Gå til innhold

Blir virkelig provosert av all kritikken som kommer om Utøya


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Alt som står om hva man kunne ha gjort annerledes....kunne man ikke tatt den diskusjonen utenfor media - så pårørende slapp....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

KAn få kappet hode av dette men jeg sier det uansett: Det som er gjort er gjort, og det hjelper ikke sitte i ettertid å påpeke hva som var feil, og hva som kunne bli gjort bedre! Mistet selv min 3mening på Utøya, men mener fortsatt dette!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jo, det nytter i aller høyste grad å lære av erfaring, dra lærdom av tidligere prioriteringer og vurderinger for å kanskje gjøre ting annerledes og bedre dersom det blir en neste gang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er helt enig. Det er lett å være etterpåklok. Noe helt annet å stå i en kaotisk og uoversiktlig situasjon. Synes forsåvidt at det er ok å diskutere "hva kan vi lære av dette" - men ikke denne kritikken som har kommet i etterkant hvor hele poenget er å kritisere de involverte som faktisk gjorde det beste de kunne ut fra den situasjonen de var i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Klart det må være lov å være kritisk.. Politiet kvidde seg for å dra ut fordi det var snakk om skyting.. Er man politi, er man samtidig inneforstått med at man kansje må ofre livet for å redde andre.

 

De kom ut i en gummibåt og hadde ikke beredskap fordi noe sånt aldri kunne skje i norge i følge politiet!!

 

Vel nå har det skjedd, og kan like godt skje igjen, så ja man må jo forsikre seg om at politiet er beredt, slik at det kan reddes flere iv neste gang noe sånt skjer!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg er helt enig HI!!! synes det er helt på trynet å prøve å gi "skylden" på noen andre enn kødden søm gjorde dette her! politiet gjorde det de kunne ut ifra den situasjonen oslo befant seg i på det tidspunktet!

 

synes det er helt utrolig at media holder på på denne måten! hvor ille er det ikke for de pårørende som i tillegg til å måtte leve med tapet av sine, nå skal sitte å tenke hva om politiet hadde gjort sånn og sånn i stedet....

 

personlig tror jeg ikke at 5-10 min hadde gjort den store forskjellen i antall drepte heller.... han drepte jo store grupper om gangen, og siden gikk han å leitet etter flere....

 

at politiet internt kunne gått igjennom om det var noe annet de kunne gjort, og evt lært av det til en annen gang er en annen sak, men jeg mener at politiet har gjort alt som stod i deres makt for å tatt denne idioten som jeg ikke vil nevne navnet på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Er litt enig i begge parter i denne saken. Selvfølgelig bør det granskes hva som kunne vært gjort annerledes, men å gå grundig inn i hver enkelts håndtering av situasjonen, med full mediadekning: dét syns jeg blir feil!

 

Norge er ikke beredt på en slik situasjon, og vi ønsker vel heller ikke en stat som bruker enorme ressurser på å alltid være på vakt for slike hendelser? Jeg ønsker i hvert fall ikke bevæpnet politi/militære på hvert gatehjørne, mistenkeliggjøring av alle sivile. Dessuten er ikke Ola Nordmann den som skal bedømme hvilke feil som er begått, og med den opphausingen av denne saken i media, åpner man for at mennesker som ikke har forutsetninger for å vite hvordan dette fungerer hverken økonomisk, teoretisk, eller praktisk, kan rope ut om ting de ikke forstår.

 

Selvfølgelig skal man gå gjennom dette, og evt. sette i gang tiltak som gjør oss bedre rustet til å takle en slik situasjon. Men man må ikke gå for langt og kreve overvåkning, bevæpnede styrker ute i gatene ol. Frykter at dette kan gjøre oss lik en politistat med overvåkning i hytt og pine, og helt motsatt av det åpne samfunnet vi har hatt hittil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med HI. det ble utført etter beste evne for denne gang, dette er ikke noe vi har opplevd før, så ingen kunne vite hva som sto i vente, og det sto derfor ingen beredskaps plan å følge opp. Nå vet vi at dette kan ramme oss også, og de klarer fint å lage en plan de kan følge ved eventuell kommende terrorangrep, men de trenger ikke ta dette over media, kunne fint skjermet oss som er pårørende!

Mistet selv tanteungen på utøya, og det verker å se all kritikken og debateringen rundt dette, og det å se reaksjonen til min bror og svigerinne når de får vite om all kritikken, det er hårreisende! De prøver å forsone seg med at sønnen dems er død, må de virkerlig rives i hjertene hver eneste dag, fordi politiet ikke hadde en plan, fordi de ikke kom så fort de kunne ha kommet om de hadde plan osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette handler ikke om etterpåklokskap synes jeg. Her er det avdekket et så sviktende system i alle ledd så det er kjempefint å ta opp dette.

Det er nå faktisk foreldre og andre pårørende som snakket med barna sine rett før Breivik ble pågrepet hvor de ikke lever idag.

Det er mange ting som må gjennomgåes her.

