Om testen:

Test-team  

I langrennski-testen har vi samarbeidet med Norsk toppidrettsgymnas (NTG), Geilo. Testerne våre er:

Øyvind Olstad (sportssjef, langrenn), Geir Endre Rogn (trener, langrenn) og Eivin Rudberg (trener, skiskyting og langrenn).

Kriterier

Testkriteriene, utarbeidet av Øyvind Olstad ved NTG Geilo, skal gi en mest mulig helhetlig teknisk skitest. Kriteriene er vektet etter hva vi mener er viktigst med skiene. Slik er kriteriene i klassisk-testen:

Feste (30 prosent), Glid (25), Føring/Slipp (15), Stabilitet (10), Svingegenskaper (10), Spennegenskaper (10).

Klassiske racingski rommer mer enn Madshus og Fischer, selv om man ikke alltid får inntrykk av det. 

Dette er de ypperste skiene i testen, de som gir valuta for pengene for aktive langrennsløpere. Og stort sett koster de deretter, gjerne 5000-6000 kroner.

- Topp racingski krever god teknikk, sier Øyvind Olstad, sportssjef langrenn på NTG Geilo.

Olstad har hatt ansvaret for gjennomføringen av denne testen på Geilo.

Tett i toppen

Ideelt sett skal skiene være jevne på alle kategorier, som spenn, glid, framføring, men det er sjelden. Ofte går det på bekostning av stabiliteten.

Denne testen viser at det er tett mellom de beste skiene, selv om de har ulike egenskaper der de er aller best. Uansett:

- Bruk tid og finn en god forhandler som kan gi deg kyndig veiledning. Din vekt og høyde kan ha mye å si for hvilken ski som passer deg best, uavhengig av denne testen, sier Olstad. 

Slik testet vi

Skiene er testet i uke 47 ved NTG Geilo, over to dager, klassisk-test en dag og skøyte-test den andre. På denne måten har vi sikret like forhold for alle skiene som er sammenlignet opp mot hverandre i testen.

Alle testerne har testet alle skiene. Alle ski er preparert med Swix LF6 glider.

Testerne har vurdert alle skiene etter våre testkriterier - sluttresultatene i testene er snittet av ekspertenes vurdering.

Pris er ikke en del av vurderingen i denne testen. Det er hard konkurranse i markedet, og mange tilbud, og prisene vil variere mye fra de veiledende prisene som er oppgitt her. 

Vi vil likevel påpeke gode kjøp der det er åpenbart at du får mye for pengene.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.