Ny angrepille til Norge

Angrepille som varer i fem dager

Nå lanseres en angrepille som skal ha like god virkning etter fem dager.

NY ANGREPILLE: Den nye angrepillen kan du ta fem dager etter at du har hatt ubeskyttet sex - og unngå uønsket svangerskap.

NY ANGREPILLE: Den nye angrepillen kan du ta fem dager etter at du har hatt ubeskyttet sex - og unngå uønsket svangerskap. Foto: FOTO: Nycomed Pharma

Publisert Oppdatert

Den nye angrepillen Ellaone er allerede sendt ut til landets apotek fra Nycomed, som står for lanseringen av den franske prevensjonspillen i Norge.

Supplemet til Postinor og Norlevo

- Bare i fjor ble det utført 16.000 aborter ved norske sykehus, nesten 900 flere enn i 2008, skriver medisinsk direktør i Nycomed Mikael Gellerfors i en pressemelding.

Dette til tross for at salget av angrepiller i Norge er nær fodoblet på fem år.

- Det må være i alles interesse å få abortkurven til å peke nedover igjen, understreker Gellerfors.

Ellaone markedføres som et tillegg til de reseptfrie angrepillene Postinor og Norlevo. Mens de medikamentene varer i tre dager, kan du ta Ellaone hele fem dager etter samleie.

Effekten avtar ikke

- Det utvidede tilbudet gjør at flere får anledning til å forhindre et svangerskap de ikke ønsker på en enkel og trygg måte, sier Gellerfors.

- I tillegg er Ellaone sikrere. Virkningen svekkes ikke over tid, slik de andre angrepillene gjør, og den er like trygg etter fem dager som dagen derpå, sier Nycomes markedsdirektør Brita Sangholt til klikk.no.

Må til legen

- Ulempen er at du må bestille time hos legen først?

- Ja, denne angrepillen er reseptbelagt. Men på fem dager bør det være mulig å få time hos legen, mener Sangholt.

Det er nå tre år siden Statens Legemiddelverk åpnet for salg av angrepiller i dagligvarebutikker.

Abort neste

Angrepiller er hormonpreparater som virker ved å utsette eggløsningen. Når angrepillen utsetter eggløsning i noen dager, er sædcellene allerede døde og ute av stand til å befrukte en eggcelle.

Ifølge Mikael Gellerfors er Ellaone først og fremst et alternativ for kvinner som ikke rekker tidsfristen til annen nødprevensjon.

Enda seinere ute? Her får du alt du trenger å vite om abort og angrepiller

Kvalme og oppkast

Bivirkninger som kan følge med bruk av angrepille er kvalme og oppkast, og neste menstruasjon kan bli forskøvet fram eller tilbake i tid, opplyser jordmor Tove Elisabeth Svee på spørresiden Klara Klok.

Blødningen etter en angrepille varierer veldig og kan vare fra noen timer til flere uker. Blødningen kommer som regel etter én til to dager, men det kan ta lengre tid. Det er ikke alltid man får blødning i det hele tatt.

Les også:

P-pillens mange bivirkninger

Menn strever med å få på kondom

Slik virker angrepillen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning