Ammende mor

Vil påføre seg selv virusinfeksjon

Norsk mor vil påføre seg selv virus ved å slikke på en infisert skje. Hensikt: å beskytte sønnen mot viruset gjennom morsmelken.

USIKKER METODE: - Vil sønnen min unngå sykdom hvis jeg slikker på en infisert skje og blir syk først? spør en anonym kvinne på Doktor Online.
USIKKER METODE: - Vil sønnen min unngå sykdom hvis jeg slikker på en infisert skje og blir syk først? spør en anonym kvinne på Doktor Online. Foto: Foto: Sara Johannessen/Scanpix
Sist oppdatert

Etter å ha hørt at ammende barn kan danne antistoffer mot virus gjennom morsmelken, vurderer kvinnen å eksponere seg selv for smitte.

Utviklet bronkitt

I spørrespalten til Doktor Online, en tjeneste på Klikk Helse, forklarer hun problemstillingen:

"Jeg har en liten gutt på fem måneder. Vi besøkte en småbarnsfamilie der alle var veldig forkjølet. Noen dager senere ble lillegutt også forkjølet. Det utviklet seg til bronkitt, og jeg synes så synd på den lille kroppen som må streve med slim og snørr... Selv ble jeg ikke forkjølet samtidig. Men nå, en uke senere, kjenner jeg det, så jeg har vel blitt smittet av lillegutt igjen."

Vil slikke på infisert skje

Spedbarnsmoren stiller så en rekke spørsmål til Doktor Onlines spesialist i mikrobiologi, Miklos Degre. Her er to av dem (noe redigert):

1. Er det ikke like greit at jeg sikrer meg smitte så fort som mulig, slik at jeg kan overføre antistoffer mot viruset til babyen? Kan det være lurt av meg å "sikre meg" smitte ved for eksempel å få den forkjølte til å slikke på en skje som jeg deretter slikker på?

2. Når begynner kroppen min å lage antistoffer mot viruset? Med en gang jeg blir smittet, eller først når forkjølelsen bryter ut?

Les hele kvinnens innlegg her (hun spør bl.a. om håndhygiene og desinfeksjon)

Les også: Slik unngår du smitte i barnehagen

- Ingen garanti

Her er svaret fra Miklos Degre, Dr Med spesialist i mikrobiologi:

"Barnet blir født med de samme antistoffer som moren har. Og disse antistoffene gir da beskyttelse mot de virus og til dels bakterier som du har beskyttelse imot. Til en viss grad blir tilsvarende beskyttelse overført også med morsmelken. Men beskyttelsen er ikke absolutt. Ved kraftig smittepress (mye virus eller bakterier) kan babyen likevel bli smittet, og morsmelk gir ikke på noen måte absolutt beskyttelse. Selv ikke om du har vært smittet med de aktuelle virus."

- Hold deg frisk

Miklos Degre fraråder kvinnen å gå inn for å bli smittet for muligens å beskytte sønnen sin mot det samme viruset:

"Jeg tror det er lurt å forsøke å unngå å bli smittet (jeg mener for deg, moren). Det at du kan overføre antistoffer til ditt barn, er et usikkert forsvar, og det er viktigere at du forblir frisk - det er det beste forsvar."

"Det tar i alle fall ca. ti dager etter smitte før din kropp lager antistoffer. Det er også en viktig faktor å tenke på. Som sagt, gir ikke morsmelk noen sikker beskyttelse mot en infeksjon, selv om du har gjennomgått infeksjonen."

Les hele svaret her

Les også:

Bakteriebombene på do

Kan du nok om hygiene?

Denne saken ble første gang publisert 24/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også