Gå til innhold

Søvn baby 9 mnd


Legokloss

Anbefalte innlegg

Hjelp!

Har en 9 mnd gammel baby som er helt håpløs når det kommer til søvn.

Et mareritt å legge både dag som natt. På dag må jeg kanskje gå en time i hurtig gange for å få baby til å sove, og noen ganger skrikes det mye i vognen også. Det soves det i 30 min før det er hyl og skrik. Har prøvd å trille vognen igjen etter 25-ish minutter i håp om at babyen skal vugges gjennom oppvåkningen, men uten hell. Det skrikes. Å legge i seng på dagen er umulig. Det lengste jeg har forsøkt er fem timer. Da gav jeg opp.

På kvelden er det også vanskelig å legge baby. H*n sovner etter et par timer, men må da frem med puppen for å sovne (før den tid funker ikke det heller)

Hadde en periode på noen måneder ca mellom 5-8mnd hvor babyen sovnet av seg selv, men det er tydeligvis et tilbakelagt kapittel. Når babyen endelig har sovnet våkner h*n mellom hvert 10min - hver time hele natten. Skriker noe så voldsomt at h*n setter i halsen, ikke får puste skikkelig ol. Igjen er det eneste som fungerer melk. I tillegg til at jeg holder på å gå i grøften av å være oppe (og amme) 10-20 ganger hver natt, så går det ut over matlysten på dag (baby spiser lite vanlig mat), vekt ("for høy") og gir luft i magen. Baby står opp mellom halv fem og halv seks. Da er det umulig å få h*n til å sove lenger selv om babyen er kjempetrøtt. Babyen kan både ved legging og morgen legge seg ned, lukke øynene og virke som h*n sovner, men så raser h*n opp, gråter og vekker seg selv. Virker jo redd for å sove.

Stryking, byssing, samsoving,kos, sang, stillhet, ro, pappa roer etc - ingenting virker.

Baby er forstoppet og jeg forstår jo at det kan innvirke på søvnen, men i så stor grad? Det er heller ingen forskjell etter at det er kommet avføring kontra når det har gått flere dager.

Babyen er også utredet for reflux med negativt resultat (i øvre normalområdet, men ok. Jeg synes likevel det gulpes mye som svelges igjen, hoster, hikker etc. Gråter på rygg, spenner seg i bue mm. Legger til at baby sover bedre når det bare drikkes pupp, men har forsøkt diett både uten kumelksproteiner og gluten uten endring.)

Har dere noen råd, lignende opplevelser osv?

Jeg er på ingen måte fortrolig med skrikekur av noe slag, det virker fryktelig unaturlig for min del.

 

Takknemlig for alle svar! Mvh utslitt uerfaren mamma.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Du må jo være helt utslitt!! Tar babyen flaske? Kan du komme deg litt ovenpå mtp søvn ved å la pappaen/bestemor/venninne ta barnet en hel natt?

 

Det første du bør prøve å ordne med er avføringsproblemet. Det finnes kanskje midler på apoteket som du kan benytte deg av? Alternativt ta med babyen til legen og få det på resept. Min er mye yngre enn din (og tar flaske) så jeg benytter meg av malt i melka og svisker i grøten. Jeg merker stor forskjell på søvnen de dagene hun har vondt i magen fordi hun ikke har bæsjet på en stund kontra de dagene hun er fin i magen.

 

En annen ting er at hvis du syns babyen gulper mye og generelt sett har det ubehagelig pga mulig refluks så gå tilbake til legen og be om å få resept på medisin mot dette. Selv om babyen fikk negativt resultat så ligger han i øvre normalområde og for babyen din så er det nok til at han det ubehagelig. Her bør du følge magefølelsen din og selv om det kan være vanskelig så gå tilbake og krev at babyen din får medisin mot det.

En ting som kan hjelpe er å ikke la han sove rett på ryggen, men prøv å hev hodeenden av senga slik at han ligger litt i vinkel i stedenfor (er det 45 grader de anbefaler mon tro).

 

Jeg føler med deg og håper at du finner en løsning på dette. Det kan ikke være enkelt for noen av dere!

 

 

 

 



Anonymous poster hash: bd123...7ae
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stor klem til deg!! Jeg vet akkurat hvordan du har det nå, for slik hadde jeg det med min mellomste også... Hun måtte faktisk bli 2,5 år gammel før hun begynte å sove skikkelig på natta, så du kan tro det satt langt inne å våge seg ut på en baby nr 3😁 Man blir jo helt tullerusk av ødelagt nattesøvn, og utrolig sliten når det også er krøll med soving på dagen. Så du har min fulle medfølelse, men så mange råd vet jeg ikke om jeg har dessverre... Men har du tatt med baby til manuellterapeut for sjekk av nakke/ rygg, siden du sier han/hun gråter i ryggleie? Det kan være verdt en sjekk, selv om det kanskje ikke er noe der så kan du ihvertfall krysse det av fra listen.

 

Du sier også at hn vekker seg selv opp rett etter innsovning, har du prøvd å "reive" baby? Tulle armene godt inntil kroppen med et pledd, slik at det blir trangt og ikke så lett å vekke seg selv opp med armbevegelser? Mest brukt på mindre babyer, men kan også funke på de litt større.

 

Samsoving ble redningen vår på natta, men jeg måtte likevel gå og bysse på henne av og til, for å roe henne ned. Trodde ofte det var tenner som gjorde henne vondt, men paracet ga gjerne liten effekt.

 

På dagen var det mye skriking i vogn, men bæresele elsket hun og roet seg veldig godt uten gråt. Manduca brukte vi mye, men det finnes mange andre typer på markedet også, Ergo og Beco Butterfly f.eks. Prøvd det?

 

Når hun sov i vogn var ikke vanlig trilling godt nok for å roe ned, jeg måtte løfte vogna opp på bakhjulene og la vogna "duve" oppe fra bakken. Litt vanskelig å forklare, og avhenger av en vogn med god fjæring. Hun våknet alltid etter 30 min, men hvis jeg var på med én gang fikk jeg henne som regel over 30-min.kneika med litt kraftig "duving" på vogna :P

 

Min var i tillegg skikkelig mammadalt, så det var lite hjelp og avlastning å få... Hvordan er det med din? Kan pappaen eller bestemor ta en natt innimellom så du får sovet ut litt?!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slenger meg på rådet om manuell terapeut. Det koster ingenting for barn og du kan krysse det av lista om undersøkelsen ikke viser noe spesielt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har fått mange gode råd ser jeg. Hvis i Oslo området: Marc de decker ved Balderklinikken. Prøv også å heve hodeende hvis refluks. Regner med det er tittet i ører etter ørebetennelse, ellers kan man jo gå til ØNH lege for å få sjekket ører og svelg skikkelig. Ikke alltid fastlegen får godt nok innsyn.

Det hørtes utrolig slitsomt ut, og baby lider jo av altfor lite søvn, stakkar.. Du har jo gjort alt i din makt, full støtte på å tilby pupp når det eneste som funker. (Men kanskje ikke så rart st gulper mye når får mye bryst..) Er baby urolig når våken også? Har du lest om High need baby? (Ikke at det løser noe, men kanskje man kan kjenne seg igjen..)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan være greit å lese litt om high need-baby ja! Min mellomste, som jeg skrev om over her, passet mange av kriteriene der ihvertfall. Ikke at det hjelper så mye rent praktisk kanskje, men da ser man ihvertfall at man ikke er den eneste som har det slik, og at det ikke er oss foreldrene sin "feil", men mer et personlighetstrekk hos baby :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Tusen hjertelig takk for fine og gode tilbakemeldinger!

Det skal nevnes at jeg har hatt baby til både manuellterapeut og kiropraktor uten at de fant noe. Det er riktig nok noen måneder siden nå, men regner med det ikke har oppstått noe siden?

Baby sov natten gjennom (20-06.00) frem til firemånedersalder. Da begynte alt. Det sammenfaller med introduksjon av fast føde (dog i små mengder ved den alderen), men ettersom eliminasjonsdiett ikke har ført frem (jeg har også holdt meg unna pga ammingen) tenker jeg at det også kan skyldes tilfeldigheter.

H*n får movicol for magen etter at lactulose/duphalac, malt, sviske, pære, kiwi og aprikos ikke hadde effekt. Baby får nå ut hard avføring dann og vann, men det er fortsatt treigt system.

 

Sengeenden er hevet og baby ligger i tillegg på en voksenpute (i samråd med lege)

 

Har forsøkt gaviscon og zantac zyrup til baby (resept fra lege), men også dette gir mye luftsmerter slik at vi er litt tilbake til start.

 

Jeg legger til at hun i våken tilstand på dagen er blid og fornøyd, sosial og godt utviklet motorisk og ellers ifht alder. Dette gjør jo også at legene mener det ikke kan være noe farlig. Det har de sikkert rett i, men det gjør ikke min nattesøvn noe bedre.

 

Jeg får ikke til å pumpe, og på natt virker det som trøsteeffekten/sovemedisinen puppekosen gir er viktigere enn selve maten, så foreløpig ser det dårlig ut med natteavlastning. Har heldigvis en bra mann som har kunnet ta babyen på morgenen så jeg får meg en time-to på puten. Det hjelper på!

 

Skal lese litt om high need babyer! Godt å se at dere ikke anbefaler skrikekur ol. Det var nemlig det jeg fikk beskjed om på sykehuset/helsestasjon og fastlege, og jeg fikk i tillegg kjeft for å amme på natt noe jeg synes virker absurd.

 

For tiden samsover vi så jeg ikke trenger å anstrenge meg sånn med alle disse oppvåkningene. Jeg har ikke hast med å få baby i egen seng og på eget rom.

 

Jeg nevner også at baby sover urolig (vrir seg til ene siden, ligger litt, vrir seg til andre siden, snur seg på magen, finner ikke roen ol), og våkner av den minste ting. Virker litt som om noe plager/irriterer og dermed våkner baby i alle de lette oppvåkningene. Er det noen av dere som vet når de søvnovergangene blir litt mer flytende? Kanskje baby kommer til å sove litt bedre da.

 

Enn så lenge får jeg bare fortsette med pupp og kjærlighet, smøre meg med tålmodighet og håpe på det beste; en dag må det jo snu🙈😁

 

Hva tenker forresten dere om å la babyen gråte sammen med meg eller far når baby får kos/sang/byssing etc men ikke pupp (det eneste som ser ut til å stoppe gråten?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har også forsøkt bæresele. Det er suksess og stor stas, men bare så lenge baby er våken. Når h*n blir trøtt og vil sove er det grining der også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Baby er som sagt i godt humør når våken, men jeg vil si h*n er urolig i den forstand at det alltid må skje noe. Sitter ikke i ro og spiser f.eks, må veive med beina, slå med flasken og leke med en leke for å spise🙈😂

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare noen tanker til deg, basert på mange års erfaring med spedbarn i jobbsammenheng: Uroen på dagen/natten kan også være tegn på at babyen er overtrøtt og stresset. Ville vært varsom med for mye stimuli- altså se på om du kan kutte ned på lydstimuli som tv og musikk, ikke så mye farting ut, prøve og tenke ro så mye som mulig. Masse kos, nærhet, massasje, bad, tenke at du må hjelpe babyen til å finne roen på dagtid- og fylle opp tanken hennes med det hun trenger av ro og nærkontakt før natten kommer.

Det kan hende du har prøvd alt dette før, men det er altså bare noen tanker til deg😊🌸

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for tips Lavidabella😊

Jeg har tenkt tanken selv, for har lest litt om det. Problemet er bare at h*n ikke har tid til å lose så veldig mye. Bad og massasje liker baby godt, men det gøyeste med det er å se hvor mye av badevannet h*n kan spurte utover gulvet, osv.

Forsøker å synge rolige sanger, men baby er ikke interessert i å høre etter/sitte på fang etc.

Er forøvrig ikke noen merkbar forskjell på søvn når baby har vært hjemme i ro en hel dag kontra ute på ting og tang. Men jeg skal absolutt ta det med meg, kanskje jeg bare må prøve litt videre.

 

Ellers kan jeg nevne at jeg i går gjorde et forsøk med å gi en paracet ved leggetid. Baby sov da i fem timer! Det har ikke skjedd på sikkert et halvt år. Resten av natten forløp på samme håpløse vis som vanlig, men det indikerer vel kanskje at noe er litt vondt? Eller er paracet veldig søvndyssende for babyer? Tenkte uansett å bestille en legetime til uken!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oiii, så bra da! Tror nok jeg ville prøvd en kveld til med paracet, for å se om det bare var et engangstilfelle?!

 

Men hvordan sover hn på dagen da, hvor mange blunder og går innsovning og søvn greit da? Jenta mi sov veldig urolig på natten, men egentlig var timene rett etter legging de aller verste. Da var det hyppige oppvåkninger med skrik, og hun trengte mammakontakt/ kos for å klare å roe seg ned og sove videre. Hun var nok ofte overtrøtt, siden overtrøtte babyer takler overgangen mellom søvnfaser dårligere og derfor våkner med skrik.

 

Problemet mitt var at dagsøvnen også var vanskelig, og det ble bare verre jo eldre hun ble. Vi måtte derfor bare gi opp dagsoving da hun ble 18 mnd gammel, med det resultat at hun ble altfor trøtt om kvelden og den urolige nattesøvnen bare fortsatte... Litt ond sirkel med andre ord, og vanskelig å komme seg ut av. Da hun passerte 2 år ble søvnen hennes gradvis tyngre og bedre, slik at hun ved ca 2,5 år endelig klarte søvnfase-overgangene uten skrik og voksenkontakt. Det var laaange 2,5 år, med mye frustrasjon og sliiiiten mamma og pappa! Desto større glede da det endelig snudde, og konklusjonen vår ble vel egentlig at dette rett og slett bare var noe hun måtte vokse av seg.

 

Forhåpentligvis snur det før for deres del, og kanskje får dere også noen svar hos legen nå til uka? Når det gjelder forstoppelse, så er min erfaring at barn som er forstoppet også plages av det på dagtid, og at det blir mye gråt og synlig smerte som kommer i bølger iløpet av hele dagen, og ikke bare natten. Men du sier hn er blid og fornøyd på dagen, uten episoder med smerte og gråt...? Sannelig ikke lett dette her, håper ihvertfall at det snart bedrer seg for dere og at nattesøvnen blir mer normal etterhvert, enten på den ene eller andre måten! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Annonse

Sovingen har jeg dessverre ikke råd på.

Men gi sviskemos eller sviskesaft. Gjerne et glass om dagen. Tilby vann ofte. Så vil magen bli god som ny. Håper det kan hjelpe på søvnen også.



Anonymous poster hash: 52933...d6b
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lest alle svarene nå. Du burde sette hardt mot hardt til legene. ift. paracet testen din. Ganske tydelig at det er mage/tarmproblem som plager den lille?



Anonymous poster hash: 52933...d6b
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...