Spedbarn og brystmelk:

Amming - ditt beste valg!

Det er gratis, naturlig, rent, sikkert og ernæringsmessig optimalt å amme.

AMMING:  Morsmelk er best for barnet

AMMING: Morsmelk er best for barnet Foto: Foto: Alena Yakusheva, crestock

Publisert Oppdatert

I den første tiden etter fødselen bygger du og barnet ditt opp sterke bånd. Når barnet ligger ved brystet, vil han eller hun høre de kjente hjerteslagene dine. Det er viktig å ligge på pappas bryst også, for å bli like godt kjent med hans hjerteslag og lukt. Dette gjør at pappa ikke føler seg utelatt, og det kan også hjelpe deg senere når han kan gi barnet utpumpet melk så du trygt kan ta deg en kveld på byen!

Kroppens forberedelser

Straks du blir gravid, begynner kroppen å forberede seg på amming. Brystene utvikler vev som kan produsere og oppbevare melk. Brystene kan vokse og kjennes litt ømme i denne fasen. Små kjertler rundt brystknoppen begynner å produsere fett som smører brystknoppen alt i 7.-8. uke av svangerskapet. Den første melken du lager, heter kolostrum (råmelk) og kan lekke fra brystene alt fra 16. svangeskapsuke. Du produserer denne melken også i de første dagene etter fødselen, før melken gradvis modnes.

Positivt for mor og barn

Morsmelken inneholder alle næringsstoffer og all den væsken barnet ditt trenger. Unntaket er vitamin D, som barnet bør få tilført fra 4. leveuke. Det er internasjonalt akseptert at spedbarn, hvis mulig, bør få morsmelk alene i de første fire til seks måneder, og deretter i tillegg til annen mat i hele det første leveåret. Morsmelken holder en høy kvalitet selv om ditt eget kosthold ikke er helt ideelt. Men barnet nyter ekstra godt av det dersom du spiser godt i ammeperioden.

Amming krever mer energi enn selve svangerskapet gjorde. Det er derfor viktig at du spiser godt, selv om du har lyst til å gå ned de ekstra kiloene du la på deg i svangerskapet. Det er vanlig å gå gradvis ned i vekt i ammeperioden. Du trenger ikke følge noen spesiell diett mens du ammer, men det er viktig at du får i deg nok jern og kalsium fra grove kornprodukter, magert kjøtt og magre melkeprodukter. Du trenger også en god del væske til melkeproduksjonen. Frukt og grønnsaker kan du spise masse av, og for barnet ditt er det bra om du spiser fet fisk eller tar tran regelmessig. Fettsyrene omega-3 fra fisk er nemlig viktig for utviklingen av nervesystemet, synet og veksten generelt.

SUNT FOR BARNET: Morsmelk er den beste næringen for barnet. Men ikke alle er like komfortable med å amme barnet utenfor sitt eget hjem.

SUNT FOR BARNET: Morsmelk er den beste næringen for barnet. Men ikke alle er like komfortable med å amme barnet utenfor sitt eget hjem. Foto: Foto: Crestock

Les også:

Høy risk å føde etter 30

Duftene hun tenner på

Naturlig vaksine

I morsmelk er det ikke bare næringsstoffer, men også antistoffer som styrker barnets eget immunforsvar og beskytter mot infeksjon. Ingen fabrikk kan lage disse antistoffene, og de er derfor ikke tilstede i industrifremstilte morsmelkerstatninger. Andre stoffer morsmelken er alene om å inneholde, er stoffer som modner barnets tarm eller direkte hjelper på fordøyelsen av maten slik at absorpsjonen øker av næringsstoffer barnet trenger. Mengdene av disse stoffene varierer i takt med barnets utvikling.

Økt etterspørsel gir økt produksjon

Jo mer du gir, jo mer melk får du. Bryst som stadig suges tomme for melk, reagerer med å øke produksjonen. Jo mer melk barnet ditt drikker, desto mer melk produserer du. Mengden melk du produserer er derfor helt uavhengig av størrelsen på brystet eller hvordan brystknoppen ser ut. Barnets suging stimulerer produksjonen av hormonet oxytocin. Oxytocin stimulerer til sammentrekning av melkegangene, slik at melken lettere kommer ut. I tillegg stimuleres livmoren til å trekke seg sammen. På denne måten kan du raskere komme tilbake til den fasongen du hadde før graviditeten.

Du kan også stimulere melkeproduksjonen ved å melke ut eller pumpe ut melk av brystet. Dette kan du ha behov for dersom barnet ditt er prematurt eller sykt, og dermed ikke i stand til å die ordentlig. På denne måten unngår du å miste melken. Hvis du ikke ammer, forsvinner etter hvert produksjonen. Dette er fordi melken inneholder et hormonliknende stoff som gjør at brystene trapper ned produksjonen hvis melken blir stående lenge i brystene.

Fløten kommer til sist

TETTE BÅND. Kjærlighet og omsorg er en av de tingene som amming gir, men som også kan gis dersom du gir morsmelkerstatning.

TETTE BÅND. Kjærlighet og omsorg er en av de tingene som amming gir, men som også kan gis dersom du gir morsmelkerstatning. Foto: Foto: Crestock

Når du ammer, er den første melken vannaktig og perfekt for å stille tørsten hos barnet. Lenger ut i måltidet kommer den fetere, fløteaktige melken som er full av de næringsstoffene barnet ditt trenger. Derfor er det viktig at barnet suger det ene brystet helt tomt før du tilbyr det andre. Bytte av bryst kan vekke barnet litt slik at det orker å spise videre. Det er helt ok om barnet ikke vil ha det andre brystet, eller slutter å spise før brystet er tomt. Det er nesten umulig å tømme brystet helt, i og med at produksjonen er konstant. Ved neste måltid tilbyr du det andre brystet først, slik at ikke ett bryst blir overbelastet og vanskelig å gi melk fra.

Hvis barnet ikke får morsmelk

Hvis barnet ditt av en eller annen grunn ikke får morsmelk, eller må ha tillegg ved siden av morsmelken, kan du være sikker på at barnet ditt vil vokse og trives på morsmelkerstatning. Gir du melk i flaske, bør du sørge for å ha hudkontakt med barnet ditt, og snakk eller syng for barnet for å styrke båndet mellom dere. Når du gir mat, skal barnet ditt være det eneste du fokuserer på. Kjærlighet og omsorg er en av de tingene som amming gir, men som også kan gis dersom du gir morsmelkerstatning.

Les mer på:

Helse Kvinne

Helse Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning