Det enkle er ofte det beste, men ikke nødvendigvis når det gjelder mat.

For selv om du føler at du har funnet et kosthold som fungerer for deg, eller dietten som får deg ned i vekt, er det viktig at du stiller deg litt kritisk til hva du egentlig får i deg.

Knekkebrød og skinke

Et godt kosthold skal jo faktisk tilføre kroppen alt den trenger.

Så selv om knekkebrød med skinke og kyllingfilet med salat dag etter dag kan være effektivt hvis du vil ned i vekt, er det ikke nødvendigvis så smart å være så ensidig i matveien.

Kirsten Norderud gikk riktignok ned 62 kilo ved kun å spise knekkebrød med makrell i tomat, men det er ikke sikkert din kropp vil ha like godt av en så ensidig diett.

- Det kan være svært ugunstig å begrense antall matvaretyper på denne måten da du samtidig vil begrenser inntaket av ulike næringsstoffer, sier ernæringsfysiolog i Grete Roede Kari H. Bugge. 

Går lei

Fordi du reduserer energiinntaket ditt under en slankekur, betyr nemlig det at det er enda viktigere å få i seg de næringsstoffene du trenger gjennom de kaloriene du inntar.

Samme mat dag etter dag

NYE VANER: Det tar tid å venne seg til nye vaner. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forslag som gir variasjon

  • Fullkornsris – fullkornspasta – matgryn - potet
  • Kylling – svin - mager, hvit fisk - magre meieriprodukter – egg - fet fisk
  • Grønnsaker - varier som du ønsker!

Kilde: Therese F. Mathisen

- Hvis du bare trener litt i ny og ne, må du kanskje ned i 1500 kcal i døgnet for å gå ned i vekt, og da må den maten du spiser være næringsrik og riktig, sier hun.

Bugge legger til at en annen ting er at du antageligvis på et eller annet tidspunkt vil gå lei av et så ensidig kosthold.

- Og når du da sprekker, er det veldig sannsynlig at du ender opp med å spise noe usunt, sier hun.

Nye vaner

Ernæringsfysiologen sier videre at det også er viktig å se på slankeperioden som en periode da du også skal legge om livsstilen. 

Du vil jo ikke falle tilbake i gamle mønstre igjen, og skal du unngå dette må du bruke ukene godt.

- Det tar tid å lære seg nye vaner, og hvis du bare spiser knekkebrød og kylling har du ikke gitt deg selv muligheten til å gjøre det, mener hun.

Sunnere varianter

- Det å skape nye vaner, betyr også at man prøver å finne frem til nye favoritter. Ved å prøve ny mat, finner du kanskje en skikkelig god og mye lettere lunsj som du kan erstatte den gamle med, sier hun.

Det samme gjelder middagen, for det å gå ned i vekt, og deretter holde vekten, betyr jo ikke at du skal gi avkall på alt du syns er godt.

- Hvis du alltid spiser taco på fredag, er det derfor viktigere at du finner frem til en sunnere variant av denne retten enn at du kutter den ut. Tenk langsiktig for det er krevende å gå ned i vekt og holde den, sier hun.

Helheten avgjør

Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen er enig.

- Hvis du spiser det samme dag etter dag for å gå ned i vekt, blir det nok bare en mislykket slankekur. Vi har alle fått forståelse for at hvis du skal gjøre noe som virkelig virker, er det en livsvarig omlegging av vaner som skal til, sier Mathisen.

Smarte meieriprodukter

- Tre meieriprodukter hører også med per dag. Det viser seg at de som daglig inntar meieriprodukter har bedre vektregulering på lang sikt enn andre. Dette kan ha noe med hvordan proteiner, kalsium og vit-D regulerer metthet og stoffskifte å gjøre, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen.

Derfor mener hun pålegg og måltider bør varieres slik at du ikke går lei og bryter rutiner.

- Utover dette er det ingen krise om noen måltider går igjen ofte. Det er helheten gjennom uken som avgjør din helse og din vekt, sier hun.

Fisk og kjøtt

Gjennom uken bør du ifølge Mathisen ha ett eller to middagsmåltider med fet fisk, eller eventuelt flere småmåltider med fet fisk som pålegg.

- Videre bør du ha ett eller to middagsmåltider med rødt kjøtt, men på grunn av fettkvaliteten og kreftfare bør vi ikke spise for mye. Noe rødt kjøtt skal vi likevel ha på grunn av jernbehovet, sier hun.

Resten av middagene gjennom uken kan med fordel baseres på hvitt kjøtt, mager fisk, samt eventuelt vegetarretter.

Hver dag skal du i tillegg ha i deg 500 gram grønnsaker og salat, samt noe frukt. Det spiller imidlertid ingen rolle om du har samme grønnsaker flere dager på rad bare du varierer gjennom uken.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!