Gå til innhold

Toxoplasmose og Listeria


Elinsand

Anbefalte innlegg

Hei ! Jeg er gravid for første gang og er i 7. uke. Jeg har fått med meg at jeg skal holde meg unna Toxoplasmose og Listeria, men jeg vet ikke hva det er. Kan noen svare meg på det ?

Hilsen uvitende

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Toxoplasmose er en parasitt som gjerne er forbundet med sauekjøtt og katteavføring. Den kan også forekomme i annet kjøtt som f.eks storfe, og det er vel hovedgrunnen til at man skal være forsiktig med rått kjøtt/spekemat når man er gravid. I motsetning til det mange tror, kan toxoplasmose også finnes i norsk kjøtt. Mange har allerede antistoffer mot toxoplasmose.

 

Listeria er en bakterie som ofte forekommer i vann, og den vokser når det ikke er oksygen tilstede. Det er vel grunnen til at gravide blir rådet til å være forsiktig med røkelaks

 

Både toxoplasmose og listeria er relativt ufarlige for friske ugravide, men kan forårsake abort dersom man er uheldig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

hva hvis man allerede er smittet av toxoplasmose? vil det ha noe betydning for barnet og graviditeten? jeg har nemlig 2 katter og har hatt dem i 2 år, de er innekatter og jeg har blitt fortalt at jeg nok mest sannsynlig er smittet.

 

(unnskyld hvis du føler jeg tok over tråden.. :-s)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom en har blitt smittet av toxo allerede før en ble gravid, har du antistoffer mot denne parasitten, og ny smitte vil ikke føre til abort! Det er nok ikke så vanlig å få toxo av kattene sine her i Norge, men allikevel lurt å være ekstra nøye med hygienen etter skifte av kattekassa og graving i sand og blomsterbedd ute!

 

Lettest av alt: en blodprøve hos legen din vil fortelle om du har antistoffer eller ikke mot Toxoplasma. Godt mulig du ikke er smittet (har jobbet daglig med katter i mange år, både her og i utlandet, og var negativ både i det første svangerskapet mitt, og i dette også).

 

Har dessverre hatt triste historier om folk som har kvittet seg med kattene sine fordi de er blitt gravide i redsel for smitte...ikke nødvendig, selvsagt!

 

Når det gjelder Listeriose: bakterien finnes også i upasturiserte melkeprodukter jeg har blitt fortalt at melkeprodukter produsert i Norge ER pasturiserte (i hvertfall Tines?) - men kanskje andre har hørt annerledes?? Hvert å tenke på når man er i utlandet ihvertfall! kanskje holde seg unna iskrem i enkelte land også...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...