Mannen

Det syke kjønn

Menn tjener kanskje mer og løper fortere enn kvinner, men kvinnens helse er mannen overlegen.

APENES KONGE: Menn rammes oftere enn kvinner av slag, kreft, diabetes og hjertesykdommer.
APENES KONGE: Menn rammes oftere enn kvinner av slag, kreft, diabetes og hjertesykdommer. Foto: iStock
Sist oppdatert

Ikke bare rammes menn oftere enn kvinner av sykdommer som slag, kreft, diabetes og hjertesykdommer. Menn kvier seg også mye mer for å oppsøke lege for plagene sine.

Det er ingen hemmelighet at menn generelt nødig går til legen, med mindre det virkelig gjelder eller en velmenende partner har tvunget dem med. På den bakgrunn kan det se ut som om prognosene er dårligere for menn enn for kvinner, men kanskje er det frykten for den hvite frakken som faktisk er årsaken til dette. Med noen enkle steg kan menn leve lengre og friskere liv:

  • Mellom 18 og 35: Fokuser på å forebygge. Ta en sjekk hos legen annethvert år og sørg for at blodtrykk, kolesterol og blodsukker blir undersøkt. Selvtesting for testikkelkreft anbefales også. Det er den mest vanlige kreftformen som rammer menn mellom 20 og 35.
  • Mellom 35 og 50: Vær oppmerksom på symptomer på diabetes, høyt blodtrykk og hjertesykdommer. Har noen i familien tidligere vært rammet av tykktarmskreft, er det lurt å få foretatt en kolonoskopi, en kikkertundersøkelse som kan vise om det er sykelige forandringer i slimhinnen i tykktarmen og nedre del av tynntarmen. Og er det tilfeller av prostatakreft i familien, bør man få målt PSA tidlig. Forhøyet PSA (prostataspesifikt antigen) kan være et tegn på prostatakreft. Dersom det ikke finnes verken tykktarmskreft eller prostatakreft i familien er det tilstrekkelig å begynne slike undersøkelser ved 50 årsalderen.
  • I 50- og 60-årene: Har du tidligere hatt høyt blodtrykk eller diabetes, bør du være svært oppmerksom på dette. Dersom du ikke allerede har tatt en kolonskopi er det på tide nå! En hudlege kan sjekke huden din med tanke på tidlig oppdagelse av celleforandringer. En hørselsjekk hvert tredje år er også å anbefale.
  • I 70- og 80-årene+: Sjekk blodtrykk, kolesterol og blodsukker, og ta også en bentetthetsmåling. Benskjørhet rammer faktisk også menn, men ofte mellom 10 og 15 år etter kvinner.

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også