Hva er denne Delta gruppen egentlig opplært til? Hvis de vegrer seg for å konfrontere en skytende mann har vi lite bruk for dem. Ja man vil i verste fall øvre livet sitt men det hjørnet soldatene våre i Afghanistan også.

Hva hadde skjedd om det var ett enda avsideliggendes sted? Kunne det hende det tok 2 timer med bil dit? Hva da?

Hvorfor har ikke Delta skapskyttere som kunne tatt Breivik tidligere. Står at man operer i lag på 7, men det må da være mulig å gjøre en innsats selv om man er færre. Så bare helikopteret var da han stod i vannkanten hadde det vært bull problem for en skarpskytter å ta Breivik selv fra helikopter. Poenget her er vel at det kanskje bare er Telemarksbataljonen og forsvaret som har slik kompetanse?

 

Videre er det jo bekreftet at Breivik prøvde 2 ganger å overgi seg fordi han syntes han hadde skutt nok folk til å få den mediadekningen han ønsket. Han tok en pause og venter på tilbakemelding fra politiet, moe han aldri fikk. Hvorfor prøvde ingen å ringe han for å forhandle med han?

Hvorfor kom ikke ungdommene igjennom til politiet? Da det lokale 112 ikke svarte gikk det videre til nabokommunen? Men selv om det kom ikke alle igjennom. Informasjonen fra ungdommene var utrolig viktig for politiet hvor de kunne fått mer oversikt ute på øya. Her burde samtalene gått videre til andre politidistrikter slik at de hvertfall hadde fått svar. Det finnes vel ikke noe mer frustrerende enn å ikke få svar hos politi og ambulanse.

 

Hvorfor noe det ikke umiddelbart opprettet flyforbud over øya?

Hvorfor klarer ikke patruljen fra Buskerud å skaffe en skikkelig båt over til øya.

Hadde ikke han feige lederen stikker av med ferga hadde jo det vært en mulighet.

Hvorfor blir en 17 år gammel gutt satt på glattcelle i 17 timer mens foreldrene leger etter han fra Utøya?

Jeg har hvertfall 20 viktige ubesvarte spørsmål jeg kan komme på og jeg kjenner ingen Auf'ere som mistet livet.

Er veldig kritisk til hele operasjonen og håper det blir tatt masse lærdom av dette til senere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De kunne tatt diskusjonen utenfor media, og heller gitt en raport om hva de vil bedre og hvordan de vil planlegge best mulig for fremtiden. Så kunne de svart på de spm vi mennesker måtte ha, etter at de har klarlagt det hele. Bedre enn at vi skal sette både rieringen og politiet i tvil nå, og først om 6 månder få vite fremtids planene etter denne lærdommen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Poenget er at mange pårørende ønsker svar nå og ikke om ett år når kommisjonen går kommet opp med noe.

Stoler ikke helt på denne kommisjonen jens har rasket sammen uansett så spørs om de er kritiske nok.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Hadde ikke han feige lederen stikker av med ferga hadde jo det vært en mulighet."

 

Hvilken forskjell ville det vært om han ble igjen? Enda en omkommet.

Han hadde INGENTING å stille opp med.

Det var nå ikke han som kjørte den ferga. INGEN der ute var feige, det blir bare for dumt å påstå det.

Å kritisere politiet er en ting, men å begynne å "ta" en som var der ute- det kan du holde for deg selv.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Denne hendelsen MÅ granskes så grundig som overhodet mulig, for å finne ut nettopp hva som skjedde, hva som burde skjedd, hvorfor det skjedde og hvordan det skjedde. Det er første gang noe slikt har skjedd i Norge, og det er en hendelse politiet kan lære ufattelig mye av, hvis de klarer å kritisere seg selv og ta til seg konstruktiv kritikk.

 

Jeg er helt enig i at denne diskusjonen burde tas andre steder enn på forsiden av VG og DB. De pårørende (og de er det mange av) burde få lov til å begynne å finne roen og komme seg videre uten å få "hvis politiet hadde gjort sånn og slik hadde kanskje liv blitt spart" slengt i trynet hver gang de er i butikken. Meeen så er jeg en sånn særing som aldri ville plassert ABB på forsiden av avisene heller jeg da ... Den mannen burde bare glemmes og få råtne bort på isolat til han blir gammel, bitter og innser at han tok feil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flere pårørende reagerer jo selv på hva som kunne vært gjort annerledes - det er jo ikke så kjekt å vite at deres barn ble enten drept eller hardt skadd rett før de ble reddet når de kunne blitt reddet før om alt hadde vært på stell f.eks. med båtfrakt over til øya. Selvfølgelig skal man ha debatt rundt slikt, det er sånn vi lærer slik at neste gang noe sånt skjer så har man andre rutiner som sørger for at det fungerer enda bedre enn det gjorde nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor blir du provosert??

 

Hadde jeg vært pårørende, hadde jeg virkelig ønsket denne debatten! Mener ikke å "henge" de som var med på denne operasjonen, men det er jo helt tydelig at her er det MANGE ting som må forbedres!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Klarer ikke helt og sette med inn i de pårørendes situasjon. Men skjønner jo at de vil ha svar osv. Men blir faktisk litt irritert når journalistene gang på gang spør om hvorfor ting var sånn og sånn, nettopp fordi gjort er gjort. Dette er feil man må

lære av. Forferdelig trist at det måtte skje på denne måten. Men, det skjedde. Det blir ikke gjort om av at pressen til stadighet maser om dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så når du kommer til kriseteamet skal de si: "Gjort er gjort", og du svarer "Ja, du sier noe. Gjort er gjort".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når mannen får en telefon som sier at han skal løpe til ferga- han vet ikke helt hva som foregår, bare at han må løpe til ferga, der det ligger flere mennesker. Da burde han svømme istedenfor ja.

Det var vel ikke hans avgjørelse at ferga gikk da den gikk, Han bestemte ikke særlig mye i den situsajonen der nei!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg blir virkelig forbauset over slike innspill som HI's.

 

Mange her avslører en fullstendig manglende innsikt i følgende:

 

- De pårørendes behov for og krav på en ryddig granskning av alle faktiske forhold.

- Den prevantive virkningen en grundig granskning er ment å kunne gi, altså nødvendigheten av å dra lærdom ved dette.

- Medias mandat og rolle generelt. Media er som kjent den fjerde statsmakt. Deres oppgave er å stille de kritiske spørsmålene, og med rette. Selvfølgenlig skal offentligheten ha innsyn i dette. Hvis ikke hadde vi hatt et svært dårlig demokrati.

Flere her tar jo omtrent til orde for at pressen bør utelukke informasjon, legge lokk på den, ja nærmest sensurere seg selv. Det er helt utrolig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

La oss si, i terrorfrie tilstander, at barnet ditt døde som følger av at du ikke kom gjennom hos AMK, eller at ambulansen valgte å ta en omvei som forsinket oppmøtet med livsviktige minutter.

Jeg tror ingen foreldre da ville godtatt et "Gjort er gjort". De ville hatt svar. Det samme gjelder her - og dette har de krav på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han har jo sagt i media etterpå at han ikke ante hvem han kunne stole på og ikke fordi han trodde det var et kupp hvor noen prøvde å overta Norge. Det sier jo noe om hvor vanvittig det som skjedde var for de som opplevde det. De oppfattet det jo som en politimann skøyt på dem.

 

Når det gjelder hva politiet gjorde og ikke gjorde, så syns jeg de har gode forklaringer på det meste av kritikken som kommer mot dem. Det hjelper feks ingen hvis politiet drar et sted de frykter de kan bli skutt uten å ha kontroll, da ville jo ting i tilfelle tatt enda lengre tid, for da måtte de fått inn nye politifolk dit. Noen burde kanskje prøvd å forhandle med han, men politiet kunne jo ikke ane om forsøkene på å overgi seg virkelige var det eller om det var forsøk på å lure dem dit før de var klare for å skyte dem også.

 

Enig med dem som sier at ting bør gjennomgås, men utenfor media.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke snakk om å sensurere media, det er snakk om å gi disse debattene spalteplass andre steder enn på forsiden av de største tabloidene. Det er nok av plass inni avisa til å diskutere dette opp og ned og i mente om man ikke skal behøve å kline det utover forsiden med gigantiske fonter og dramatisk ordvalg i tillegg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det mange som ikke helt forstår hvordan samfunnet fungerer.

 

Selvsagt skal hendelsene granskes. Og selvsagt er det medias rolle å stille kritiske spørsmål og kreve svar. De pårørende krever svar, og media er både et talerør for de pårørende og en samfunnsvokter som skal ettergå de offisielle etatene for å påse at hver eneste stein blir snudd.

 

Dere som mener at dette bør foregå utenfor media: Tror dere virkelig det vil bli samme trykk på alle sider av saken når ingen stiller kritiske spørsmål til de som gransker? Tror dere virkelig at de pårørende er fornøyd med at det skal legges fram en rapport om ett år som ingen skal få komme med innspill til undervegs? Og tror dere virkelig at sorgen til de pårørende blir lettere å håndere bare fordi media legger lokk på saken sånn at de liksom skal "komme seg videre"!

 

Media skal selvfølgelig passe seg for å ta enkeltpersoner, men de har en stor og viktig oppgave fremover. Og jeg tror vi får bedre gransking av saken når media følger den tett for da blir det mulig for alle som vil å delta i debatten og komme med sine innspill via leserinnlegg ol.

 

Ja til full åpenhet! Ja til deltagelse fra hele samfunnet!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Ta diskusjonen utenfor media" Du fikk ikke med deg noen av talene etterpå eller? Om viktighet av åpenhet i samfunnet. Jeg tror ikke så mange mener at polititet ikke gjorde alt som sto i deres makt. MEN, vi må ta den viktige debatten på hva vi bør sørge for er på plass - til neste gang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...