Gå til innhold

Se også disse forumene:
Kvinneguiden Doktor Online
Foto

Hvordan gå frem ved lån mellom privatpersoner?


 • Logg inn for å svare
3 svar til dette emnet

#1 Anonym bruker

Anonym bruker

  Superbruker

 • Medlem
 • PipPipPipPipPip
 • 2486150 Innlegg:

Skrevet 17 August 2010 - 19:57

Forslag på kontrakt? Hvor mye renter tar man? Hva skjer hvis lånetakeren ikke betaler for seg? Er skriftlig kontrakt 100% sikkert med vitner? Fortell meg gjerne mer jeg trenger å vite om lån mellom private personer. Takk! :)

Forumtråden fortsetter under...

#2 Anonym bruker

Anonym bruker

  Superbruker

 • Medlem
 • PipPipPipPipPip
 • 2486150 Innlegg:

Skrevet 17 August 2010 - 20:00

Tar man renter når man låner av venner da? Virker smålig, synes jeg. Jeg har lånt bort penger til 3 venner.. 2 av de holdt jeg på i årevis for å få tilbake pengene.., men fikk de til slutt, men måtte ringe moren til hun ene for å utøve press, siden hun hadde sluttet å svare på tlf da jeg etterlyste dem. Har sluttet å låne bort penger..

#3 Anonym bruker

Anonym bruker

  Superbruker

 • Medlem
 • PipPipPipPipPip
 • 2486150 Innlegg:

Skrevet 17 August 2010 - 20:17

ja man tar renter for å skrive det av på selvangivelsen

#4 Anonym bruker

Anonym bruker

  Superbruker

 • Medlem
 • PipPipPipPipPip
 • 2486150 Innlegg:

Skrevet 17 August 2010 - 20:17

Det viktigeste er at det blir gjort et eksigibelt gjeldsbrev, og at det kommer frem at gjeldsbrevet er eget tvangsgrunnlag, det er dette du trenger vitner til. Når det gjleder renter, kan du jo ta så mye du vil. Tilsvarende boliglånsrenta di er jo passende, om du har boliglån, for det er jo det det koster deg å låne vennen din penger. Om du har boliglån. Og dette ikke er noe du skal tjene på. Du trenger ikke så mye mer enn gjeldsbrevet, og kan google opp eksigible gjeldsbrev å ta utgangspunkt i det. Du bør ha noe om nedbetalingstid, og gjerne om misligholdsvirkninger. Hva skjer om betaling blir mislighold, skal hele lånet forfalle? Skal det da utsettes? Om lånet blir misligholdt, og dere ikke har skrevet et eksigibelt gjeldsbrev, må du ta vedkommende inn for forliksrådet, tingretten, for å få tvangsgrunnlag, og så ta saken inn for namsmannen. Har dere skrevet et eksigibelt gjeldbrev (at gjeldsbrevet er eget tvangsgrunnlag) slipper du runden med forliksrådet. Må du til namsmannen, kan namsmannen ta pant/tvangssalg av eiendeler, så lenge det er noe å hente. Eller namsmannen kan legge ned trekk i inntekt, så lenge det er noe å hente. Namsmannen kan også si at det er intet til dekning. Namsmannen har et førstemann til mølla system. Er telenor, eller kjøpekortet først ute, så får de ha trekk før du får noe, da kan de ta pant før du får tat ut noe. Hvorfor har vedkommende behov for lån av deg, og ikke fra bank, er det fordi han/hun har betalingsanmerkninger, trekk i lønn, lav lønn med intet til dekning, tvangspant i bil og hus allerede. Da er det egentlig temmelig verdiløst å ha gjeldsbrev. Riktignok løper de over ti år, men er vedkommende i en gjeldsspiral er det ikke særlig gunstig å gi privatlån. Skal vedkommende ut i gjeldsordning, nå eller senere om noen år, blir du behandlet på lik linje med alle andre kreditorer og det er ikke skjeldent at kreditorer får en symbolsk dividende, eller til og med null og niks. Da vil lånet ditt aldri bli innfridd. Og kontrakt og gjeldsbrev har null verdi. Ville styrt unna, og sluttet å tenke på det.


Denne siden er en del av Klikk.no/foreldre der du kan lese mer om graviditet, baby og barn. Følge graviditeten uke for uke eller les om babyens utvikling.