Gå til innhold

Retningslinjer

Regler for Foreldreforum (Barn i magen og Din Baby)

Vi oppfordrer dere til å være høflige, vise god folkeskikk, og opptre som dere ville gjort i diskusjoner ansikt til ansikt.

Rapportere regelbrudd: Dersom du ser et innlegg du mener bryter med reglene, kan du ta kontakt med oss ved å bruke rapporteringsknappen, personlig melding til admin, eller ved å poste et innlegg i Ris, ros og spørsmål om forumet.

* Man kan ikke regne med at innlegg eller tråder vil bli slettet av admin dersom man skulle angre posting.

Du kan ikke poste innlegg som inneholder:

* Oppfordring til, tilretteleggelse for eller forherligelse av brudd på norsk lov. Man kan diskutere eksisterende lovverk, men debatt rundt for eksempel rusmidler som er ulovlige i Norge vil bli slettet. Eksempler på brudd på denne regelen innebærer oppfordring eller forherligelse av skatteunndragelse, svart arbeid, voldsbruk, ufarliggjøring av voldtekt og brudd på dyrevelferdsloven.

* Krenkende, hetsende, injurierende utsagn, samt trakassering eller trusler. Herunder vises til Straffelovens §266 om hensynsløs atferd og §267 om privatlivets fred.  Selv om du kan dokumentere dine ytringer som sannhet, kan innlegg slettes for krenkelser og injurier om ytringene anses å være til skade for omtalte part, deres omdømme og privatliv.

* Spekulasjoner eller ryktespredning. Det er ikke tillatt å spre rykter gjennom vårt forum, eller spekulere rundt årsakssammenhenger man ikke kjenner, når dette vurderes å være til skade for den eller de omtalte partene, eller deres nærstående.  Du har selv ansvar for å dokumentere dine påstander fra anerkjente kilder i tilfeller hvor årsakssammenhenger ikke vurderes å være allmenn kjent. 

* Diskriminerende, nedsettende eller hatefullt innhold. Med dette menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor en gruppe på grunn av deres hudfarge, kjønn, nasjonale eller etniske opprinnelse, religion eller livssyn, legning, leveform eller orientering, eller nedsatte funksjonsevne. Moderatorene tar utgangspunkt i Straffelovens §185, men på foreldreforumet tillater vi heller ikke innlegg som inneholder oppfordringer til eller fyrer opp under hat.

* Brukerdebatt eller brukerangrep. Brukerdebatt er å diskutere enkeltbrukere, altså personen bak brukernavnet, som å diskutere enkeltbrukerens psyke og/ eller privatliv, eller bruk av nedsettende karakteristikker. Det er derimot tillatt å diskutere ytringer fremmet av en spesifikk bruker i en debatt. Brukerangrep er å gå til angrep på brukere man diskuterer med. Diskuter sak, ikke person. Vi tillater positiv brukerdebatt i form av skryt og/eller tråder ment som humoristisk innhold.

* Persondebatt eller personangrep. Persondebatt er å diskutere en identifiserbar person eller på andre måter legge opp til debatt om andre identifiserbare personer som ikke har valgt å eksponere seg selv. Personangrep er angrep på tredjepersoner, i motsetning til brukerangrep som er angrep på brukere.

Mindreårige har et særskilt vern i norsk lov. Uavhengig av hvordan andre velger å omtale sine egne eller andres barn, har vi i Egmont Story House et selvstendig ansvar for hva som publiseres på våre plattformer. På Stor House Egmont sine forum vil omtale av identifiserbare barn bli moderert strengt.

Det er for eksempel tillatt å diskutere en politikers eller annen offentlig person sitt virke, men ikke offentlige personers familie, privatliv eller utseende.

* Latterliggjøring. Tråder og innlegg som kun opprettes for å latterliggjøre noen tillates ikke, selv om de ellers ikke kan karakteriseres så sterkt som hets eller krenkelser. Svarinnlegg med latterliggjørende emojies/ bilder, språkpirk, «Så teit» eller liknende kan ryddes under denne regelen.

* Identifisering av privatpersoner og annen gjenkjennbar informasjon gjennom for eksempel navn, adresse, telefonnummer eller lenking til private profiler på sosiale medier til utenforstående er ikke tillatt, heller ikke oppfordring til identifisering av personer. Telefonnummer og epost-adresser til diverse offentlige hjelpeorganisasjoner, firma og etater er imidlertid lov.

* Diskriminerende, nedsettende eller hatefullt innhold. Med dette menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor en gruppe på grunn av deres hudfarge, kjønn, nasjonale eller etniske opprinnelse, religion eller livssyn, legning, leveform eller orientering, eller nedsatte funksjonsevne. Moderatorene tar utgangspunkt i Straffelovens §185, men på foreldreforumet tillater vi heller ikke innlegg som inneholder oppfordringer til eller fyrer opp under hat.

* Selvmordstanker eller selvskadingsmetoder. Vi ønsker på ingen måte at disse temaene skal være tabu, og forstår at mange kan ha behov for å skrive om problemene sine. Samtidig kan vi i Foreldreforum ikke vite hvem som har kompetanse til å hjelpe. Derfor vil slike tråder kunne bli stengt, og vi henviser til steder der man kan prate med noen som har kompetanse til å håndtere slike situasjoner.

* Spiseforstyrrelser. Vi vil fjerne/stenge innlegg/tråder som inneholder alt for lite matinntak eller store mengder trening uten tilstrekkelig matinntak. Helseskadelige råd fjernes.
- Tråder hvor trådstarter ber om råd til å bli undervektig ifølge BMI-kalkulator vil bli stengt. BMI er ikke likt for alle og man kan gjerne diskutere hvorvidt det er et godt mål for absolutt alle, men vi anser det som en god nok grense for hvor langt man kan gå med å gi råd for å gå ned i vekt. Les mer om hvorfor vi har valgt dette på Kvinneguidens forum. 


* Det er ikke tillatt å signere som helsepersonell/ yrkestitler innenfor helsesektoren i tråder som omhandler og samtidig gi råd om sykdom, medisinering, dosering og lignende. Dette gjelder sykepleiere, leger, psykologer, farmasøyter eller annet helsepersonell, samt personer som er under utdanning i disse yrkene.

* Diskusjon rundt dosering av medisiner og "medisintips" slettes. Diskusjon rundt dosering av medisiner og kosttilskudd, og "medisintips" slettes. Foreldreforum har ikke nødvendig kompetanse til å luke ut potensielt farlige råd og tips, og vi vil derfor ha en nulltoleranse på dette. Erfaringer knyttet til medisinbruk, som ikke går på diskusjon av dosering og "tipsing" kan ved noen tilfeller bli stående, dette blir vurdert av admin fra gang til gang. Er man usikker på slike ting, kan man konferere med felleskatalogen, eller aller best; ta kontakt med apotek eller lege. Dersom innholdet i tråden vurderes til å være såpass alvorlig at det er fare for liv og helse, kan tråden stenges med henvisning til lege.

* Spam eller tulleinnlegg. Misbruk av taggefunksjonen regnes som spam. 

* Lenker skal postes direkte uten omgjøring av fremvisning. Lenker som fører til andre sider enn hva lenkeadressen viser vil oppfattes som regelbrudd.

* Ensidig meningspåvirkning eller propaganda. For eksempel gjennom konsekvent å sverte en folkegruppe, religion, livssyn, kjønn, legning eller rase.

* Kontaktannonser vil bli slettet. Det er derimot lov å søke etter venner, eller arrangere treff i venneforumet.


* Stemmesanking, innsamling eller utdeling av penger eller lignende. Dette gjelder også oppfordringer til å stemme i ulike konkurranser og tigging. Det er lov å lenke til offentlige, veldedige innsamlingsaksjoner, som f.eks. TV-aksjonen eller Kreftforeningen. Det er heller ikke tillatt å tilby andre brukere økonomisk hjelp (for eksempel tilby penger, klær, husrom eller andre materielle goder).

* Reklame og annonsering for varer og tjenester, også når disse er gratis. Du kan heller ikke spre affiliatelenker eller lignende. Å lenke til sin private blogg er ok hvis lenken har relevans til tråden, og det er en aktiv tråd. På vårt spåforum er det lov å spå/etterspørre spåing, men å ta betaling for tjenesten er ikke lov. I forumet "Dagmamma og barnehage" kan man annonsere for, eller søke etter dagmamma.

* Datainnsamling i jobb- eller studiesammenheng eller verving av intervjuobjekter. Noen brukere er merket Firmabruker, de har da en egen avtale med Foreldre.no.
* Firmabrukere forbeholder seg retten til å komme med tilsvar i poster, men har ikke lov til å bruke forumet til salg eller reklame. Har du spørsmål kontakt forumansvarlig på 
epost eller PM.

* Gjengivelse av tekst, bilder og annet innhold fra eksterne sider. Du er selv ansvarlig for at du har de nødvendige tillatelser til å legge ut tekst, bilder, video eller annet innhold. Ved sitering av innhold må det alltid vises til kilde, og det er her på foreldreforumet kun tillatt med et lite utdrag på omtrent tre setninger. Unntaket er dersom det å vise til kilde identifiserer en person som ikke selv har søkt offentligheten, som for eksempel i lukkede Facebook-grupper. Vi tillater ikke at det deles hele artikler, blogginnlegg eller lignende, verken via tredjepart eller direkte postet i forumet. Når det gjelder bilder er disse omfattet av åndsverkloven, og må lenkes til.

*Spoiling. Dette skal markeres i tittelen på tråden, og helst også i selve tråden, så man minsker sjansen for at andre får ødelagt fremtidige underholdningsopplevelser. Selv om mange ser film og serier i det de kommer ut, ber vi om at dette allikevel respekteres. Spoiler lages ved å trykke på øye-ikonet på tekstverktøylinja, eller ved å skrive [ spoiler ] teksten som skal skjules [ / spoiler ] uten mellomrommene.

* Seksualisert innhold. Vi aksepterer ikke deling av bilder eller filmer med seksualisert innhold eller bilder av intime kroppsdeler. Vi aksepterer heller ikke at man deler bilder av andre. Lenker til pornografisk innhold er ikke tillatt.

* Liberale holdninger til pedofili, eller på noen måte formidling av kontakt til pedofile/ websider med pedofilt innhold. Diskusjon om seksuelle handlinger i sammenheng med barn under den seksuelle lavalder i Norge er ikke tillatt.

* Vi vurderer innleggene på eget grunnlag og kan unnta dem fra forumets øvrige regler ved mistanke om lovbrudd, trusler om lovbrudd eller fare for liv og helse. Opplysninger Story House Egmont sitter med, som for eksempel IP-adresse, kan bli oversendt politiet eller andre offentlige instanser. Moderatorteamet kan vurdere om brukere må beskyttes mot seg selv ved å vise særlig hensyn overfor brukere som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine innlegg.


Øvrige regler:
* Innlegg som postet på Foreldreforum skal være skrevet på bokmål eller nynorsk så lenge dette er mulig, Hvis norsk ikke er morsmålet kan man skrive på svensk, dansk eller engelsk. Det er ikke tillatt å skrive på dialekt.


* Avsporinger ryddes når de forstyrrer debatten. Enkeltinnlegg som sporer av vil ikke nødvendigvis bli ryddet. Spørsmål og kommentarer til moderering blir ryddet som avsporing. Spekulasjoner om trolling kan ryddes som avsporinger.

* Tråder som passer bedre i et annet underforum kan bli flyttet.

* Anonym-funksjon:
Vi ønsker å tilby brukerne våre muligheten til å kunne poste med skjult brukernavn enten det gjelder sensitive spørsmål eller ikke. Ved å hake av for "post som anonym" når du skal poste et innlegg, vil brukernavnet ditt bli skjult i akkurat dette innlegget. Du er selv ansvarlig for å hake av denne boksen, moderatorene har ikke mulighet til å anonymisere innlegg i etterkant. Moderatorene kan sjekke brukernavnet bak innlegg med regelbrudd. Denne handlingen blir logget i forumprogramvare

Det er ikke lov til å gå til angrep på noen fordi de skriver som anonyme brukere - dette regnes som brukerangrep.

* Vi forbeholder oss retten til å slette/endre innlegg vi vurderer at bryter med reglene, eller som har innhold Foreldreforum ikke ønsker å assosieres med. Dersom du ser innlegg du mener bør slettes/redigeres, ta kontakt med oss via personlig melding, bruk ris og ros eller send oss en epost.

* Respekter administrator og moderator. Admin og moderator er her for å holde orden i forumet, ikke for å skremme dere vekk. Stenger eller ryddes en tråd, har dette en grunn. Hetsing og uthenging av admin i åpent forum eller på pm kan føre til utestengelse uten varsel.

* Grunnet spam og lignende, er det kun lov med én enkelt bruker her inne. Ved inaktivitet over to år kan vi slette brukere uten varsel for å frigjøre brukernavn.

* Det er ikke lov på noen måte å diskutere med seg selv, eller opptre som to forskjellige brukere ved hjelp av anonym bruker funksjonen i vårt forum.

Brukernavn, sletting av konto og utestengelse

Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere på bakgrunn av regelbrudd. Brukere som er utestengt fra forumet har ikke lov til å opprette nye brukerkontoer, eller på andre måter forsøke å omgå utestenging.

Brukernavn og profilbilde som bryter med reglene vil kunne bli slettet uten varsel.

Dersom man ønsker å endre brukernavn eller slette brukeren finnes det en klistret tråd for dette på Ris & ros. 

Innleggene dine vil ikke bli slettet om du velger å slette brukeren din. Dersom man ønsker å endre brukernavn eller slette brukeren finnes det en klistret tråd for dette på Ris og Ros. Når brukeren slettes, blir innleggene stående som gjesteinnlegg der brukernavn står som Gjest_Brukernavn. Vi sletter ikke innlegg i tillegg.

Ved inaktivitet over to år kan vi slette brukere uten varsel for å frigjøre brukernavn.

Brukere med aktive advarselspoeng kan ikke slette seg før disse har utløpt.

Moderatorteamet kan velge å gjøre unntak fra regelverket.

 

Lagring av personopplysninger - GDPR
Administrator modererer Foreldreforum utfra det til enhver tid gjeldende regelverket. Egmont Publishing har en legitim rett til å lagre data knyttet til brukere av vår plattform for å kunne drive reell moderering av forumet.

Dette innbefatter e-postadressen knyttet til kontoen, IP-adressene kontoen benytter, samt enhet man har logget inn med. Denne informasjonen har kun forumets administratorer tilgang til.

Videre vil admin kunne lagre regelbrudd som er fjernet på forumet og samle dem knyttet til en brukerprofil. Dette gjøres for å kunne utføre eventuelle sanksjoner som påminnelser, advarsler og utestengninger. Les mer om dette her hos Kvinneguiden.

Det er lagt inn en automatisk sletting av følgende:

- Alt lagret innhold bestående av regelbrudd som er fjernet fra forumet (og lagret på bruker) eldre enn tre år slettes permanent. Dette innebærer at vi kun vil lagre regelbrudd som er nyere enn tre år.

- IP-adresser eldre enn 56 uker (392 dager) slettes permanent.

- Koblingen mellom AnonymBruker og brukeren som skrev innlegget slettes permanent etter ett år.

- I tillegg slettes ulike kontohandlinger, som bytte av enhet eller at brukeren har endret visnings navn etter tre måneder. 

Dersom man ønsker innsyn i de lagrede regelbruddene, kan man kontakte forumansvarlig.

https://forum.klikk.no/foreldre/ er på https, og har to-faktor-innlogging for administratorer.

Du kan lese mer om Klikk.nos personvernregler her, og besøke Egmont Publishings personvernportal.

 

Rettigheter

Story House Egmonts diskusjonsforum er tilgjengelig for alle. Brukerne er selv ansvarlige for innholdet de poster. Story House Egmont kan ikke garantere riktigheten i innhold, dette er brukernes eget ansvar. Vi går ut fra at brukeren har de nødvendige rettigheter til innlegg som postes hos oss.

Når du skriver et innlegg på Foreldreforumet gir du samtidig Story House Egmont rett til å bruke innlegg og spørsmål slik de måtte ønske - på alle måter og i alle media, uten vederlag. Story House Egmont vil imidlertid ikke gjøre dette uten først å opplyse om dette til registrerte brukere, om det gjelder publisering andre steder enn på klikk.nos kanaler.

Det er ikke tillatt for andre å bruke tekster hentet fra forumet uten å innhente godkjenning hos Story House Egmont via Forumansvarlig. Videre må man også innhente samtykke fra den som har skrevet innlegget, som har rettigheter i henhold til loven om åndsverk. Vi henviser forøvrig til sitatretten. Det er altså tillatt å sitere mindre utdrag av tekster hentet fra forumet uten å be om tillatelse.

×
×
  • Opprett ny...