IRRITASJON: Når pollen kommer inn i nesen og øynene, reagerer kroppen med å produsere antistoffer som irriterer slimhinnene i nesen og luftveiene.

IRRITASJON: Når pollen kommer inn i nesen og øynene, reagerer kroppen med å produsere antistoffer som irriterer slimhinnene i nesen og luftveiene. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Våren kan være en stri tørn for pollenallergikeren. Om lag 15-20 prosent av oss er nemlig allergiske mot bjørkepollen . Men trolig er det enda flere som plages når våren kommer.

Regner man med mørketall er prosenten enda større, og antallet som får stilt diagnosen øker, noe som man mener kan ha sammenheng med økende forurensninger, stress og matvaner .

Men fortvil ikke om du er én av de mange som sliter når løvet spretter. Det finnes nemlig løsninger, både innen tradisjonell skolemedisin og det alternative. Du kan jo begynne med å sjekke om du spiser mat som kryssreagerer med pollentypen du er allergisk mot.

Arvelig betinget

Selve fenomenet pollenallergi er en form for overfølsomhet mot stoffer i luften, som oftest luftbåren pollen. Pollen kan nærmest sammenlignes med en usynlig «fiende» som angriper slimhinnene i nesen og bihulen, og skaper irritasjon i øynene.

Som oftest merker man denne overfølsomheten allerede som barn, og ikke sjelden er fenomenet arvelig betinget.

Om én av foreldrene har allergi, som atopisk eksem eller pollenallergi, øker risikoen for at også barnet får slike problemer.

Symptomer og årsaker

I enkelte tilfeller kan pollenallergi også gi symptomer som astma. Og hos personer som har astma eller atopisk eksem forekommer som oftest også allergi. Er man først allergisk mot bjørkepollen, øker risikoen for at man også reagerer allergisk på gress og burot.

De meste typiske symptomene på pollenallergi er kløe i nesen, tett og rennende nese, kløende, røde og rennende øyne.

Man kan også oppleve kløe i brystet og at man blir tungpustet, samt hoste i forbindelse med slimdannelse.

Årsaken til plagene skyldes at når pollen kommer inn i nesen og øynene, reagerer kroppen hos allergikerne med å produsere antistoffer.

Disse antistoffene kalles histamin og fungerer som en form for motgift. Histamin virker igjen slik at slimhinnene i nesen og luftveiene blir irritert og hovner opp, og at øynene blir irritert og røde.

Kilde: Norges astma- og allergiforbund og HelseDoktoren.no

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Grazax - ny gresspollenvaksine

Ta en pille mot pollen

Nå kan du ta vaksinepiller mot pollen. Men skeptikerne tror ikke det er en god løsning.