Hett og svett

Badstue-boom

Det er bare å innse det: det er badstue-boom i Norge. Og den aller hotteste trenden er flytende badstuer plassert på alt fra små fiskevær ytterst i havgapet til fjellvann i innlandet.    

<b>DAMPEN SAUNA, FJÆRLAND:</b> Dampen Sauna ligger vakkert til ved Fjærland Fjordstove Hotell ved Fjærlandsfjorden som er en fjordarm av Sognefjorden. Badstuen har en kapasitet på åtte personer samtidig på drop-in. Man kan også – om man er i et reisefølge som for eksempel en storfamilie – booke hele saunaen. Den har da en maks kapasitet på 10 personer. 
DAMPEN SAUNA, FJÆRLAND: Dampen Sauna ligger vakkert til ved Fjærland Fjordstove Hotell ved Fjærlandsfjorden som er en fjordarm av Sognefjorden. Badstuen har en kapasitet på åtte personer samtidig på drop-in. Man kan også – om man er i et reisefølge som for eksempel en storfamilie – booke hele saunaen. Den har da en maks kapasitet på 10 personer.  Foto: foto: falkeblikk as/Visit Norway
Publisert

I Nordens Paris – midt i Tromsø havn – ytterst på gjestebrygga – ligger den flytende badstuen Pust badet i lys som skal illustrere både Nordlyset og Midnattsola. Det verdensomspennende reisemagasinet Time Out har vært i Tromsø og latt seg imponere. ­Magasinet omtaler Pust som «din nye spa-fantasi».

Oppblomstringen av eksotiske og gjerne flytende badstuer i resten av Norge har heller ikke gått magasinet forbi. Time Out skriver at badstue-kulturen har vokst seg stor i Norge og at konseptet foreløpig retter seg mot nordmenn og at dette er vår nye «hverdagsluksus». Men magasinet spår en invasjon av utenlandske turister når konseptet blir oppdaget og reisevirksomheten er tilbake til normalt.

<b>FLYTENDE BADSTUER, GAUSTABLIKK:</b> På innsjøen Kvitåvatn på Rjukan er det sjøsatt to flytende badstuer hvor du kan nyte den flotte utsikten utover det flotte naturlandskapet med Gaustatoppen som selve blikkfanget samtidig som du nyter en varm badstue. Badstuene tar opptil 10 personer hver, har omkledningsrom og badestige rett utenfor. Du reserverer plass ved henvendelse til resepsjonen på Gaustablikk Høyfjellshotell. 
FLYTENDE BADSTUER, GAUSTABLIKK: På innsjøen Kvitåvatn på Rjukan er det sjøsatt to flytende badstuer hvor du kan nyte den flotte utsikten utover det flotte naturlandskapet med Gaustatoppen som selve blikkfanget samtidig som du nyter en varm badstue. Badstuene tar opptil 10 personer hver, har omkledningsrom og badestige rett utenfor. Du reserverer plass ved henvendelse til resepsjonen på Gaustablikk Høyfjellshotell.  Foto: Visit Telemark
<b>SORIA MORIA SAUNA, DALEN:</b> Dalen i hjertet av Telemark har fått sitt eget Soria Moria i form av et kunstverk av en badstue. Den ligger i den øvre enden av Telemarkskanalen og et steinkast fra Dalen Hotel og er på kort tid blitt et yndet delingsobjekt i sosiale medier både blant norske og utenlandske turister. Fra badstuen er utsikten mot Bandakskanalen fantastisk. Inspirasjonen til badstuens arkitektur er hentet fra omkringliggende landskap og historie.
SORIA MORIA SAUNA, DALEN: Dalen i hjertet av Telemark har fått sitt eget Soria Moria i form av et kunstverk av en badstue. Den ligger i den øvre enden av Telemarkskanalen og et steinkast fra Dalen Hotel og er på kort tid blitt et yndet delingsobjekt i sosiale medier både blant norske og utenlandske turister. Fra badstuen er utsikten mot Bandakskanalen fantastisk. Inspirasjonen til badstuens arkitektur er hentet fra omkringliggende landskap og historie. Foto: Dag Jenssen/Visit Telemark

Over hele Norge

Hele Norge er med på trenden. Skal du for eksempel til Telemark på ferie er Soria Moria-sauna noe du bør sjekke ut. Badstuen ligger ved innsjøen Bandak på Dalen i Telemark i øvre enden av Telemarkskanalen. Bygget blir omtalt som et kunstverk som blinker som et smykke i innsjøen Bandak. Er du interessert i arkitektur finner du rundt om i Norge badstue-bygg i verdensklasse plassert i vakre omgivelser.

