Gå til innhold

Div. info om stønader for aleneforeldre! HOLD OPPE :)


serin@

Anbefalte innlegg

Dersom du er alene og har hovedomsorgen (min. 60%) kan du søke om følgende:

 

OVERGANGSSTØNAD: (ofte omtalt som OS): Ny sats er på 11 965 kroner pr. måned og reduseres dersom arbeidsinntekten omregnet til årsinntekt er 37 000 kroner eller mer.

Dersom du er uten jobb/student kan du å full OS. OS kan man få i 3 år. Den kan utvides til 5 år dersom man er jobbsøkende/under nødvendig utdannelse (strenge regler på hva som er "nødvendig" utdannelse. Har du noen form for yrkeskompeanse anser oftes NAV ny utdanning som unødvendig.) Dersom du er i jobb an du motta redusert OS. OS reduseres med 40 øre pr krone du tjener over 2500 kr i mnd(som er fribeløpet, 1/2 G) Formel for å regne ut vor mye OS du har krav på: LØNN (før skatt) -2500= beløp. Beløp*0,4=SUM (Summen som skal trekkes fra full OS). Ta så 11.965 -SUM så har du funnet ut hva du vil motta i OS i mnd(denne er skattepliktig) OS utbetales den 20. hver måned. Den kommer dog ofte noen dager før tiden.

 

UTDANNINGSSTØNAD: Dersom du oppfyller kravene for å få OS kan du også på US. Du kan da få dekt skolepenger(opp til et vist beløp), skolebøker, reiseutgifter, flytteutgifter, boutgifter dersom du må penle/flytte etc..Dersom du har utdanning fra før av får man vanligvis ikke dette.

 

BARNETRYGD: Du får en barnetrygd ekstra.(970 kr kra i mnd). Har du et barn får du for to, men har du to får du for tre. Barnetrygd utbetales i slutten av hver måned.

 

SMÅBARNSTILLEGG: Dersom du har full OS får du også et småbarnstillegg på 660 kr i mnd. Det utbetales sammen med barnetrygden og må ikke søkes om særskilt. Det kommer automatisk om man har utvidet barnetrygd og full OS. Utbetales tom mnd barnet fyller 3 år.

 

BARNEBIDRAG: Hvor mye kommer an på din inntekt, barnefars inntekt og ikke minst omfanget av samvær. Bidragskalkulator finner man inne på NAV's nettsider. Kalkulatoren kan ikke brukes for å beregne idrag for flere barn. Ta da kontakt med NAV for hjelp til beregning. Man kan også søke om forskuddsbidrag, man må da også ha avtale om innkreving av bidrag gjennom NAV. Full forskuddsbidrag er 1250 kr i mnd. Man får fullt forskudd dersom man kun har OS.

 

KONTANTSTØTTE: Dersom man har barn under 3 år men over 1 år som man ikke har i barnehage får man 3300 kr i mnd i KS. Har man redusert plass får man redusert KS. Dette gjelder alle, ikke bare aleneforsørgere, men tar det med likevel. Søkes om hos NAV. Første utbetaling er måneden etter at barnet har fylt 1 år.

 

STØNAD TIL BARNETILSYN: Man kan få dekt 64% av faktiske utgifter til barnehage/dagmamma. Søkes om hos NAV. Vær også OBS på at man kan få billigere barnehageplass som aleneforsørger med dårlig råd i kommunale barnehager. Man blir også prioriterti køen i enkelte kommuner.

 

I noen komunner har de også FRI PLASS for enslige forsørgere. Kontakt barnehage kontoret i din komunne for mer info!

 

BOSTØTTE: Søkes om hos HUSBANKEN/BOLIGKONTORET I KOMMUNEN DIN. IKKE hos NAV. Du må ha inntekt under 180.000 i året for å få støtte. Kan søkes om tre ganger i året. Søknadsfristene er rundt 10. februar, 10. juni og 10. september. OBS: I løpet av høsten kommer nye regler i bostøtteordningen med månedlig behandling, så da slipper man disse fristene og pengene utbetales raskere. Ikke etterskuddsvs for månder slik det er i dag. Lurer du på hvor mye du få? på www.husbanken.no kan du selv beregn hvor mye du har krav på på kalkulatoen i menyen til høyre på siden. Her kan du også laste ned søknadsskjema og lese alt du trenger å vite om bostøtteordningen. Utbetales rundt den 1. i måneden.

 

Noen komunner har også komunal bostøtte som du kan søke om før den 1. i hver mnd. Denne mottas helt til Husbankens bostøtte blir innviglet.

 

Les også mer på http://www.nav.no/page?id=267

Der står alt man trenger å vite om NAVs ytelser.

 

 

STUDENT: Man kan motta full støtte fra lånekassen. OS redseres ikke den grunn. MEN...vær obs på at du etter omgjøringen vil sitte igjen med et STORT lån. OS er en trygdeytelse, og dersom man har over 65.000(ca.beløp, husker ikke eksakt beløp nå) kr i året i trygd kutter de stipenddelen. Mesteparten av det man får utbetalt blir derfor lån. Akkurat hvor mye kan man regne ut på lånekassens kalkulatorer på www.lanekassen.no

 

:::::::::::KUN FOR OSLO:::::::

 

LEGAT: Man kan sikre seg litt ekstra penger til sommeren gjennom denne linken:

http://www.overformynderiet.oslo.kommune.no/legater/

 

KOMMUNAL TILLEGGSPENSJON OG SMÅBARNSTILLEGG:

Dersom du bor i Oslo og har full OS kan du søke om dette. Det utgjør 134 kr + 643 pr mnd for første barn, 450 for neste etc.

LES MER PÅ: http://www.helse-og-velferdsetaten.oslo.kommune.no/omsorg_og_sosiale_tjenester/tilleggspen sjon_barnetillegg_og_frikort/

 

********************************************************* ******************

 

ALENE OG GRAVID UTEN JOBB? Husk at du har krav på BÅDE OS og Engangsstønaden. OS har du krav på fra 2 mnd FØR termin, mens Engansstønad kan utbetales etter 26/28 fullgåtte uker(forskjellige regler avhengig av hvilken kommune du tilhører)

 

**************************************************************************

 

Sjekk også: www.aleneforeldreforeningen.no

www.alenemedbarn.no

www.f2f.no (foreningen 2 foreldre)

 

 

EKSTRA INFO ANG OS: Overgansstønad er skattepliktig inntekt. Barnetrygd og barnebidrag er ikke skattepliktig.

Det skal imidlertid ikke betales inntektsskatt eller trygdeavgift når du mottar overgangsstønad og din alminnelige inntekt etter visse korrigeringer ikke overstiger kr 95 300. Fradraget gis automatisk. Er inntekten høyere enn kr 95 300 skal inntektsskatten og trygdeavgiften reduseres slik at den ikke utgjør mer enn 55 % av inntekt ut over kr 95 300.

 

Man kan søke om å slippe og betale skatt. (frikort) pga. lav skatteevne. Det innvilges alltid til aleneforsørgere som lever av kun OS. Man kan trygt la være å skatte året gjennom, får ingen baksmell neste år. Skatter man får man det tilbake neste år, så mange som synes det er en fin måte å spare opp litt feriepenger på.

 

Har du barn med hjelpestønad sats 3 eller 4, kan du samtidig søke om utvidet OS-tid. Dette er for barn med ekstra omsorgsbehov, av en eller annen grunn.

 

Du kan da ha rett på OS helt til barnet er 18 år, om barnet har hjelpe stønad i disse satsene frem til fylte 18 år.

