Nordmenns favoritt

Høyt og lavt på "Granca"

Fra gylne strender til svimlende høyder. Gran Canaria har begge deler. Her er våre favoritter.

<b>KJENT:</b> Las Canteras i hovedstaden Las Palmas er blant Gran Canarias mest populære og kjente strender. 
KJENT: Las Canteras i hovedstaden Las Palmas er blant Gran Canarias mest populære og kjente strender.  Foto: foto:
Publisert

I normale år (utenom koronapandemien) reiser rundt 300 000 nordmenn til Gran Canaria. Fra øya åpnet for masseturisme på slutten av 1950- og utover 1960-tallet har den vært en sikker havn for solhungrige nordboere, særlig i vinterhalvåret.

Men Gran Canaria har mer å by på enn bare strand og solsenger. Faktum er at denne øya, som har fire klimasoner, også kan by på noen spennende fjellturer og spektakulære utsikter. I tillegg til det behagelige strandlivet, naturligvis.

Vi har tatt en nærmere titt på Gran Canarias flotteste strender og utkikkspunkter. 

Spanias ­fineste?

Playa las Canteras: Ofte kalt Spanias fineste strand. Den befinner seg i hovedstaden Las Palmas og er hele tre kilometer lang. Den gylne sanden og rolige sjøen gjør den perfekt til bading, og de mange strandrestaurantene er et fint alternativ når sulten melder seg eller solfaktoren rett og slett ikke lenger beskytter ens Skandinavia-bleke legeme i tilstrekkelig grad mot den stekende solen.

<b>HØY:</b> Klippen Roque Nublo er et kjent landemerke på Gran Canaria. På klare dager kan du fra foten av klippen se helt til vulkanen Teide på Tenerife. 3715 meter høye Teide er Spanias høyeste fjell. 
HØY: Klippen Roque Nublo er et kjent landemerke på Gran Canaria. På klare dager kan du fra foten av klippen se helt til vulkanen Teide på Tenerife. 3715 meter høye Teide er Spanias høyeste fjell.  Foto: foto:

Menneskeskapt perle 

Playa de Amadores: Man kommer ikke utenom at denne tilrettelagte stranden rett vest for Puerto Rico er en av øyas flotteste – en slags miniatyrutgave av Playa las Canteras. Den finkornede sanden gjør den myk og fin å bevege seg på, og bølgebryterne sørger for at sjøen stort sett er behagelig selv når vinden pisker mot land – noe den riktignok gjør i mindre grad enn ved de mer værutsatte turistresortene som Playa del Ingles eller San Augustin. Det er selvsagt ingen ulempe at strandrestaurantene ligger tett i tett ved promenaden bak Amadores-stranden. Dermed er det kort vei fra bad til en forfriskende halvliter (eller motsatt). I umiddelbar nærhet finner man tilsvarende fine strender som Playa de Puerto Rico eller Playa de Mogan.

<b>BENTLEY-FJELL:</b> Klippen Bentayga, som Bentleys luskus-suv har fått navnet sitt fra. 
BENTLEY-FJELL: Klippen Bentayga, som Bentleys luskus-suv har fått navnet sitt fra.  Foto: foto:

En perle i vest

Playa de Las Nieves: Vestkysten av Gran Canaria er ikke særlig utbygget for turisme, men har flere hyggelige og interessante opplevelser å by på. En tur på stranden Playa de Las Nieves er blant opplevelsene du bør få med deg dersom du tar turen til den nordvestlige delen av øya. Stranden ligger godt beskyttet mot havet og lumske undervannsstrømmer, og selv om badesko er å anbefale på grunn av den steinete bunnen, er en svømme­tur her en forfriskende opplevelse. Fiskelandsbyen Agaete er dessuten verdt et besøk i seg selv og kjøreturen fra hovedstaden Las Palmas tar kun en halvtime.

 

<b>HØYEST:</b> Utkikkspunktet på Pico de las Nieves byr på fantastisk utsyn. Lenge ble 1949 meter høye Las Nieves regnet som Gran Canarias høyeste topp, men Morro de La Agujereada (midt i bildet) <br/>skal være seks meter høyere. 
HØYEST: Utkikkspunktet på Pico de las Nieves byr på fantastisk utsyn. Lenge ble 1949 meter høye Las Nieves regnet som Gran Canarias høyeste topp, men Morro de La Agujereada (midt i bildet)
skal være seks meter høyere. 
Foto: foto:
<b>KORT VEI:</b> I åssiden bak Puerto de Mogan ligger et lett tilgjengelig utkikkspunkt 
KORT VEI: I åssiden bak Puerto de Mogan ligger et lett tilgjengelig utkikkspunkt  Foto: foto:

Snorkel­paradis

Sardina del Norte: Når man først er nordvest, kan også et besøk til Sardina del Norte anbefales. Den idylliske stranden ligger kun en 20 minutters kjøring fra Playa de las Nieves. Stranden er populær blant dykkere og snorklere. Også her kan du oppleve strand i kombinasjon med en sjarmerende liten fiskelandsby hvor du etter endt bad kan få servert dagens ferske fangst på tallerkenen ved en av de koselig tavernaene.

 

<b>ØRKEN:</b> Stranden Maspa­lomas er omsluttet av enorme sand­dyner som har vært natur­reservat siden 1987. 
ØRKEN: Stranden Maspa­lomas er omsluttet av enorme sand­dyner som har vært natur­reservat siden 1987.  Foto: foto:

Populære ­sanddyner

Sanddynene i Maspalamos er noe de fleste som besøker Gran Canaria gjerne får med seg. Sanddynene strekker seg over seks kilometer og er en av øyas mest populære turistattraksjoner. Et fint sted å legge seg ned på dager da vinden ikke er for hissig. Stranden er i tillegg kjent for sitt naturistområde. Faktisk omtales Maspalomas-stranden som Europas nudisthovedstad.

<b>DRAGEHALEN:</b> Fra Mirador del Balcon er det fantastisk utsikt over Atlanterhavet og klippene som kalles Dragehalen. 
DRAGEHALEN: Fra Mirador del Balcon er det fantastisk utsikt over Atlanterhavet og klippene som kalles Dragehalen.  Foto: foto:

Vær oppmerksom 

Gran Canaria har naturligvis langt flere strender å by på enn disse. Den avskjermede Playa de Güi Güi i sørvest regnes som en av de mest eksotiske. Men du må være forberedt på en fem kilometers gåtur for å komme dit. En fin oversikt over Gran Canarias mange strender finner man på guidetocanaryislands.com.

Man skal imidlertid være oppmerksom på at flere av strendene ikke har noen form for naturlig beskyttelse mot havet utenfor. Du bør derfor følge lokale anvisninger om hvor og når det er trygt å bade.

<b>HÅNDLAGT:</b> Playa de Amadores er konstruert av menneskehånd og ligger rett vest for Puerto Rico. Her er det meste tilrettelagt for et enkelt og behagelig opphold. 
HÅNDLAGT: Playa de Amadores er konstruert av menneskehånd og ligger rett vest for Puerto Rico. Her er det meste tilrettelagt for et enkelt og behagelig opphold.  Foto: foto: christian klaffmo

Høy klippe

Roque Nublo er en 80 meter høy vulkansk klippe som ligger 1813 meter over havet. Den er blant Gran Canarias mest kjente landemerker. Den har også status som naturmonument. Fotturen fra parkeringsplassen og opp tar cirka 30 minutter, og man trenger ikke annet utstyr enn gode sko, grei kondisjon og en varm jakke på kjøligere dager. Kjøreturen fra de populære turistområdene som Maspalomas eller Puerto Rico tar noe over en time. Når du står på platået rett nedenfor Roque Nublo, får du en utsikt over Gran Canaria du sent vil glemme. Når man er i området passer det også fint med en tur til Gran Canarias nest høyeste punkt, Pico de las Nieves, som rager 1949 meter over havet. Utsikten herfra er like fin, og du kan se Morro de La Agujereada, som med sine 1956 meter er Gran Canarias høyeste fjell. 

<b>UNDER PARASOLL:</b> Playa de Amadores svikter ikke solhungrige nordmenn.
UNDER PARASOLL: Playa de Amadores svikter ikke solhungrige nordmenn. Foto: foto: christian klaffmo
<b>BYSTRAND:</b> Mange vil nok hardnakket hevde at Las Canteras i Las Palmas er verdens beste bystrand. 
BYSTRAND: Mange vil nok hardnakket hevde at Las Canteras i Las Palmas er verdens beste bystrand.  Foto: foto:

 

