GRISETE: En Sør-Koreansk kvinne leker seg i gjørma under den ellevte Gjørmefestivalen i byen Boryeong i Sør-Korea.

GRISETE: En Sør-Koreansk kvinne leker seg i gjørma under den ellevte Gjørmefestivalen i byen Boryeong i Sør-Korea. © Foto: Scanpix, Ahn Young-joon

A South Korean woman plays with mud during the Boryeong Mud GJØRMEBRYTING: Under Gjørmefestivalen står både gjørmebryting, gjørme-aking og den prestisjetunge gjørmekonge-konkurransen på programmet.

GJØRMEBRYTING: Under Gjørmefestivalen står både gjørmebryting, gjørmeaking og den prestisjetunge gjørmekonge-konkurransen på programmet. © Foto: Scanpix, Ahn Young-joon

For ellevte år på rad arrangeres den noe spesielle gjørmefestivalen i byen Boryeong i Sør Korea. Festivalen skiller seg fra de fleste andre festivaler, for her er det nemlig gjørmebryting, gjørmeaking og den prestisjetunge gjørmekonge-konkurransen som gjelder.

Festivalen arrangeres på samme sted hver sommer. Den aller første gjørmefestivalen fant sted i 1998. Noen år senere, i 2006, satte festivalen rekord da 1,5 millioner mennesker kom til Boryeong for å kaste gjørme på hverandre og rulle seg i gjørma.

Rik på mineraler

Gjørma som deltakerne kaster på hverandre og ruller seg i, blir gravd opp i nærheten av Boryeong og fraktet til strandområdet Daechon beach. Selv om man blir både møkkete og grisete under leken skal gjørmefesten være bra for huden, ettersom gjørma blir sett på som mineralrik og faktisk brukes i den lokale produksjonen av skjønnhetsprodukter.

Viktig for turistnæringen

De fleste av festivalens deltakere er turister som blir lokket til byen nettopp på grunn av gjørmefestivalen. Festivalen skal visstnok være viktig for hotellnæringen og restaurantene i en stor omkrets rundt "gjørmebyen".

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!