Advarsel til stressa menn

Bytt ut stress og machostil med en mer feminin livsstil, det råder eksperter for å redusere kreftrisikoen.

BALANSE: Eksperter mener at menn burde tenke mer på hjem og familie og mindre på karriere.

BALANSE: Eksperter mener at menn burde tenke mer på hjem og familie og mindre på karriere. Foto: FOTO: ISTOCKPHOTO

Publisert Oppdatert

Forstørret prostata

Prostata er en kastanjelignende kjertel ved øverste del av urinrøret, plassert rett under urinblære og foran endetarm. Prostata utskiller en melkeaktig væske som blandes med sæden vi spruter ut ved orgasme.

Forstørret prostata (aldersbetinget) fører til innsnevring av urinrøret og mindre trykk på pissestrålen. Dermed blir urinblæren større og mer mottagelig for infeksjoner. Et typisk tegn er at det fortsetter å dryppe etter at du er ferdig med å late vannet.

Oppsøk urolog og for å sjekke om det foreligger en ondartet svulst. Som regel er den godartet - omlegging av livsstil og diverse urter gjør susen. Planter som hjelper er gresskarfrø, dunmjølke, ospeknopper, blader og rot av brennesle.

Andre fornuftige tiltak er å holde seg i bevegelse, drikke riktig og omlegging av kosten. Dessuten reduserer kolesterolsenkende medisiner (statiner) risikoen for de mest hardnakkede former for prostatakreft.

Hvis menn kunne oppføre seg litt mer kvinnelig og bedre forsto behovet for en balanse mellom arbeid og fritid, ville mange tilfeller med prostatakreft vært unngått.

I Storbritannia dør hver eneste time en mann av prostatakreft, 10 000 i året, tilsvarende en ukentlig lockerbie-katastrofe (se undersak). Frekvensen er like høy i Norge og antallet er stigende. Mange av tilfellene er relatert til umenneskelig stress på jobben.

Deler følelser

Vi menn må rett og slett bli flinkere til å slakke av på jaget etter mer penger, større hus og finere biler. Heller finne fram til våre feminine sider. At vi tenker og handler (litt) mer som kvinner - deler våre følelser og fokuserer mer på hjem og familie. Og mindre på ren karrieresuksess.

Det betyr ikke at vi skal bli en gjeng femiklatter. Som begynner å hekle, tar all oppvask, dropper fredagspilsen, lar favorittlaget seile sin egen sjø og snurrebassen gå i dvale.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant europeiske (og norske) menn. Men selv om sannsynligheten for å pådra seg jævelskapen er en til 14, viser en fersk undersøkelse at ni av ti menn (altså 90 prosent) har null peiling på prostata. Annet enn at den ligger i balleområdet og vokser med alderen, slik at det blir verre å pisse når vi blir eldre.

Vår egen skyld

Endringene som gjør at celler blir angrepet av kreft er ennå ikke kartlagte, men livsstil er trolig avgjørende og vi menn skaper selv livsstiler som tar knekken på oss. Impotens og at penis nekter å samarbeide når kjæresten har kastet trusa er en ting, enda verre er det at vi altfor tidlig må ta turen gjennom perleporten på grunn av sløvhet og uvitenhet.

Menn lever i snitt fem-seks år kortere enn kvinner. Mye av differansen skyldes ene og alene oss selv. Vi bør rett og slett endre innstilling til jobb og karriere, slik at vi får mer tid til nære ting som unger og mentalt påfyll. Travle karer er ofte som flokkdyr, som aldri tør innrømme svakheter eller usikkerhet.

I stedet for å prate om følelser, fortrenger eller nekter vi for dem. På den måten lar vi stress og sinne gå ut over partneren. Resultatet blir at vi brenner inne med all negativiteten, en katastrofe for helse og velvære fordi hjemmet ikke lenger gir oss nødvendig trygghet.

Mental aggresjon

Det er umulig å gå gjennom 50-60 timers arbeidsuker over tid og tro at det ikke tærer på oss. Etter hvert havner vi en konstant mental aggresjon; ekteskap går fløyten og ro i sinnet blir en saga blott. Og prostatakreft lurer faktisk rundt neste hjørne.

Noe å tenke over neste gang du stresser og ikke tar hensyn til egen velferd. Prisen er i høyeste laget - det er ikke verdt å jobbe seg i hjel til fordel for kvinnelig ynde.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning