Mystiske miniøyer

Ingen tør å bo i huset på denne øya

Den ser innbydende ut, den forlatte lille øya som ligger bare 30 meter fra fastlandet. Men påfallende mange av dem som har forsøkt å bebo øya er blitt rammet av uforklarlige tragedier og mystiske dødsfall.

<b>OMGITT AV MYSTIKK:</b> Flere av dem som har bebodd Gaiola har støtt på store problemer og død.
OMGITT AV MYSTIKK: Flere av dem som har bebodd Gaiola har støtt på store problemer og død. Foto: getty images
Sist oppdatert

Året var 1973 og han hadde nettopp kjøpt en liten øy utenfor kysten av Napoli, den amerikanske oljemilliardæren John Paul Getty, på den tiden en av verdens rikeste menn med en formue på anslagsvis to milliarder amerikanske dollar.

Øya han hadde kjøpt ble på folkemunne sagt å være forhekset, da flere tidligere eiere hadde dødd, opplevd mystiske dødsfall i nærmeste familie eller blitt rammet av uforklarlige ulykker.

– Jeg tar sjansen, erklærte John Paul Getty.

Omtrent i samme øyeblikk begynte ulykkene å ramme også ham: 6. juni 1973 ble hans eldste sønn George funnet død. Politiet konkluderte med selvdrap. En ulykkelig George Getty skal kort tid før dødsfallet ha sagt til en kollega at «min far er sjef for forretningene, mens jeg er sjef for alle tabbene».

John Paul Getty selv nektet å godta politiets konklusjon om selvdrap, men noen annen forklaring bak dødsfallet har aldri kommet frem. Kort tid etter sønnens død ble barnebarnet John Paul Getty III kidnappet av mafi­aen og holdt fanget i flere måneder.

Historien om John Paul Getty og hans families ulykker er bare én i rekken av uforklarlige omstendigheter som har rammet eierne av denne lille øya som ligger bare 30 meter fra fastlandet.

<b>MYSTISK ØY:</b> Det er en kort svømmetur fra kysten og ut til Isola La Gaiola. Mange lokale vegrer seg for å ta turen ut av frykt for at noe skal tilstøte dem eller nærmeste familie. 
MYSTISK ØY: Det er en kort svømmetur fra kysten og ut til Isola La Gaiola. Mange lokale vegrer seg for å ta turen ut av frykt for at noe skal tilstøte dem eller nærmeste familie.  Foto: foto: Creative Commons

Eierparets død

Øya, som egentlig er to små øyer med en bro i midten, skal først ha blitt bebodd under romertiden. Det sies at poeten Virgil (år 70-år 19 f.Kr.) underviste sine studenter her. På øya ligger ruinene etter et gammelt tempel romerne bygget til ære for kjærlighets­gudinnen Venus.

Den ble på midten av 1800-tallet bebodd av en eremitt de lokale kalte «Trollmannen» som hadde lite eller ingen kontakt med omver­den, fram til øya i 1871 ble kjøpt av forretningsmannen Luigi Negri.

Han bygget et hus på øya, sannsynligvis på ruinene av en gammel romersk bosetning, men like etter gikk firmaet hans konkurs og øya ble solgt. Han ble en av de første som skulle få oppleve Isola della Gaoliolas forbannelse, men han slapp i alle fall fra det med livet i behold.

Like bra gikk det ikke for en av de senere eierne, sveitsiske Hans Braun og hans kone som på 1920-tallet kjøpte villaen. Hans Braun ble funnet drept, inntullet i et teppe. Dødsfallet skal aldri ha blitt oppklart. Kort tid senere druknet kona mens hun tok en svømmetur utenfor øya.

En tysker overtok så Isola della Gaoliola, men hadde ikke bodd lenge på øya da fikk et uventet hjerteinfarkt og døde. En sveitsisk forfatter var nestemann ut. Han begikk selvmord i 1958, kort tid etter at han kjøpt stedet.

At han faktisk ikke døde på selve øya, satte ingen stopper for de lokales overbevisning om at det måtte hvile en forbannelse over Isola Gaiola.

<b>KIDNAPPET:</b> John Paul Getty III ble kidnappet av ’Ndrangheta-mafiaen og stygt mishandlet. Han slet med ettervirkninger etter bortføringen og fikk etter hvert store rusproblemer. Et slag gjorde ham delvis pleietrengende. 
KIDNAPPET: John Paul Getty III ble kidnappet av ’Ndrangheta-mafiaen og stygt mishandlet. Han slet med ettervirkninger etter bortføringen og fikk etter hvert store rusproblemer. Et slag gjorde ham delvis pleietrengende.  Foto: getty images

Tok sjansen

Den tyske finansmagnaten baron Karl Paul Langheim lot seg ikke affisere av det som hadde skjedd med forrige eier og var nestemann ut. Han led samme skjebne som Luigi Negri. Forretningene gikk med ett utfor stupet og firmaene hans gikk konkurs.

Eieren av Fiat, den mektige Gianni Agnelli, kjøpte så øya, men måtte senere oppleve at hans eneste sønn, Edoardo, tok sitt eget liv. Han ble funnet under en bro i Torino.

Nestemann i rekken var John Paul Getty, som altså skulle oppleve akkurat det samme som Fiat-bossen.

Italienske Gianpasquale Grappone ble øyas nye eier, men heller ikke han ble skånet for den påståtte forbannelsen. I 1978, kort tid etter kjøpet, havnet han i fengsel. Like etter døde kona hans i en bilulykke. Siden det har øya vært i italienske myndigheters eie.

De innfødte? De legger skylden for det hele på eremitten «The Wizard». Hva skjedde med ham? Jo, i tråd med øyas øvrige historikk var han en dag sporløst borte og skal aldri ha blitt sett igjen. De lokale er overbevist om at han med sine magiske evner kastet en forbannelse over øya.

Om forbannelsen fortsatt gjelder, vites ikke, men i 2009 skjedde et dobbeltdrap inne på fastlandet kort vei fra Isola Gaiola. Dermed ble det igjen satt fyr på ryktene om øyas evige forbannelse.

Les også: Hun overlevde dødsseilasene til «Olympic», «Titanic» og «Britannic». Mange år senere fikk hun en uventet telefon

Poveglia – den forbannede øya ved Venezia

Også Venezia, verdenskjent for sine mange kanaler og for å være ­bygget på 118 øyer, har en tilhørende øy som skal være forbannet. Poveglia ligger ved en lagune under en kilometer fra byen.

Poveglia er i dag forlatt, men ble en periode brukt både som sinnssykehus og fengsel. Den innehar også en kirke, kontorer og noen private boliger. På romernes tid ble øya brukt som oppbevaringssted for folk med pest eller andre sykdommer.

Da Svartedauden herjet Europa fra 1346–1353, ble Poveglia brukt som et siste stoppested for folk med den livsfarlige byllepesten som tok så mange liv. På folkemunne heter det at «folk ble dratt hylende og skrikende ut til Povegila, viste de bare det minste tegn på å ha fått byllepesten».

<b>INGEN ADGANG:</b> Det er forbudt å ta seg i land på Poveglia som ligger i Venezialagunen.
INGEN ADGANG: Det er forbudt å ta seg i land på Poveglia som ligger i Venezialagunen. Foto: getty images

De mange døde ble dumpet i massegraver som ble satt fyr på. Det anslås at levningene etter minst 160 000 mennesker befinner seg på øya, og at lokale fiskere styrer klar av øya for ikke å få knokler og benrester i garnene sine. Videre anslås det at 50 prosent av jordsmonnet på Poveglia består av levninger ­etter mennesker.

På 1700-tallet ble øya tatt i bruk som militærpost, og Napoleon Bonaparte besluttet etter hvert at øya skulle brukes som karantene­sted for skip man mistenkte hadde med seg pest.

Les også: (+) De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

I 1922 ble så øya tatt i bruk som anstalt for mennesker som var erklært som sinnssyke.

I 1968 ble øya forlatt for godt, men mange venetianere fastholder at de fortsatt kan høre kirkeklokkene kime ute fra øya, til tross for at disse ble fjernet for mange år siden, og at øya er bebodd av spøkelsene til dem som døde der.

En lege som jobbet på øya skal ha begått selvmord ved å kaste seg ut fra klokketårnet etter å ha fortalt at han så spøkelser. Det ryktes også at han under sin tid på øya lobotomerte – og ellers utførte flere eksperimenter på – pasientene.

<b>ANSTALT:</b> Poveglia er gjennom historien stort sett blitt brukt som oppbevaringsanstalt for mennesker med alvorlige lidelser. 
ANSTALT: Poveglia er gjennom historien stort sett blitt brukt som oppbevaringsanstalt for mennesker med alvorlige lidelser.  Foto: getty images

Det er per dags dato forbudt å gå i land på øya uten tillatelse, men to dokumentarfilmskapere tok turen ut.

– Det var ikke spesielt tiltalende å se alle massegravene eller å gå inn i de forlatte bygningene og tenke på hva som har foregått her, uttalte de to dokumentarfilmskaperne til Yes Theory.

Også de to filmskaperne mente å ha hørt kirkeklokkene kime.

– Det rådet en uforklarlig og ubehagelig stemning på øya. Det er lett å tro på at Poveglia faktisk er forhekset.

Les også: (+) 10 år levde Dolly et vanlig liv med ektemannen. Så oppdaget han hennes hemmelighet på loftet

Vil bevare de forheksede øyene

Isola Gaiola har siden 2002 vært del av en fredet undervannspark kalt Parco Sommerso di Gaiola i regi av lokale myndigheter.

De senere årene har en privat gruppe som kjemper for Poveglias bevaring, samlet inn penger med formål å kjøpe øya for å dedisere den til Venezias befolkning. Gruppen uttalte til The Telegraph at de ønsker å bygge blant annet restauranter, en marina og et hotell på øya. Per dags dato ligger Poveglia der som en spøkelsesøy en kort båttur fra havnen i Venezia.

– Ingen ønsker å reise ut dit, forklarte en lokal turoperatør i et intervju med Yes Theory.

Kilder: amusingplanet.com, theculturetrip.com,atlasobscura.com, tenrandomfacts.com, hunterandbligh.com.au, areamarinaprotettagaiola.it, vanityfair.com, huffpost.com, ­venicebyvenetians.com, news.com.au, Travel Channel

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2022, og sist oppdatert 19/05 2023.

Les også