Det finns flytende badstuer fra fjellvann til havgap.

På Husøya i øygruppen som utgjør Træna kommune på Helgeland er du tilbake i det ytterste havgapet. Der har Trænas trendy lokal­befolkning bygd om kommunens eldste naust til badstue og naturlig nok kalt den Trænas Badstue-Naust. Den drives av en forening med samme navn og arrangerer jevnlig felles badstue for innbyggere og turister. Innimellom står det både «sauna sessions», foredrag og ­konserter på programmet.

<b>PUST TROMSØ:</b> Den flytende badstuen ligger midt i Tromsø havn, ytterst på gjestebrygga med bademuligheter rett utenfor døra. Lyset bygningen blir badet i skal illustrere nordlyset eller midnattsola. Det sier sitt at det kjente internasjonale reisemagasinet Time Out i en artikkel omtaler Pust som din nye spa-fantasi. 
PUST TROMSØ: Den flytende badstuen ligger midt i Tromsø havn, ytterst på gjestebrygga med bademuligheter rett utenfor døra. Lyset bygningen blir badet i skal illustrere nordlyset eller midnattsola. Det sier sitt at det kjente internasjonale reisemagasinet Time Out i en artikkel omtaler Pust som din nye spa-fantasi.  Foto: Yngve Olsen/Visit Norway
<b>BADSTUE-NAUSTET, TRÆNA:</b> I 2016 ble Trænas eldste naust som ligger på Husøya bygget om til badstue. Her arrangeres jevnlig fellesbadstue for øyas innbyggere og besøkende. I tillegg byr foreningen Træna Badstue-Naust – som driver badstuen – både foredrag, kunst­prosjekter, filmvisninger, konserter og rene «sauna sessions» med forskjellige temaer. Træna er en kommune og en øygruppe på Helgeland i Nordland fylke. 
BADSTUE-NAUSTET, TRÆNA: I 2016 ble Trænas eldste naust som ligger på Husøya bygget om til badstue. Her arrangeres jevnlig fellesbadstue for øyas innbyggere og besøkende. I tillegg byr foreningen Træna Badstue-Naust – som driver badstuen – både foredrag, kunst­prosjekter, filmvisninger, konserter og rene «sauna sessions» med forskjellige temaer. Træna er en kommune og en øygruppe på Helgeland i Nordland fylke.  Foto: Christine Baglo/Visit Norway

Eldgammel tradisjon

Reisemagasin om Pust i Tromsø: "Din nye spa-fantasi".

Så tar vi turen inn i landet: På innsjøen Kvitåvatn på Rjukan er det sjøsatt to flytende badstuer med omkledningsrom, badestige og fjell­utsikt. I badstuen kan du sitte og nyte varmen samtidig som du skuer utover et flott naturlandskap med selve Gaustatoppen som et blikkfang.

Slik kan man reise Norge rundt og nyte flytende badstuer av ypperste kvalitet i originale settinger og bygninger med utsikt over enten fjord, fjell eller isbreer og vite at badstue-boomen har røtter flere ­hundre år tilbake i tid. Vi har rett og slett blåst nytt liv i eldgamle ­tradisjoner.

<b>OSLO FJORD SAUNA:</b> På fjorden i hovedstaden, mellom Operahuset og Sørenga brygge, finner du de flytende badstuflåtene og badestampen til Oslo Fjord Sauna. Nyt den koselige varmen fra badstuene, kjøl deg ned i fjorden, eller bare nyt det varme vannet i badekaret mens du nyter utsikten over fjorden og øyene. Sørenga Badstuflåte har per i dag fire badstuer med en kapasitet på 12 til 16 hver. Ta med håndkle, badedrakt, sandaler (ullsokker anbefales om vinteren) og en flaske vann. Det er garderober i hver badstue og en utendørs dusj med kaldt vann.
OSLO FJORD SAUNA: På fjorden i hovedstaden, mellom Operahuset og Sørenga brygge, finner du de flytende badstuflåtene og badestampen til Oslo Fjord Sauna. Nyt den koselige varmen fra badstuene, kjøl deg ned i fjorden, eller bare nyt det varme vannet i badekaret mens du nyter utsikten over fjorden og øyene. Sørenga Badstuflåte har per i dag fire badstuer med en kapasitet på 12 til 16 hver. Ta med håndkle, badedrakt, sandaler (ullsokker anbefales om vinteren) og en flaske vann. Det er garderober i hver badstue og en utendørs dusj med kaldt vann. Foto: Becky Zeller/Visit Norway
<b>MOSS KURBADSTUE:</b> På Verket Småbåthavn i Moss har det dukket opp en innbydende attraksjon: den flytende badstuen Moss kurbadstue. Råd og tips er å ta med eget drikkevann, badetøy og to håndklær, ett til å sitte på og ett til bading. Her er en liten garderobe hvor man kan skifte og oppbevare personlige eiendeler. 
MOSS KURBADSTUE: På Verket Småbåthavn i Moss har det dukket opp en innbydende attraksjon: den flytende badstuen Moss kurbadstue. Råd og tips er å ta med eget drikkevann, badetøy og to håndklær, ett til å sitte på og ett til bading. Her er en liten garderobe hvor man kan skifte og oppbevare personlige eiendeler.  Foto: Nicholas Ryan Coates/Visit Norway

