Ifølge Statens Institutt for rusmiddelforskning kan så mange som 30 000 nordmenn ha et behandlingstrengende alkoholproblem fordi de drikker for mye alkohol.

Klinikkdirektør i Stiftelsen Bergensklinikkene, Kari Lossius, forteller at det er flere måter du kan avdekke at du har et alkoholproblem på.

- En av de første varsellampene bør lyse dersom du drikker når ingen andre drikker. Drikker du eksempelvis alkohol på en søndags formiddag eller på andre uvante tidspunkt, er det sannsynlig at du kan utvikle et alkoholproblem som bør tas tak i, sier hun til Klikk Helse.

 

Sjekk om du er i faresonen

Med denne kalkulatoren kan du sjekke hvorvidt du har et alkoholproblem, eller om du er i faresonen for å utvikle et problem.

Kalkulatoren er basert på en test som er en oversatt utgave av AUDIT, Alcohol Use Disorders Identification Test. Den er utarbeidet av Verdens helseorganisasjon.

Den er laget for at helsearbeidere skal kunne kartlegge alkoholisme, eller fare for alkoholproblemer, men vil kunne gi deg et signal om hvorvidt du drikker for mye alkohol eller ikke.

Det er Verdens Helseorganisasjon som har vurdert hvilken poenggrense som bestemmer når risikosonen for alkoholproblemer begynner.

 

Kontakt fastlegen om du trenger hjelp

Det skal legges til at testen ikke passer for alle, og at du ikke nødvendigvis har et alkoholproblem selv om du scorer høyt i testen. Men dersom du føler du trenger hjelp, kan du kontakte fastlegen din, eller ringe Rustelefonen anonymt på 08588.

Generalsekretær i Actis, Rusfeltets samarbeidsorgan, Mina Gerhardsen, sier til Klikk Helse at dersom du selv innser og anerkjenner at du har et alkoholproblem, er det viktigste å tørre og be om hjelp.

- Du må vite at du ikke er alene med problemene dine. Fastlegen er et godt sted å begynne. Mange fastleger er flinke til å ta opp alkohol med pasientene sine, men vi skulle helst ha sett at dette ble gjort enda oftere. På denne måten har vi muligheten til å hjelpe folk før det går for langt, sier Gerhardsen til Klikk.no.

Lurer du på hvor høy promille du har? Sjekk vår promillekalkulator her.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!