Hellig klippe

I åsene ovenfor landsbyen Tejeda finner du et utsiktspunkt som fanger opp alt fra den avsidesliggende byen El Hoyo i vest til naboøya Tenerifes mektige fjell, den 3715 meter høye vulkanen Teide. Tejeda er også verdt et besøk, for det er ikke uten grunn at denne lille landsbyen med sine sjarmerende gater kalles for en av Gran Canarias fineste. Det kan trygt anbefales å sette seg på en utendørsrestaurant her, og besøket kan gjerne kombineres med en tur til Roque Nublo som ligger en 25 minutters biltur unna. Stopp gjerne innom den hellige klippen Roque Bentayga på veien. Kjøreturen ned til landsbyen er i seg selv en opplevelse. Det er svingete, men veien er velholdt. Om du kommer hit i februar bør du få med deg festivalen Fiesta de Almendras. Da får du se lokalbefolkningen i fargerike antrekk der de marsjerer gjennom gatene til tonene av kanarisk folke­musikk. De feirer at våren kommer. En opplevelse.

<b>HAPPY HOUR:</b> Artikkelforfatteren tester ut den lokale drinkmenyen etter en lang dag med utsikter og strand.
HAPPY HOUR: Artikkelforfatteren tester ut den lokale drinkmenyen etter en lang dag med utsikter og strand. Foto: foto: christian klaffmo
<b>STEINSTRAND:</b> Playa de Las Nieves kan ikke by på fin­kornet sand, men er likevel en flott opplevelse like ved havnen Las Nieves og den hyggelige landsbyen Agaete. 
STEINSTRAND: Playa de Las Nieves kan ikke by på fin­kornet sand, men er likevel en flott opplevelse like ved havnen Las Nieves og den hyggelige landsbyen Agaete. 

 

Utkikk mot nord og Las Palmas

Hvis du vil få med seg flere utkikkspunkter på én og samme dag, så kjør i retning Las Palmas etter at Tejeda og Roque Nublo er unnagjort. Følger du GC-230 fra Cruz de Tejeda mot Las Palmas, får du i tillegg et inntrykk av den lune furuskogen som bekler nordvestsiden av øya. Her venter etter hvert et utkikkspunkt som byr på flott overblikk over Gran Canarias hovedstad, Las Palmas. Veien tar deg naturligvis også ned til Las Palmas by, som er mer enn verdt et besøk i seg selv.

<b>INTIMT:</b> Det kan anbefales å til­bringe noen timer på den mørk­kornede stranden i den lille fiske­landsbyen Sardina del Norte. 
INTIMT: Det kan anbefales å til­bringe noen timer på den mørk­kornede stranden i den lille fiske­landsbyen Sardina del Norte. 
<b>KREVER SITT:</b> Playa de Güi Güi er blant Gran Canarias mest eksotiske strender, men krever en fottur. 
KREVER SITT: Playa de Güi Güi er blant Gran Canarias mest eksotiske strender, men krever en fottur. 

 

Klippene i vest

GC-200 omtales gjerne som Gran Canarias mest spektakulære vei på grunn av sine mange svinger og besnærende utsikter.  Følger du den forbi landsbyen Mogan, omtrent et kvarters kjøring fra Puerto Rico, kommer du etter hvert til utkikkspunktet Mirador del Balcon. Utsikten ut mot Atlanterhavet gir virkelig en følelse av å befinne seg ved verdens ende. Klippene i området er blant verdens høyeste sjøklipper. Er det ikke tid eller anledning til å ta turen helt ut til Mirador del Balcon, finnes det et nesten like fint utkikkspunkt langs veien, i La Aldea de San Nicolas.

<b>TEJEDA:</b> Tejeda omtales ofte som Gran Canarias vakreste by og er et hyggelig utgangspunkt for Roque Nublo (skimtes i bakgrunnen) og Bentayga. 
TEJEDA: Tejeda omtales ofte som Gran Canarias vakreste by og er et hyggelig utgangspunkt for Roque Nublo (skimtes i bakgrunnen) og Bentayga. 

Kort vei til utsikt

Du trenger imidlertid ikke kjøre langt for å oppleve fin utsikt. Den hyggelige havne- og turistbyen Puerto de Mogan ligger en ti minutters kjøretur sør for Puerto Rico og har et flott utkikkspunkt. På en høyde bak de trange smugene og de pittoreske bygningene i den gamle delen av byen, som lokalbefolkningen bor i, er det flott utsyn over Puerto del Mogan og området rundt.

Kilder: grancanaria.com, canary­islandstourism.com, canariajournalen.no og hellocanaryislands.com

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 39 2022

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2022.

Les også