Tørkerom

Badstubad var nemlig utbredt i Norge og store deler av Nord-­Europa i middelalderen (år 500–1500 i vår tidsregning). Men siden badetøy ikke fantes på den tiden – og begge kjønn hadde samme badedag – ble denne tradisjonen selvfølgelig mislikt av deler av presteskapet. Etter hvert som kristendommen tok kraftigere grep om liv og lære gikk derfor badstubad i glemmeboken i Norden – med unntak av i Finland.

<b>KRÆMMARVIKA RORBUER OG SAUNA:</b> På Ballstad havn i Lofoten kan du slå to fluer i ett smekk: rorbuferie med badstue. Ballstad er et lite sted, men med en stor fiskerihavn hvor det drives helårsfiske. Herfra kan du være med på alt Lofoten har å by på av natureventyr på land og på vann for så å mykne stive muskler i en glohet badstue etter dagens økter. 
KRÆMMARVIKA RORBUER OG SAUNA: På Ballstad havn i Lofoten kan du slå to fluer i ett smekk: rorbuferie med badstue. Ballstad er et lite sted, men med en stor fiskerihavn hvor det drives helårsfiske. Herfra kan du være med på alt Lofoten har å by på av natureventyr på land og på vann for så å mykne stive muskler i en glohet badstue etter dagens økter.  Foto: Christine Baglo/Visit Norway
<b>HEIT SØRFJORDEN SAUNA:</b> Denne badstuen ved Sørfjorden – en sidearm til Hardangerfjorden – tilbyr både en dampende sauna og som seg hør og bør et friskt fjordbad. Badstuen ligger på Børve, 5,7 kilometer sør for Lofthus. Den står ytterst på kaikanten og byr på utsikt til både fjord, fjell og fonn.
HEIT SØRFJORDEN SAUNA: Denne badstuen ved Sørfjorden – en sidearm til Hardangerfjorden – tilbyr både en dampende sauna og som seg hør og bør et friskt fjordbad. Badstuen ligger på Børve, 5,7 kilometer sør for Lofthus. Den står ytterst på kaikanten og byr på utsikt til både fjord, fjell og fonn. Foto: Tor Hveem/Visit Norway

Badstuene har siden middelalderen likevel vært kjente bygninger i bygde-Norge, nesten på linje med stabburet. Badstuene ble ikke revet selv om badstubad gikk av moten. De fikk en ny nyttefunksjon.
I århundrene etter 1500 og de følgende hundreårene tok bøndene dem i bruk som tørkerom for korn, malt og kjøtt.

Badstuer 

<b>SOLSTRAND HOTELL OG BAD:</b> På Os i Hordaland har historiske Solstrand hotell holdt det gående helt siden 1896. Herfra kan spa- og badstue blant annet kombineres med dagsturer på fjorden med katamaran med innlagt lunsj og historiefortellinger. 

Det internasjonale ordet sauna for badstue kommer fra finsk. Noe som er naturlig siden finnene var det folket som holdt tradisjonen i hevd i Norden og Nord-Europa siden middelalderen og fram til det 20. århundre. De siste årene har forskere ved Universitetet i Øst-Finland jaktet på helsefordeler med sauna. De har kommet fram til at regelmessig bruk av badstue gir lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, plutselig hjerte­stans, Alzheimer og demens. For mer info om norske badstuer sjekk:

www.norgesbadstulaug.no/kart-­badstuer-i-norge

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 31 2022

Badstue-boomen har røtter flere hundre år tilbake i tid.

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2022.

Les også