Gå til innhold

Kan melken være uten nok næring?


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

I gml dager sa de at morsmelken ikke var nærings til nok. Jeg er blitt fortalt at det ikke stemmer så lenge man har melk. Hva er riktig? Kan melken være slik at den ikke er næringsrik nok for barnet?

 

Anonymous poster hash: 84839...5d7

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Foreløpig anbefaler man fullamming til 6 mnd fordi man mener at morsmelken gir nok næring. Dette er anbefalinger som kan endre seg i fremtiden, da en del forskning har vist at en god del babyer etter 4 mnd trenger ytterligere næringsstoffer, særlig B12. Se www.forskning.no.

 

Anonymous poster hash: f6261...8cf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ammehjelper / ammehjelpen.no

 

De aller, aller fleste har melk som inneholder alle næringsstoffer barnet trenger, både vitaminer og mineraler og en god balanse av fett, protein og karbohydrater.

 

Så er det noen unntak. Det ene er dersom mor har et ubalansert kosthold som gir HENNE mangel på næringsstoffer. Veganere som ikke får i seg nok B12 er den mest vanlige, men også kvinner som av en eller annen annen grunn mangler næringsstoffer i kroppen - det være seg B12, jern eller andre ting. Ikke alle vitaminer i melka påvirkes av mors kosthold. Som regel er det også slik at melkeproduksjonen har førsteprioritet, slik at selv om mor har jernmangel eller B12-mangel så har ikke melka det. Men det er klart at dersom mors lagre/nivå er svært lavt over tid så kan det påvirke melka.

 

Dersom mor produserer svært mye melk hender det at barnet får i seg forholdsvis for mye melk med lavt innhold av fett og høyere innhold av karbohydrater/melkesukker. Ofte vil barnet "kompensere" ved å spise desto mer, slik at totalen gir nok energi (vitaminer og mineraler er som regel dekket av mindre mengder enn det barnet faktisk spiser). En del barn gjør ikke dette, og vil da kunne legge dårlig på seg. Dette betyr ikke melka er næringsfattig, men kombinasjonen av mengden melk barnet får i seg og energiinnholdet i denne gjør at barnet ikke legger nok på seg. "Fiksen" da er noe vi kaller "full tømming&intervallamming", som vil si at produksjonen justeres ned slik at den er i takt med barnets behov, og barnet vil da få i seg melk med passe mye næring.

 

Et unntak fra akkurat dette er premature og syke, som kan trenge "spesialtilpassinger" i kosten, slik at det ikke får all melka mor produserer (men heller siste del av pumpingen - de fleste dette gjelder pumper). Dette vil være medisinske råd som sykehuset gir og bistår med, og ingenting man trenger tenke på eller prøve på selv.

 

B12-studiene noen snakker om er små og mangler en frisk kontrollgruppe. Dermed vet man ikke om B12-mangel er vanlig hos friske barn, eller om det er noe som har rammet barn med sen utvikling (og kanksje er årsak til utviklingsforsinkelsen). Man har sett på barn med utviklingsforstyrrelser og gitt en gruppe av disse B12-tilskudd mens en annen gruppe ikke har fått tilskudd. Barn uten symptomer på B12-mangel er ikke med. Dersom det viser seg at det faktisk ER et problem med for lite B12 i brystmelk, vil det nok være mer effektivt og ha mindre innvirkning på folkehelsa (for amming ER viktig for folkehelsa!) om ammende mødre fikk B12-tilskudd fremfor at barnet skulle få tilskudd (rekk opp hånden de som ikke har klart gi tran hver eneste dag...) eller at barnet skal få MME i tillegg til ammingen, med de konsekvensene det lett kan ha for en velfungerende amming.

 

Jern og sink finnes i morsmelk, i varianter som tas svært lett opp av kroppen. Sammen med lagre i kroppen fra fosterlivet er dette tilstrekkelig i 6 mnd, deretter trengs det for mange ekstra tilførsel i form av fast føde. Barn som ikke vil ha noe særlig mat utenom melk kan man enkel sjekke jernstatus på ved blodprøve dersom man er bekymret, og evt gi jerntilskudd om det trengs. Ingen grunn til panikk om barn over 6 mnd ikke VIL ha fast føde altså. Vi lever i Norge i 2014, vi kan faktisk sjekke og fikse dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...