Thorbjörg har oppskriften:

10 år yngre på 10 uker

Hun blir 50 år i år, men har en kropp som 30-åringer kan misunne henne.

LÆRER DEG HEMMELIGHETEN: Rådene Thorbjörg Hafsteinsdottir gir, har hun prøvd ut på seg selv, med stort hell.

LÆRER DEG HEMMELIGHETEN: Rådene Thorbjörg Hafsteinsdottir gir, har hun prøvd ut på seg selv, med stort hell. Foto: Foto: Eivind Griffith Brænde/Scanpix

Publisert Oppdatert
RØDVIN OG SJOKOLADE: Thorbjörg unner seg sjokolade og rødvin en gang i blant, og mener de små forandringene er det viktigste.

RØDVIN OG SJOKOLADE: Thorbjörg unner seg sjokolade og rødvin en gang i blant, og mener de små forandringene er det viktigste. Foto: Foto: Crestock

Thorbjörgs morgen-shake

Dette er min faste frokost. Den bidrar til å stabilisere blodsukkeret mitt, "godsnakker" med genene mine og gjør cellene mine lykkelige:

2 dl soya- eller rismelk

3 ss kaldpresset linfrøolje eller Livets Olje

1 ss lecitingranulat (anbefales, særlig hvis du er stresset eller sover dårlig)

1/2-1 ts kanel

1 ts revet skall av sitron, samt litt saft

3 ss rent myseproteinpulver

1 banan

150-200 g frosne bær

Kjør alt i en blender. Du kan variere med bær, frukt og grønt etter smak. Det eneste som alltid må inngå, er proteinpulveret og oljen.

Borte er "bitchen," tilbake står den fornøyde og sprudlende opplagte damen de en gang forelsket seg i

- Hemmeligheten er riktig livsstil, sier islandske Thorbjörg Hafsteinsdottir.

Nå vil hun lære norske kvinner hvordan vi kan stoppe eller til og med snu aldringsprosessen.

Lærer bort knepene

- Du må ville det! Det er egentlig alt som kreves, sier Thorbjörg Hafsteinsdottir.

Hun er opprinnelig islandsk trebarnsmor bosatt i Danmark, der hun de siste 24 årene har undervist i livsstilen som gjør oss yngre, sunnere og friskere.

Nå er hun aktuell med boken "10 år yngre på 10 uker", der hun lærer bort alle knepene og gir deg alle rådene hun selv, med stor suksess, har prøvd ut på sin egen kropp.

Var sukkeravhengig

- Frem til jeg var 25 år, levde jeg et bevisstløst liv. Jeg var sukkeravhengig, startet dagen med boller og wienerbrød, eller loff som jeg dyppet i kakao. I tillegg spiste jeg masse godteri hver eneste dag, Jeg ble stor og tung, orket ikke å røre på meg, hadde mage som en ballong, masse vondt i kroppen og ble både aggressiv og glemsom. Jeg var en ung kvinne i en gammel kropp, konstaterer Thorbjörg.

Visjon til virkelighet

Hun søkte hjelp. Det ble hennes oppvåkning. For nå skjønte hun at det var en sammenheng mellom livsstil og form.

Hun spurte seg selv om hvordan hun ønsket å ha det når hun ble 50 og 60 år, laget seg en visjon av denne kvinnen, og bestemte seg for å leve slik at visjonen kunne bli virkelighet.

Føler seg fortsatt sexy

- I år fyller jeg 50, og jeg er stolt av å kunne si at jeg aldri har hatt det bedre, og at jeg fortsatt ser bra ut. Huden min er stram. Jeg har hverken cellulitter, hetetokter eller tørre slimhinner. Jeg føler meg sexy, og vet at det kommer jeg til å gjøre når jeg blir 60 også. Jeg tør å si det fordi jeg hver eneste dag gjør en innsats for å ta vare på kroppen min.

- Jeg lever ikke asketisk. Det er plass både for rødvin og sjokolade i livet mitt, men jeg er bevisst, og vet av erfaring hva jeg skal si et rungende ja til og hva det er viktig å si nei til, sier Thorbjörg.

Yngre og sprekere kropp

I boken sin leder hun oss forbi alle fristelser og over i en livsstil som skal gi både kropp og sinn et skikkelig løft.

- Men 10 år yngre på 10 uker, er ikke det å ta i?

- Jeg vet jeg lover mye, men det er hold i det, sier hun, smiler bredt og legger til at det heller ikke er nødvendig å følge programmet til punkt og prikke for å få en yngre og sprekere kropp.

Små endringer

- Det er ikke alltid lurt å være for ambisiøs. Jeg vet om mange kvinner som kutter ut absolutt alle fristelser, begynner å trene fem dager i uken og lager all mat fra bunnen av. Det går bra noen uker, men så faller de for en eller annen fristelse, fylles av dårlig samvittighet og gir blaffen i resten.

- Da er det mye bedre å gjøre mindre endringer. Plukk ut det som gir mening for deg, og gjør det til en varig del av din livsstil, råder Thorbjörg.

- Hva kan man oppnå ved å følge ditt program?

- Man får mye mer energi, samtidig som det psykiske overskuddet blir større. Man sover bedre, får bedre fordøyelse, blir slankere, får flatere mage, blir blidere og får et bedre sexliv.

Bort med "bitchen"

- Blant de mange tilbakemeldingene jeg får, er det også mange fra menn. De forteller om hvor glade de er for den positive forandringen kvinnen i deres liv har gjennomgått. Borte er "bitchen". Tilbake står den fornøyde og sprudlende opplagte damen de en gang forelsket seg i. Det synes jeg er kjempegøy, sier Thorbjörg Hafsteinsdottir.

Les også:

Supersunne supper

Diettene du ikke trenger

Skli deg i bedre form

Thorbjörgs foryngelsestips

 • Kutt ut alt sukker
TRENING: Thorbjörg synes trening er viktig for selvtillit og selvfølelse.

TRENING: Thorbjörg synes trening er viktig for selvtillit og selvfølelse. Foto: Foto: Crestock

Unngå tilbakefall

 • Kutt aldri ut frokosten, og la frokosten være proteinrik. Et godt valg er min morgen-shake (se egen oppskrift). Den er sammensatt av alle de næringsstoffene som gjør blodsukkeret ditt stabilt.
 • Spis helst fem ganger daglig. Små mellommåltider hjelper deg å holde blodsukkeret stabilt.
 • Ha alltid med deg et "førstehjelpsskrin" for blodsukkeret ditt. Mandler, rosiner, rugknekkebrød og riskjeks er gode hjelpere.
 • Vær aldri sulten når du drar i butikken for å handle.
 • Ta kromtabletter sammen med maten tre ganger daglig.
 • Ikke oppbevar godteri, brus eller mat som er tilsatt sukker hjemme.

Sukker gjør deg gammel før tiden, og den sikre veien til slapp hud og rynker. Sukker gjør deg trett, gir deg hodepine, humørsvingninger og kulemage.

Rydd kjøleskapet for meieriprodukter med tilsatt sukker, brus og juice. Dropp ferdigkjøpte frokostblandinger. De fleste av dem er stinne av sukker. Se også opp for alt det skjulte sukkeret. Hvit ris, hvitt brød, hvit pasta og poteter virker som sukker i kroppen.

 • Gi fordøyelsen en løft

Fordøyelsessystemet er ungdomskilden din. Du styrker det ved hjelp av melkesyrebakterier som kan kjøpes som kosttilskudd. Enkelte matvarer bidrar også til å holde din egen gunstige bakterieflora ved like.

Gode eksempler er syrnede melkeprodukter, helt uten sukker, melkesyrnede grønnsaker og grønnsaksafter. Du kommer heller ikke unna fiber. Rotfrukter, belgfrukter og malte linfrø er eksempler på fiber som virker som en støvsuger i tarmen.

 • Beveg deg!

Mosjon gjør deg ung. Det er gøy, gir deg selvtillit og en god selvfølelse. Du sover bedre, sexlivet blir bedre, huden blir vakrere, musklene blir sterke og sunne. Du får det bedre psykisk og humøret stiger.

Finn en aktivitet du liker, og utøv den 20 minutter hver dag. Tar du i tillegg noen sit-ups for magen og push-ups for overkroppen, gjør du kroppen din en stor tjeneste.

 • Stress ned

En hektisk livsstil og stress gjør deg eldre på lang sikt. Heldigvis finnes det måter å takle stresset på, så du ikke blir gammel og stygg av det.

Spis kosttilskudd som C- og B-vitaminer og omega-3-fettsyrer. Få nok søvn. Lag deg et drømmested der du kan sitte rolig i fem minutter og tømme hodet for tanker. Spis mat med avstressende og beskyttende egenskaper. Gode eksempler er brokkoli og andre mørke grønnsaker, frukt og bær.

 • Spis deg til harmoniske hormoner

Det du trodde var kilden til sideflesk, er kilden til evig ungdom. Fyll kjøleskapet med jomfruoljer! De gir deg harmoniske hormoner, silkemyk hud og vitalitet. Gode eksempler er økologisk kaldpresset linfrøolje. Livets olje og Udo's Choice (fås i helsekostforretninger). Ta dette hver dag. I tillegg bør du spise fisk tre ganger i uken og kjøtt fra dyr som spiser gress.

 • Rens kroppen

Du trenger ikke å faste for å rense kroppen. Sett av en uke der du unngår brød, frokostblandinger, sukker i enhver form, poteter, hvit ris, melkeprodukter og rødt kjøtt, kaffe, alkohol og gjær. Fråts i proteiner fra fisk, kylling, egg, tofu og reker, og spis så mye grønnsaker du vil. Drikk vann med sitron og grønn te.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning