Gå til innhold

Inspirert av kristendom i skolen, hva med barnehagen?


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Vet ikke med dere, men jeg syns det er vel mye fokus på kristendom i barnehagen. Hver jul skal alle gå i kirka, på såkalt kirkevandring. De lærer om jesus og de tre vise menn osv..

I mine øyne burde barna også dras med i synagogen, tempel etc.

 

Selv om vi ikke står som medlem i kirka, så får vi brev om at barna (med fullt navn-i posten) er invitert i kirka for å få boka si. Hvordan har de i hele tatt lov å få ut opplysninger om ALLE barna som er født hvilket år? Hvor får de dette fra?

 

Er helt for at man skal lære om ALLE religioner, men syns kristendommen er litt påtvunget!

 

Hvordan er det i din barnehage? Vil gjerne høre fra ikke-kristne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg er ikke medlem av statskirken, men barna er. Faren er også men vi bor ikke sammen. Jeg fikk aldri noe brev fra kirken om denne 4-års boken så jeg etterlyste den ikke for å si det sånn;)

 

Barna gikk i en flyktningebhg som den kalles her i kommunen. De har bestandig ledige plasser til evt. flyktninger som kommer og derfor fins det veldig mange nasjonalitetet der. De tenner lys, lager julegaver, har Lucia+++ men var aldri i kirken. Hver dag i advent leste de litt om hvorfor vi feirer jul men det var lite hver dag og egentlig noe ungene syns var spennende. De lærte også god morgen på alle språk som var representert og de snakket om f.eks ramadan når det var tid for det.

 

Når jeg vokste opp hadde jeg ikke kristendom men livssyn. Var et flott fag og det er vel slik RLE er bygd opp idag. Her går de i kirken sammen med skolen. Jeg kunne nektet men det gjør meg lite. Tenker at ungene er istand til å gjøre seg opp meninger selv. Jeg syns derimot at disse gudstjenestene kunne handlet mer om hvorfor vi feirer ju og ikke forkynnelse. Det er jeg imot når det gjelder barn- uavhengig av om det er kristendom eller Islam det er snakk om.

 

Det eneste punktet jeg vil snakke med barna om dette og kreve et svar fra dem er om de velger kristelig komfirmasjon. Skal det gjøres i kirken får de også være kristne;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er for seriøst tema så det får du ingen svar på her inne. Du må heller spørre hva brukerne her inne tenker om foreldre som ikke kommer i kirken for å få utdelt 4-årsboken til barna sine.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå går vi bare i åpen barnehage men allerede der syns jeg de prakker mye kristendom på oss.

Mange av sangene er kristensanger noe de kunne spart seg for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lykke Fryd ♥

I vår barnehage er det, så vidt jeg vet, ikke noe fokus på religion og det er helt greit for meg. Hun vil tidsnok lære om både kristendom, islam, buddisme osv. og siden vi ikke tilhører noen religion så er det greit for oss at dette foreløbig holdes på den private arena og noe man kan lære om i skolen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo en egen formålsparagraf som skal følges da. Rammeplan sier også at vi skal ha fokus på religion. Før sto det at vi skulle ta våre på kristne verdier, mnd nå er dette endret på. Uansett er kristendommen en kulturarv vi bør ta vare på. Det er jo derfor vi feirer jul.

 

Er det ikke bære de som døpt i kirka som får tilbud om kirkeboka?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Vi er gift, har døpte barn, og går i "kristen" bhg. Men, fireårsboken droppet vi. Det er rett og slett måte på hvor mye vil engasjere oss i kirken selv om vi mener at kristendommen og mange av dens tradisjoner er en del av vår kultur som vi gjerne tar del av.

 

Fireårsboken droppet vi altså. Vi følger opp barna våre likevel;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

enig med deg. Her i heimen markerer vi flere forskjellige høytider. da gjør vi gjerne noe av det som man tradisjonelt gjør også prater vi om hvem som feirer dette og hvorfor. feks markerte vi divali på tirsdag. vi rengjorde hjemmet og tente lys og spiste god mat. så fortalte vi hvorfor hinduene markerer dette. 9 desember begynner vi å tenne lysene i hanukkastaken min. g når det åttende lyset er tent spiser vi ett godt måltid også leker ungene med den tradisjonelle dreidelen.

 

vi har også vært på besøk i synagogen i oslo, moskeen i urtegate, buddisttempelet på løvenstad, sikhtempelet på alnabru, hindutempel på slemmestad og i nabolagetskirke.

 

 

 

Anonym poster: a52cd779e7428626562946c8dea290bf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden Kristendom og Norrøn mytologi er det det har gått i her til lands, så er det også det jeg vil barnet mitt skal lære om først og fremst. Religionsundervisningen på barne-ungdomsskolen dekker alt det andre.

 

Men å reise til en moske feks hadde vært utelukket.

 

Anonym poster: 9c1035fc457fe3dd3cfd9cce72d7c696

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå går vi bare i åpen barnehage men allerede der syns jeg de prakker mye kristendom på oss.

Mange av sangene er kristensanger noe de kunne spart seg for.

Veit jo ikkje korleis det er der du bur, men her i byen er det kyrkja som står for tilbodet om åpen barnehage alle stadane eg veit om. Så då må ein vel nesten rekne med at det vert "prakka" litt kristendom...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så vidt jeg vet så har ikek barnehagene lov å praktisere noen form for religion, med mindre barnehagen faktisk er spesifikt kristen etc.

 

Offentlige/Kommunale barnehager har ikke lov å praktisere bordbønn, synge salmer osv. hvis det ikke er i forbindelse med læring.

 

Det var ihvertfall det jeg fikk beskjed om for 8 år siden da min eldste gikk i barnehage. Skolene har heller ikke lov.

 

Åpen barnehage er oftei regi av Kirken så der kan man vel ikke klage så mye. Da må man nesten la vær å gå eller bite det i seg. Jeg valgte det første alternativet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har en kristen formålsparagraf i både barnehage og skole, da vi har (til inntil nylig) hatt en statskirke. Siden stat og kirke nå er på vei til å separere seg, vil nok denne også bli fjernet, på sikt. Da vil det nok komme mye strengere restriksjoner på hva skolen får lov til i forhold til det mer "misjonerende" aspektet HI sikter til, som at barna skal i kirke, vektlegging av kristendom over andre religioner ect. Det er likevel unødvendig at skolen/det offentlige skal ha noe som helst påvirkning på barnas tro, mener jeg.

 

Det er klart at vi har en kristen kulturarv i Norge, noe som medfører at våre høytider/fridager vil fremdeles være tilknyttet kristne høytider. Selv om at jeg håper dypt og inderlig at noen av disse fridagene fjernes, og da særlig disse enkeltdagene i mai. Det ødelegger så utrolig mye for kontinuiteten i arbeidet!

 

 

Selv er vi ateister, så dette er noe jeg ser frem til :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...