Programleder Anbjørg Håtun Sætre (36)

Samme lykkefølelsen

I boken "Livslyst" forteller helsejournalist Anbjørg Sætre Håtun om hvordan hun har taklet kreftsykdommen.

BLE SELV PASIENT: Anbjørg Håtun Sætre (36) intervjuet en rekke pasienter i helsemagasinet Puls før hun fikk kreft.
BLE SELV PASIENT: Anbjørg Håtun Sætre (36) intervjuet en rekke pasienter i helsemagasinet Puls før hun fikk kreft. Foto: Foto: Kamille
Sist oppdatert

- Det har vært en kamp. Jeg har kjent på alle følelser, fra sorg til sinne, fortvilelse og bitterhet. Det å bli syk i den tiden av livet hvor du er ung og planlegger nye karrieretrekk og familieforøkelse føles utrolig urettferdig, og det er nettopp det alvorlig sykdom er - urettferdig og et resultat av uflaks, forteller Anbjørg, som først og fremst er blitt kjent som programleder for helsemagasinet Puls på NRK.

Orket ikke stå oppreist

Hun har skrevet boken som hun skulle ønske hun hadde i denne situasjonen. Det er en åpen og usminket beretning om journalistens sykdomsopplevelser, hvordan hun har mestret de utfordringene hun har møtt, ispedd dikt og utdrag fra ulik litteratur hvor hun har hentet inspirasjon og støtte.

- På det verste kunne jeg bare ligge i senga og ha det helt stille rundt meg. Jeg måtte sitte på en stol når jeg skulle dusjes fordi jeg ikke hadde krefter til å stå oppreist. Hvis noen skulle snakke med meg, måtte de snakke sakte, ellers klarte jeg ikke å ha en samtale, sier Anbjørg alvorlig.

Jeg klamret meg fast i alt som jeg faktisk hadde kontroll over, sånn som jobb, trening og sosialt liv

Det er stor kontrast mellom Anbjørg på tv, i kongelig dåp, på premierefest og Anbjørg som er syk i et mørkt, stille rom, pleietrengende og uten sjanse til å være sosial.

Feil diagnose

Det startet med en våt, brunlig flekk på penkjolens bryst en dag hun skulle i bryllup i 2003. Siden skulle hun bli feildiagnostisert, så diagnostisert med brystkreft, operert, strålebehandlet og undersøkt til hun endte opp med fatigue eller utmattelse etter at hun ble erklært symptomfri.

- Jeg klamret meg fast i alt som jeg faktisk hadde kontroll over, sånn som jobb, trening og sosialt liv - alt som var normalt. Til slutt sa det bare stopp, og jeg kjente at energikontoen var tømt.

Valgte å akseptere sykdommen

I denne fortvila situasjonen klarte hun å bruke visse teknikker for å holde ut og komme seg gjennom dagene. Hun beskriver det som en prosess.

- Hadde jeg visst hva som ventet meg den dagen jeg oppdaget flekken på kjolen, så vet jeg ikke hvordan jeg hadde taklet det. Men jeg har tatt skritt for skritt. Det viktigste har vært bevisstheten om at jeg har kunnet velge hvordan jeg skulle takle sykdommen. Jeg kunne velge å akseptere sykdommen og få en mer positiv hverdag med mindre stress, sier hun.

Samme lykkefølelsen

KJENDISPAR: Anbjørg er gift med kunstneren Jon Andreas Håtun (Jono el Grande). Her fra moteshowet til Moods of Norway på Bislett stadion tidligere i år.
KJENDISPAR: Anbjørg er gift med kunstneren Jon Andreas Håtun (Jono el Grande). Her fra moteshowet til Moods of Norway på Bislett stadion tidligere i år. Foto: Foto: Scanpix/Johannessen, Sara

Anbjørg har fått nytt perspektiv på livet og lysten til å leve i perspektiv av sykdommen.

- Jeg har innsett at lykken ikke vokser proporsjonalt med hvor store mål man setter seg og hva man oppnår av suksess i livet. Livslyst for meg i dag handler om så mye, det kan være gode samtaler med mennesker jeg er glad i, å leve seg dypt inn i god litteratur - det er så mye. Men jeg kan helt klart oppleve den samme lykkefølelsen i dag som før jeg ble syk, selv om jeg har andre kort å spille med, sier hun.

Og det er kun i et lite øyeblikk, et kort sekund, hvor et mørke farer over de strålende øynene og avslører noe av sorgen hun har vært igjennom.

- Det handler i stor grad om å senke kravene til hva man skal prestere. Og å sette pris på å mestre små og enkle utfordringer. Det er noe av det som gir livet mitt innhold og mening, sier Anbjørg Sætre håtun.

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også