 

 

Tabell for OS ligger her :)

 

http://rundskriv.nav.no/rtv/lpext.dll/Kapitteloversikt/e05/e05k15?f=templates&fn =main-j.htm&2.0

 

 

Og husk å flytte dere over i skatteklasse 2. Som aleneforsørger har man krav på å betale mindre skatt. Vær obs og følg med på lønnslipper, regn ut og sjekk selvangivelsen nøye, er ikke rent sjeldent det er blitt tull med dette.

 

 

Du som lever på uføretrygd/midlertidig uføretrygd kan få ett slags barnetilegg/forsørgertilegg:

 

Barnetillegg

 

Du kan få barnetillegg hvis du har barn under 18 år som ikke forsørger seg selv. Størrelsen på barnetillegget er 40 prosent av grunnbeløpet for hvert barn. Barnetillegget reduseres dersom du har mindre enn 40 års trygdetid. Tillegget kan reduseres eller falle bort dersom den samlede inntekten til foreldrene overstiger et fastsatt fribeløp.

 

 

Engangsstønad.

 

Om man ikke har tjent seg opp til foreldrepenger:

Engangsstønad gis ved fødsel og ved adopsjon dersom du ikke har rett til foreldrepenger.

 

Du må være medlem i folketrygden på det tidspunktet du føder eller adopterer barn, for å kunne ha rett til engangsstønad.

 

Dersom du føder barn og ikke har tjent opp retten til foreldrepenger, kan du få engangstønad ved fødsel. Engangsstønaden gis for hvert barn du føder.

 

Dersom du adopterer barn under 15 år og ikke har tjent opp retten til foreldrepenger, ytes det engangsstønad for hvert adopterte barn. Det samme gjelder dersom du er mann og adopterer alene.

 

Adopsjon av ektefellens barn gir ikke rett til engangsstønad.

Riktig søknad gir raskere svar

 

Du må sette fram skriftlig krav om engangsstønad. Krav settes fram på blanketten "Krav om ytelser ved fødsel og adopsjon" - NAV 14-05.05 til ditt lokale Nav kontor

 

Engangsstønad utbetales vanligvis i forbindelse med fødselen/adopsjonen. Ved fødsel kan stønaden tidligst utbetales i 26 uker.

 

Krav om engangsstønad må settes fram senest seks måneder etter fødselen eller omsorgsovertakelsen ved adopsjon.

 

Hva sier loven?

Les mer om regelverket for engangsstønad i §§ 14-14.

 

Satser:

Engangsstønad ved fødsel eller adopsjon

Beløp pr barn

33 584 kr.

 

Husk å melde flytting ved samlivsbrudd! Ingen stønader kan søkes om før du og andre foreldren bor på hver sin adresse.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

  • 3 uker senere...

Uff ikke nok med at jeg har det helt grusomt om dagen pga skillsmissen,men det er jo i tillegg så mye man må sette seg inn i :(

 

Men genial tråd!! og til stor hjelp :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

  • 2 uker senere...
  • 4 måneder senere...
  • 3 uker senere...

Annonse

  • 3 uker senere...
  • 2 uker senere...
  • 1 måned senere...
  • 1 måned senere...
  • 3 uker senere...

vil bare legge inn noen kommentarer

 

Barnetilsyn : må være i jobb,for å få det

 

Bostøtte : Der er grensen på årsinntekta 250 tusen kr,max beløp på ca 2500 kr i mnd,og det utbetales den 10 i mnd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Barnetilsyn; I jobb/arb.søker eller student = nødvendig aktivitet utenfor hjemmet som gjør at barna trenger barnehageplassen.

Man kan også søke om redusert betaling i bhg om man har under 240 000 kr i årsinntekt.

Er du student og tar nødvendig utdannelse får du ca 25000 kr av NAV til skolepenger ved videregående utdanning og ca 50000 kr til høgskole samt ca 1000 kr mnd i utdanningsstønad om du får full OS.

 

Her må man søke bostøtte innen den 14 hver mnd og får da utbetalt den 10 mnd etter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...