Om testen:

Test-team  

I langrennski-testen har vi samarbeidet med Norsk toppidrettsgymnas (NTG), Geilo. Testerne våre er: Øyvind Olstad (sportssjef, langrenn), Geir Endre Rogn (trener, langrenn) og Eivin Rudberg (trener, skiskyting og langrenn).

Kriterier

Testkriteriene, utarbeidet av Øyvind Olstad ved NTG Geilo, skal gi en mest mulig helhetlig teknisk skitest. Kriteriene er vektet etter hva vi mener er viktigst med skiene.

Stabilitet/lett terreng (teller 25 prosent), Motbakke (20), Slipp (15), Spennegenskaper (10), Glid (20) Svingegenskaper (10)

Dette er de rimelige skøyteskiene - konkurransen er jevn, men vi har en klar vinner i testen. Testpanelet var samstemt i at Atomics treningsski for skøyting faktisk er bedre enn racingmodellen fra samme leverandør! 

Det er også bare dette skiparet og Madshus Suprasonic som får terningkast 5 denne deltesten. 

De andre karakterene ligger rundt 4. Generelt reflekterer karakterene prisdbildet - du får det du betaler for, stort sett, og kvaliteten her er ikke like høy som i racingmodellene. 

Unntaket er altså Atomic Race Skate, som karaktermessig (5,0) er den suverent beste skien i hele testen til under 3000 kroner. 

Pengene styrer valget

Hvem trenger treningsski i skøytekategorien? Ifølge testleder Øyvind Olstad på Geilo handler det først og fremst om hvor mye penger du vil legge i skiene:

- De som vil ha det beste og de som ønsker å legge litt penger i gode ski bør velge racingski i skøyting, mens de som ønsker et rimeligere alternativ velger treningsmodellene, sier Olstad.

I klassisk er teknikk og fysikk mer avgjørende i forhold til om man velger racing kontra treningsski, mener han.

Slik testet vi

Skiene er testet i uke 47 ved NTG Geilo, over to dager, klassisk-test en dag og skøyte-test den andre. På denne måten har vi sikret like forhold for alle skiene som er sammenlignet opp mot hverandre i testen.

Alle testerne har testet alle skiene. Alle ski er preparert med Swix FX glider.

Testerne har vurdert alle skiene etter våre testkriterier - sluttresultatene i testene er snittet av ekspertenes vurdering. 

Pris er ikke en del av vurderingen i denne testen. Det er hard konkurranse i markedet, og mange tilbud, og prisene vil variere mye fra de veiledende prisene som er oppgitt her. 

Vi vil likevel påpeke gode kjøp der det er åpenbart at du får mye for pengene.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!