Gå til innhold

Hjelp, jeg flytter til England!


Trappetrinn

Anbefalte innlegg

Heisann! 

Jeg og min partner har lenge snakket om å flytte. Jeg er født og oppvokst her i Norge, mens han er opprinnelig brittisk. Vi har nå vært sammen i seks år, og kjent hverandre i åtte. Min samboer flyttet til Norge for ca 10 år siden da han fikk jobb i et businessfirma, men han har alltid hatt et stort ønske om å flytte tilbake til sitt hjemsted. Jeg har gått en del runder med meg selv om dette her angående flytting. For meg er det første gang jeg skal bevege meg ut på ukjent sted. Vi har et fantastisk forhold, og selv om jeg synes dette med flytting til et annet land er skummelt, så vet jeg at det vil gå bra siden vi er flinke på kommunikasjon, forståelse og tillit. 

Allikevel er det mye som skal forberedes. Det som skremmer meg mest er dette her med den engelske velferdsstaten, her skjønner jeg nemlig ikke så mye. Jeg har prøvd å snakke med han, men jeg synes det er litt utydelig.. Kanskje fordi jeg er vant til det norske system? Hmm.... He he. Selv om vi besøker England og min manns familie mellom fem-åtte ganger i året, så blir ikke dette på samme måte som å bo der.. Jeg har liksom aldri tenkt noe særlig over dette her med "social policy" som de kaller det så pent. Vi har to barn, to gutter på 4 og 8 år. Om ca 8 måneder venter vi ei lita jente. Når det kommer til våre barn er jeg da så klart veldig usikker. Hvordan fungerer dette her med støtte, skatt og bidrag? Jeg kommer nok ikke til å skaffe meg jobb med en gang vi flytter siden jeg nå er gravid, og med tanke på mine barn og hjemme-tilstedeværelse. Jeg tenker også mye på barnehageplass, spesielt til min sønn på 4 år og den nykommende. 

Er det noen som har erfaring med nettopp dette? Evt. noen som har bodd i England og kan fortelle meg litt om velferdsstaten? 

Jeg gleder meg, samtidig som dette er veldig nytt og skremmende. Setter stor pris på all informasjon og hjelp jeg kan få! På forhånd, takk! :-)) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

https://www.gov.uk  er en side du bør titte på. Her finner du informasjon og skjemaer om det meste. 

 

Når jeg fødte datteren min i England fikk jeg mammapermisjon fra jobben 39 uker. Jeg fikk 90% av lønna betalt av jobben og 10% av lønna betalt av staten de første 6 ukene. Jeg måtte søke om maternity allowance etter disse 6 ukene. Jeg tror jeg fikk rundt 4-500pund i måneden. https://www.gov.uk/maternity-allowance/what-youll-get

 

Du må claime child benefit for barna dine. Jeg fikk ca 80pund i måneden (for 1 barn) https://www.gov.uk/child-benefit-rates

 

Du må sjekke om du kan claime child tax credit. Det finnes kalkulator for dette på nettet. https://www.gov.uk/child-tax-credit

 

Du må søke om child trust fund - jeg fikk ca 300pund. Disse pengene står nå på en konto i england og man kan sette inn inntil 4000pund per år mener jeg å huske. https://www.gov.uk/child-trust-funds

 

Du må søke barna inn på skole. 4-åringen din vil vel starte i reception vil jeg tro, avhengig av når han/hun fyllte 4 år. Dere bør bosette dere i et område med bra skoler. 

Barnehage er temmelig dyrt og standarden varierer veldig. Jeg var heldig og hadde barnehage via jobben. Jeg betalte ca 7000 norske kroner i mnd og det var da etter rabatter fordi jeg jobbet i bygget. 

 

En annen ting du bør skaffe deg er National Insurance number. https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

 

 

Det er det jeg kan komme på i farta hvertfall :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...