke
  • Iskrem eller isbit
  • Sugetabletter
  • Halspastiller
  • Lokalbedøvende tabletter

Kilde: Farmasøyt Hilde Ariansen

Rennende øyne

Sår hals som skyldes virus skal ikke behandles med antibiotika, men hvordan vet du egentlig at det er en virusinfeksjon du har?

- Hvis du har sår hals i kombinasjon med at du er neseforkjølet, har rennende øyne og hoster, er det stor sannsynlighet for at det er snakk om virus. Har du derimot sår hals, høy feber, hovne kjertler, ingen hoste, ingen rennende nese eller øyne, og plagene vedvarer utover 5-7 dager, er det trolig en bakterieinfeksjon, sier Ariansen.

Da kan det være greit å ta en tur til legen og undersøke om du trenger behandling.

Bakterieinfeksjoner går også ofte over av seg selv, så det er ikke sikkert legen mener du behøver medisiner.

Resistente bakterier

- De fleste halsbetennelser skyldes virus, og de vanligste symptomene er halssmerter, vondt når du svelger, forkjølelse, hoste, rennende nese og muskel- og leddsmerter, sier overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge.

Hauge bekrefter at antibiotika ikke virker på virus, og at det som regel ikke er noe problem for en frisk kropp å bekjempe virusinfeksjoner.

- Antibiotika er viktig og effektiv medisin i behandling av bakterieinfeksjoner, men uriktig bruk av antibiotika kan føre til at resistente bakterier tar overhånd eller utvikler resistens. Det betyr at behandlingen ikke lenger har effekt på bakteriene. For å beholde antibiotika som effektiv medisin, er det derfor viktig å begrense feilaktig bruk som behandling av for eksempel luftveisinfeksjoner, sier hun.

Nødvendig med legebesøk

For de fleste vil det aller viktigste være å få lindret smertene, og dette kan gjøres med smertestillende medisiner.

- Jeg mener derfor at bruk av vanlig smertestillende medisiner ved halsbetennelser kan være et godt bidrag i arbeidet med å få ned unødvendig antibiotikabruk, sier Ariansen.

Kanskje kan det også kan avlaste legen litt mens du venter og ser om du blir bedre.

- Det er ikke uvanlig at en sår hals varer en uke. Dersom du har vond hals som ikke blir bedre, men samtidig registrer at allmenntilstanden ikke blir verre, er det som regel greit å vente og se an situasjonen. Blir du derimot dårligere og feberen stiger, bør du bestille en time hos legen, sier hun.

Sår hals kan også være tegn på forkjølelse eller en begynnende influensa.

Skulle du få puste- eller svelgeproblemer, hoven tunge eller stiv nakke må du ta kontakt med lege eller legevakt umiddelbart.

- Da kan det dreie seg om en alvorlig infeksjon som må behandles, sier hun.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!