Det føles omtrent som om det er noe som sitter fast i åpningen og fra utsiden ser det ut som små klumper under huden.

Selv om hemoroidene kan være veldig ubehagelige er de ikke farlige.

Hva skyldes hemoroider?

Hemoroider oppstår på grunn av høyt trykk i blodårene rundt endetarmen . Blant annet er det mange som får hemoroider som følge av forstoppelse, fedme og graviditet. Tungt kroppsarbeid kan også være en medvirkende årsak til hemoroider.

Hvordan forebygger du hemoroider?

Noe av det viktigste du kan gjøre er å unngå forstoppelse. Det kan være lettere sagt enn gjort, men du reduserer i alle fall risikoen ved å drikke nok. Også fiberrik mat og fysisk aktivitet hjelper mot forstoppelse.

Videre kan du forebygge ved å unngå tunge tak og fjerne aviskurven på badet . Langvarig trykking kan nemlig være noe av grunnen til at du får hemoroider.

Hvordan behandles hemoroider?

Det finnes ingen legemidler som kurerer hemoroider, men det finnes kremer, stikkpiller og salver som lindrer og forebygger plagene over tid.

Skal du bli helt kvitt hemoroidene dine må du nok heller satse på et kirurgisk inngrep. Det finnes flere aktuelle metoder som legen vil vurdere ut fra hvor store plager du har.

Tilbake til tabu-oversikten

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.